Studiu: Analgezicele comune pot fi utilizate ca dozimetre personale în caz de urgență a expunerii la radiații


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Atunci când se iau măsuri de precauție adecvate, substanțele radioactive sunt extrem de sigure de utilizat. Dar dacă se scurg în mediu într-un mod necontrolat? Apoi devine crucial să aflăm doza de radiație pe care oamenii o pot absorbi. Din păcate, persoana obișnuită nu posedă un dozimetru de radiații. Institutul de Fizică Nucleară PAS are o nouă soluție la această problemă – și poate fi găsită în trusa dvs. de prim ajutor.

Radiațiile ionizante sunt peste tot. Vin din spațiul adânc, de la Soare, este emis de roci, materiale de construcție și chiar corpurile noastre. Este utilizat cu succes în știință, medicină și industrie, în special în sectorul energetic. Cu toate acestea, uneori intensitatea radiației crește semnificativ atunci când forțele naturii distrug infrastructura de protecție a unui reactor sau ca urmare a neglijenței umane. În astfel de situații, cunoștințele prezentate în IEEE Sensors Journal de oamenii de știință de la Institutul de Fizică Nucleară al Academiei Poloneze de Științe (IFJ PAN) din Cracovia se pot dovedi utile. În practică, se traduce printr-o recomandare simplă: în caz de urgență radiațională, puneți câteva analgezice neambalate în buzunar sau rucsac și nu le scoateți în lumina zilei.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

“Pe măsură ce radiațiile ionizante din mediu cresc brusc, apar multe probleme. Natura lor poate fi ușor înțeleasă prin analogie cu pandemia. Pierdem lupta împotriva coronavirusului atunci când sunt prea mulți oameni care au nevoie. În primul rând, există o lipsă de ventilatoare, apoi toate paturile de spital sunt ocupate și, în cele din urmă, medicii nu pot ajuta toți pacienții. Situația este oarecum similară pentru evenimentele care implică radiații ionizante. În acest caz, una dintre principalele provocări este lipsa instantanee de echipamente, în principal dozimetre. Asistența medicală ar fi eficientă dacă oamenii ar putea fi inițial separați în funcție de doza de radiații absorbită de aceștia. Cu toate acestea, doza absorbită nu este cunoscută nici măcar de victime, deoarece puțini oameni au acces la dozimetre personale. Și nu este posibil să evocăm mii de dozimetre imediat și să le distribuim literalmente în câteva minute între populație, mai ales dacă amenințarea apare brusc și pe o suprafață mare. ” Dr. Anna Mrozik, IFJ PAN

Dozimetria de urgență se referă la metodele de măsurare a dozelor de radiații care sunt improvizate, dar suficient de fiabile pentru scopuri medicale. În primele etape ale dezvoltării sale, au fost analizate cărămizi sau țiglă prelevată din clădiri dintr-o zonă cu risc. În zilele noastre, dozimetria de urgență devine din ce în ce mai personală: încercarea de a folosi obiecte pe care oamenii le poartă tot timpul cu ele, deoarece acestea sunt expuse la aceeași doză de radiație ca și proprietarii lor.

Un smartphone, de exemplu, poate fi folosit ca dozimetru de urgență. Din păcate, în acest rol funcționează diferit decât s-ar aștepta un laic. Este posibilă evaluarea fiabilă a dozei de radiații folosind un smartphone, deoarece unele dintre părțile sale sunt realizate din materiale cu proprietăți dozimetrice bune. Acestea includ sticla de afișare și oxidul de aluminiu (Al2O3) utilizate la rezistențe. Cu toate acestea, aceste materiale trebuie analizate folosind echipamente de laborator specializate. Afișajul trebuie rupt, iar rezistențele microscopice trebuie demontate și distruse cu atenție pentru a extrage materialul care le umple. Pregătirea este laborioasă și consumă mult timp, ceea ce pune sub semnul întrebării utilitatea metodei în condițiile unui accident de radiații reale, în special unul pe scară largă. Mai mult, lipsirea unei persoane în pericol de un instrument care poate fi folosit pentru a cere ajutor pentru ei înșiși sau pentru alții, pentru a contacta familia sau pentru a obține informații despre situația actuală este o idee slabă și potențial periculoasă.

Deoarece distrugerea unui dispozitiv valoros și util nu pare să fie soluția optimă, oamenii de știință de la Institutul de Fizică Nucleară din PAS au decis să verifice care dintre materialele disponibile tuturor ar putea îndeplini criteriile de dozimetrie de urgență. “În Institutul nostru ne ocupăm de tehnici de dozimetrie de urgență luminescente: termoluminiscență sau luminescență stimulată optic. În primul caz, materialele sunt stimulate să strălucească prin încălzire; în al doilea, se face cu lumină cu o lungime de undă specifică, de obicei albastră. Un material este un bun candidat pentru un dozimetru atunci când, după stimulare, începe să strălucească cu o intensitate mai mare cu cât doza de radiații la care a fost expusă este mai mare. Această dependență între semnalul de luminescență și doza absorbită ar trebui să fie cât mai liniară “, explică Prof. Pawel Bilski (IFJ PAN), al doilea autor al articolului din IEEE Sensors Journal.

Atenția cercetătorilor de la Cracovia a fost atrasă de medicamente, în special analgezice populare, care sunt o componentă obligatorie a fiecărei truse de prim ajutor la domiciliu și pot fi găsite și în multe genți de mână pentru femei. Marele lor avantaj este faptul că oamenii le transportă zilnic, exact așa cum ar trebui să facă cu dozimetre. Mai mult, aceste medicamente au o compoziție bine cunoscută (spre deosebire de, de exemplu, țesătura hainelor) și sunt de obicei sigilate ermetic, protejate astfel împotriva umezelii și luminii – factori care sunt foarte dăunători din punct de vedere al dozimetriei. Toate acestea înseamnă că procedurile de analiză a medicamentelor pentru dozimetrie pot fi ușor standardizate.

În plus, pregătirea pentru testare este rapidă: tot ce trebuie să faceți este să despachetați tableta și să o zdrobiți. La urma urmei, valoarea unei singure tablete este neglijabilă și, de obicei, există mai multe tablete în pachet. „Deoarece analgezicele au atât de multe avantaje ca dozimetre, ne-am uitat la proprietățile mai multor dintre ele. S-a dovedit că atunci când sunt supuse unei luminiscențe stimulate optic, emit un semnal destul de puternic, mai mult sau mai puțin proporțional cu doza absorbită de radiații ionizante – ceea ce este exact ceea ce este necesar pentru a face o măsurare fiabilă. Analgezicele pe bază de ibuprofen și paracetamol au prezentat cea mai mare sensibilitate “, spune dr. Mrozik.

Ce substanță este responsabilă de luminescența analgezicelor? Răspunsul nu este încă cunoscut. Fizicienii din cadrul IFJ PAN intenționează să îl identifice, deoarece acest lucru ar face posibilă selectarea mai eficientă a medicamentelor cele mai potrivite în scopuri dozimetrice. Cele mai recente cercetări de la Cracovia oferă un sfat simplu demn de reținut: dacă vă aflați într-o situație de urgență radiațională, purtați cu dumneavoastră câteva analgezice neambalate, de preferință în buzunar unde vor fi protejate de efectele nocive ale luminii de zi. Este un lucru mic, dar într-o situație critică, acesta va permite serviciilor medicale să vă ajute mai eficient.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend