Studiu: Medicamentele împotriva refluxului gastroesofagian par să crească șansele de supraviețuire în Covid


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În primele zile ale pandemiei COVID-19, medicii din Wuhan au observat ceva surprinzător. Mulți dintre pacienții vârstnici care au supraviețuit virusului au fost săraci: nu tocmai cei la care te-ai aștepta, din punct de vedere demografic , să reziste bine într-o criză de sănătate. O analiză a dosarelor medicale ale supraviețuitorilor a arătat că un număr semnificativ suferea de arsuri la stomac cronice și luau un medicament ieftin numit famotidină. (Pacienții mai bogați au avut tendința de a lua medicamentul mai costisitor omeprazol, găsit în Prilosec.)

A fost un medicament supresor fără prescripție medicală care a ajutat oamenii să supraviețuiască COVID-19? Așa încep numeroase studii medicale, a spus profesorul de inginerie biomedicală Phil Bourne, care este decan fondator al Școlii de Știința Datelor. “Există adesea un fenomen pe care medicii îl raportează anecdotic sau care este menționat în trecut într-o anumită lucrare de cercetare și care oferă un indiciu -; un cârlig”, a spus el. De obicei, pentru a afla dacă un medicament este eficient în tratarea unei anumite afecțiuni medicale, oamenii de știință dezvoltă studii clinice prospective. Dar această metodă este scumpă și poate dura ani de zile, a subliniat Bourne.

Când vă confruntați cu o pandemie globală, este util să explorați alte opțiuni. Aici intervin oamenii de știință. Bourne și omul de știință UVA, Cameron Mura, au lucrat cu o echipă internațională de cercetători pentru a analiza informațiile dintr-o bază de date care deține evidența medicală a milioane de pacienți cu COVID-19 care trăiesc în 30 de țări diferite. Echipa a câștigat acest număr până la aproximativ 22.000 de persoane, cea mai mare dimensiune a eșantionului pentru un studiu privind famotidina și boala până în prezent.

” Puterea fișei medicale electronice, care încă nu a fost pe deplin realizată ca instrument de cercetare, este că ai obținut brusc toate aceste date pe care le poți extrage pentru a vedea dacă ceea ce ai determinat în trecut sau anecdotic are vreun temei. ” Phil Bourne, profesor de inginerie biomedicală

Analiza echipei, care a apărut în revista Signal Transduction & Targeted Therapy (de la grupul de publicare Nature), a arătat că datele au susținut concluziile altor studii la scară mai mică. Atunci când este administrat în doze mari (echivalentul a aproximativ 10 comprimate Pepcid), famotidina pare să îmbunătățească șansele de supraviețuire pentru pacienții cu COVID-19, mai ales atunci când este combinată cu aspirină. De asemenea, pare să împiedice severitatea progresiei bolii, făcând pacienții mai puțin probabil să ajungă la punctul în care necesită intubație sau un ventilator. Următoarea provocare a fost să ne dăm seama de ce. Oamenii de știință precum Mura și Bourne efectuează o muncă detectivă extinsă pentru analize medicale ca aceasta, analizând informațiile existente și bazându-se pe principiile biochimice și moleculare pentru a propune o teorie coezivă care să ajute la elucidarea tiparelor la scară a populației pe care le identifică.

Mura numește acest lucru „țesând o poveste” pe baza datelor. Avea nevoie să lucreze înapoi de la grupuri masive de oameni și să tragă câteva concluzii posibile despre ceea ce se întâmpla la o scară total diferită -; scara proteinelor care au o milionime din dimensiunea unei furnici, a spus el. Unul dintre cele mai periculoase fenomene pe care COVID-19 le poate declanșa în corpul tău este ceva numit furtună de citokine, care este o amplificare potențial fatală a unui răspuns imun.

Când vă îmbolnăviți, sistemul imunitar eliberează proteine ​​inflamatorii numite citokine, care le spun celulelor imune cum să lupte împotriva infecției. Dar în bolile mai severe, producția de citokine poate scăpa de sub control, devenind nereglementată. „Practic, sistemul tău imunitar se strică și începe să atace lucruri precum țesutul pulmonar altfel sănătos, deoarece este atât de disperat să ucizi virusul invadator”, a spus Mura. “Fiziologia ta utilizează în esență un baros împotriva agentului patogen atunci când ar fi suficient un zdrobitor de muște.” Teoria echipei este că famotidina suprimă această reacție. Deși a fost dezvoltat cu un scop specific în minte -; blocarea receptorilor de histamină care ajută la producerea acidului în stomac -; famotidina, ca toate celelalte medicamente, poate provoca reacții adverse. Mura și colegii săi cred că interferența cu furtunile de citokine ar putea fi una dintre ele. „S-ar putea să fie un caz în care famotidină având un efect benefic în afara țintei”, a spus Mura. În general, considerăm efectele secundare ca fiind un lucru rău, dar, în unele cazuri, pot fi valorificate pentru a trata alte afecțiuni.

În viitor, este posibil ca famotidina să poată fi refăcută în acest fel. Dar concluziile echipei sunt departe de a fi concludente. Alte studii au oferit imagini contradictorii despre ceea ce poate face famotidina pentru pacienții cu COVID-19: Unii au descoperit că are un efect neutru și unul chiar a sugerat că ar putea fi dăunătoare. Mura, Bourne și colegii lor au publicat recent o recenzie a cercetărilor existente pe această temă, împreună cu sugestii pentru un cadru care ar putea ajuta la reconcilierea rapoartelor contradictorii. Cu toate acestea, datorită concentrării sale unice pe combinarea famotidinei cu aspirina și a dimensiunii probei impresionant de mari, studiul echipei a arătat o lumină suplimentară asupra unui tratament potențial ieftin și sigur, care ar fi ușor de prescris de medici. În mijlocul unei crize internaționale de sănătate, studiul a pus, de asemenea, bazele importante pentru cercetări ulterioare. „Studiile științifice sunt uneori privite ca fiind sfârșitul tuturor, dar sunt doar un punct de plecare sau o trambulină”, a spus Mura. „Orice studiu bun ridică mai multe întrebări decât răspunde, iar știința datelor este adesea ceea ce dă startul acestui proces.”

Sursă

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend