Studiile arată că persoanele care au avut simptome ușoare de covid au un răspuns imun de durată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

La câteva luni după recuperarea unor cazuri ușoare de COVID-19, pacienții încă mai au celule imune care creează în continuare anticorpi împotriva virusului COVID-19, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Washington University School of Medicine. Astfel de celule ar putea persista o viață întreagă, producând anticorpi tot timpul.

Descoperirile, publicate pe 24 mai în revista Nature, arată că, în general, cazurile ușoare de COVID-19 îi lasă pe cei infectați cu protecție durabilă a anticorpilor și că atacurile repetate de boală sunt mai puțin frecvente.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

„Toamna trecută, au existat rapoarte că anticorpii scad repede după infecția cu virusul care cauzează COVID-19, iar mass-media a interpretat că înseamnă că imunitatea nu a fost de lungă durată”, a declarat autorul principal, Ali Ellebedy. “Dar aceasta este o interpretare greșită a datelor. Este normal ca nivelurile de anticorpi să scadă după infecția acută, dar acestea nu scad la zero; au platou. Aici, am găsit celule producătoare de anticorpi la oameni la 11 luni după primele simptome. Aceste celule vor trăi și vor produce anticorpi pentru restul vieții oamenilor. Aceasta este dovada puternică a imunității de lungă durată.

În timpul unei infecții virale, celulele imune producătoare de anticorpi se înmulțesc rapid și circulă în sânge, conducând la niveluri ridicate de anticorpi . Odată ce infecția este rezolvată, majoritatea acestor celule mor, iar nivelul anticorpilor din sânge scade. O mică populație de celule producătoare de anticorpi, numite celule plasmatice cu durată lungă de viață, migrează către măduva osoasă, unde secretă în mod continuu niveluri scăzute de anticorpi în sânge pentru a ajuta la protejarea împotriva unei noi întâlniri cu virusul.

Cheia pentru a afla dacă virusul COVID-19 duce la protecție de lungă durată a anticorpilor se află în măduva osoasă, și anume cei care și-au revenit din cazuri ușoare de COVID-19 adăpostesc celule plasmatice de lungă durată care produc anticorpi orientați în mod specific pentru SARS-CoV-2.

Echipa a înscris deja 77 de participanți care au dat probe de sânge la intervale de trei luni, începând cu aproximativ o lună după infecția inițială. Majoritatea participanților au avut forme ușoare de COVID-19; doar șase fuseseră spitalizați. Cu ajutorul lui Pusic, Ellebedy și colegii săi au obținut măduva osoasă de la 18 dintre participanți la șapte sau opt luni după infecțiile inițiale. Cinci dintre ei s-au întors patru luni mai târziu și au oferit un al doilea eșantion de măduvă osoasă. Pentru comparație, oamenii de știință au obținut măduva osoasă de la 11 persoane care nu avuseseră niciodată COVID-19.

Așa cum era de așteptat, nivelurile de anticorpi din sângele celor infectați cu COVID-19 au scăzut rapid în primele câteva luni după infecție, însă au existat unii anticorpi detectabili chiar și la 11 luni după infecție. Mai mult, 15 din cele 19 probe de măduvă osoasă de la persoane care avuseseră COVID-19 conțineau celule producătoare de anticorpi care vizează în mod specific virusul care cauzează COVID-19. Astfel de celule au fost găsite încă patru luni mai târziu la cele cinci persoane care s-au întors pentru a furniza un al doilea eșantion de măduvă osoasă.

Niciuna dintre cele 11 persoane care nu au avut niciodată COVID-19 nu a avut astfel de celule producătoare de anticorpi în măduva osoasă. “Persoanele cu cazuri ușoare de COVID-19 elimină virusul din corp la două până la trei săptămâni după infecție, deci nu ar exista niciun virus care să provoace un răspuns imun activ la 7 sau 11 luni după infecție”, a spus Ellebedy. „Aceste celule nu se divid. Sunt în repaus, stând doar în măduva osoasă și secretând anticorpi. Au făcut asta de când s-a rezolvat infecția și vor continua să facă asta la nesfârșit”.

Cercetătorii au speculat și cazurile persoanelor care au fost infectate, dar asimptomatice, dar nu a fost încă investigat dacă cei care au suferit o infecție mai severă ar fi protejați împotriva unei viitoare crize de boală, au spus ei. „S-ar putea merge în orice sens”, a spus primul autor Jackson Turner, dr., Instructor în patologie și imunologie. “Inflamația joacă un rol major în COVID-19 sever și o inflamație prea mare poate duce la răspunsuri imune alterate. Aceste variante necesită studii suplimentare.

Ellebedy și colegii săi studiază acum dacă vaccinarea induce și ea și celule producătoare de anticorpi de lungă durată.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend