Studiile evidențiază noi strategii de detectare a cancerului și a bolii metastatice reziduale


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cel mai recent număr special al revistei PLOS Medicine prezintă cinci studii care prezintă strategii noi de detectare a cancerului și de identificare a bolii reziduale minime – atunci când un număr mic de celule tumorale supraviețuiesc tratamentului, ceea ce poate duce la reapariția cancerului. Studiile au fost selectate de echipa editorială a PLOS Medicine și de editorii invitați Chris Abbosh, Sarah-Jane Dawson și Charles Swanton.

Anul trecut, peste 19 milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate recent cu cancer, iar peste 10 milioane au murit din cauza acestei boli. Capacitatea de a detecta cancerul la timp și de a identifica boala reziduală minimă ar putea contribui la îmbunătățirea tratamentului în timp util și la scăderea acestor cifre.

Două dintre studiile prezentate discută inovațiile în domeniul depistării precoce. Unul dintre ele, condus de Jeffrey Szymanski de la Școala de Medicină a Universității Washington, Statele Unite, demonstrează potențialul unei abordări numite secvențierea ADN-ului fără plasmă cu trecere ultrajoasă a întregului genom pentru a face distincția între tumorile benigne și cele maligne cauzate de afecțiunea neurofibromatoză de tip 1; și pentru a ajuta la monitorizarea eficienței tratamentului.

Celălalt, condus de Brian Nicholson de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, subliniază modul în care testele clinice de rutină ar putea fi utilizate pe scară largă pentru a estima riscul de cancer pentru persoanele cu pierderi de greutate neașteptate.

Celelalte trei studii se referă la boala minimă reziduală. Yaqi Wang, de la Fudan University Shanghai Cancer Center, China, și colegii săi au arătat că combinarea imagisticii prin rezonanță magnetică cu măsurători ale ADN-ului tumoral circulant (ADNtc) -ADN-ul tumoral care se găsește în fluxul sanguin – poate ajuta la prezicerea eficacității tratamentului și a riscului de recidivă pentru persoanele cu cancer rectal local avansat.

Între timp, Jeanne Tie, de la Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, Australia, și colegii săi au demonstrat că măsurătorile ADNtc după tratament pot ajuta la prezicerea riscului de recidivă pentru persoanele cu cancer colorectal care s-a răspândit la ficat.

În cele din urmă, Pradeep Chauhan de la Washington University School of Medicine, Statele Unite, și colegii săi au arătat cum secvențierea de generație următoare a ADN-ului tumoral găsit în urină ar putea ajuta la detectarea bolii reziduale minime și la ghidarea tratamentului personalizat pentru persoanele cu cancer de vezică urinară care a invadat peretele vezicii urinare.

Metodele prezentate în toate cele cinci studii au potențialul de a fi aplicate la scară largă și ar putea contribui la fundamentarea viitorului îngrijirii și cercetării în domeniul cancerului.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend