Studiu care subliniază de ce rapelurile vaccinului COVID-19 sunt importante pentru toți adulții


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În timp ce agențiile americane iau astăzi decizii foarte așteptate privind rapelurile vaccinului COVID-19, informațiile dintr-un studiu independent subliniază de ce sunt importante rapelurile pentru toți adulții.

Nivelurile de anticorpi după administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 variază în funcție de vârstă și sex, dar, în general, nivelurile de anticorpi au scăzut semnificativ în termen de șase luni, potrivit unui studiu în curs de desfășurare condus de Texas Biomedical Research Institute (Texas Biomed) și de Universitatea din Verona, Italia.

Studiul a constatat că nivelurile totale de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 variau în funcție de grupele de vârstă și între bărbați și femei. Mai exact, persoanele cu vârsta sub 65 de ani au avut un nivel de anticorpi de peste două ori mai mare decât persoanele de 65 de ani și peste pe parcursul celor șase luni de la vaccinare. Femeile au avut niveluri de anticorpi mai ridicate decât bărbații, în special femeile sub 65 de ani. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că, la șase luni, nivelurile de anticorpi scăzuseră cu peste 50% față de nivelurile maxime pentru toți participanții la studiu.

“În timp ce vedem cât de bine au ajutat vaccinurile să țină oamenii departe de spital și să prevină bolile care pun viața în pericol, nivelurile de anticorpi scad rapid la toate persoanele, indiferent de vârstă și sex”, spune Brandon Michael Henry, MD, medic cercetător științific și cercetător postdoctoral la Texas Biomed, care a condus studiul împreună cu colaboratorii din Italia. “Studiul nostru oferă dovezi suplimentare că vaccinurile de rapel pentru toți adulții vor fi importante pentru a menține nivelurile de anticorpi ridicate, astfel încât să putem continua să organizăm un răspuns imunitar eficient împotriva infecției cu COVID-19 și să prevenim decesele cauzate de COVID-19.”

Constatările se bazează pe un grup de 787 de lucrători din domeniul sănătății din Verona, Italia, care au primit două doze de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19. Aceștia aveau vârste cuprinse între 21 și 75 de ani. Nivelurile lor de anticorpi au fost măsurate înainte de vaccinare, după a doua doză și la una, trei și șase luni după a doua injecție. Henry a prezentat cercetarea în cadrul celei de-a 9-a conferințe anuale a Centrului de dezvoltare a vaccinurilor din San Antonio, la 11 noiembrie. Lucrarea a fost acceptată pentru publicare în Journal of Medical Biochemistry.

Henry și colaboratorii susțin că diferențele semnificative între sexe au legătură cu hormonii. Testosteronul, care este mai ridicat la bărbați, suprimă în mod natural sistemul imunitar, în timp ce estrogenul, care este mai ridicat la femei, este cunoscut pentru că amplifică răspunsurile imune. De asemenea, unele gene care codifică pentru anumite proteine imunitare se află pe cromozomul X și, întrucât femeile au doi cromozomi X, acest lucru ar putea contribui la creșterea activității imunitare.

În mod normal, doar un singur cromozom X este activ, iar celălalt este în mare parte dezactivat, dar există dovezi că genele legate de imunitate rămân active pe acel cromozom redundant și ajută la amplificarea răspunsurilor imune la femei.”

Brandon Michael Henry, MD, medic cercetător științific și cercetător postdoctoral, Texas Biomed

Cu toate acestea, la femei, indiferent de vârstă, nivelurile de anticorpi au scăzut cu peste 50% față de nivelul maxim la șase luni după vaccinare.

Henry a condus, de asemenea, analize sistematice care arată rezultate similare în funcție de vârstă și sex. El și colegii săi au dezvoltat o metodă de standardizare a rezultatelor cercetării pentru nivelurile de anticorpi, analizând modificarea procentuală a nivelurilor de anticorpi, în 32 de studii care au cuprins peste 5.000 de persoane.

“Am observat pe parcursul pandemiei că mai multe persoane în vârstă și bărbați suferă cele mai grave consecințe ale COVID-19”, spune Henry. “Aceste studii indică faptul că răspunsurile imunitare mai slabe împotriva SARS-CoV-2 reprezintă un factor care contribuie la acest fenomen.”

Henry a subliniat că scăderea nivelului de anticorpi nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente. Diferite tipuri de anticorpi joacă roluri diferite în prevenirea unei infecții ușoare de pătrundere față de o boală severă. Anticorpii care ajută la prevenirea bolii severe par să fie în continuare eficienți în majoritatea grupurilor, chiar dacă sunt prezenți la un nivel mai scăzut, motiv pentru care vaccinarea este importantă. Cu toate acestea, deoarece acești anticorpi vor continua să scadă cu timpul, dozele de rapel pot ajuta la menținerea unor niveluri adecvate ale acestor anticorpi salvatori.

Vineri, 19 noiembrie, Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat dozele de rapel pentru toți adulții. Se așteaptă ca Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să emită în curând o recomandare oficială. Anterior, FDA și CDC au aprobat și recomandat rapelurile pentru anumite grupuri de persoane. Mai multe state au mers deja înainte cu oferirea de rapeluri pentru toți adulții la șase luni de la vaccinare.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend