Studiu privind seroprevalența anticorpilor SARS-CoV-2 în rândul pisicilor domestice


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ideea că boala coronavirus 2019 (COVID-19) este o zoonoză este foarte populară. Teoria conform căreia cazul inițial a apărut în urma transmiterii de la un liliac într-o piață umedă din Wuhan a atras masiv atenția mass-media în primele luni ale pandemiei. În timp ce alte teorii au câștigat mai multă atenție de atunci, nu se poate nega faptul că boala a prezentat mai multe evenimente zoonotice de atunci. Coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) și variantele acestuia au fost identificate la nurci, la mai multe rozătoare și la mai multe animale de la grădina zoologică, inclusiv la puma, gorile și leoparzi de zăpadă. Într-un articol publicat în Emerging Infectious Diseases, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra au investigat răspândirea bolii la pisicile domestice din Europa.

Studiul


Multe vaccinuri și tratamente pentru boală vizează proteina spike pentru SARS-CoV-2. Aceasta este esențială pentru patogenitatea organismului. Proteina spike este un trimer cu multe copii care acoperă suprafața virusului și este formată din două subunități. S1 conține un domeniu de legare a receptorilor (RBD) care se poate lega de mai mulți receptori, inclusiv de enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), pentru a permite intrarea în celulele virale. Domeniul N-terminal al subunității S2 este responsabil pentru fuziunea membranară.

Cercetătorii au colectat în total peste 2000 de probe de la pisici din Europa. Între aprilie și iunie 2020, au fost colectate 1136 de probe din Germania, 331 din Marea Britanie, 333 din Italia și 360 din Spania. Aproximativ 1800 dintre acestea au venit cu informații despre vârsta pisicii, cu o vârstă medie de 11 ani. S-a confirmat că 25 de probe de ser de pisică pre-pandemică și 25 de probe de pisici au fost testate pozitiv pentru coronavirusul felin.

Oamenii de știință au folosit un test de neutralizare a virusului cu reducere de placă (VNT) pentru a măsura seroconversia prin analiza ratei de neutralizare a virusului. Aceștia au dezvoltat un ELISA indirect pentru a detecta anticorpii RBD prin înlocuirea conjugatului IgG antiuman cu un conjugat IgG anti-pisică pentru a valida în continuare aceste rezultate. Performanța acestui ELISA a fost evaluată cu ajutorul corelației Pearson, iar VNT a fost analizată cu ajutorul analizelor de distribuție Gaussiană.


În total, seroprevalența SARS-CoV-2 a fost de aproximativ 4,2% în Germania, 3,3% în Regatul Unit, 4,2% în Italia și 6,4% în Spania. Ambele teste au avut rezultate similare, VNT-ul indicând un total de 96 de probe pozitive, iar ELISA-ul 92 de probe pozitive. Analizele de distribuție gaussiană au arătat o corelație puternică între sensibilitățile noilor teste. Ambele controale au prezentat rezultate negative pentru toate probele din ambele teste, confirmând specificitatea testelor.

Testul ELISA a prezentat o sensibilitate și o specificitate mai mari decât VNT. Cu toate acestea, VNT s-a dovedit a fi mai bun la detectarea probelor pozitive cu titru scăzut – probabil pentru că poate detecta o gamă mai largă de anticorpi de neutralizare a virusului. În schimb, ELISA poate detecta doar anticorpi anti-RBD.

În timp ce majoritatea infecțiilor cu COVID-19 la feline par să aibă o evoluție ușoară sau asimptomatică și există puține dovezi de infecție comună de la pisică la om, este probabil ca boala să se fi transferat pentru prima dată la pisici printr-un eveniment zoonotic de la om. Este important să se investigheze în continuare transmiterea COVID-19 la animale și evenimentele zoonotice, deoarece populațiile de animale ar putea constitui un rezervor pentru această boală. La alte animale, cum ar fi nurca, răspândirea bolii între oameni și nurci este destul de frecventă și există dovezi că boala ar putea infecta și alte primate.

Concluzie


Autorii subliniază faptul că testele lor arată rezultate foarte similare și sugerează ca testele ulterioare pentru WT SARS-CoV-2 la feline să fie finalizate cu ajutorul testului ELISA făcut de ei în casă, deoarece nu este nevoie de un virus viu, evitându-se astfel cerința unui laborator de nivel 3 de biosecuritate. În plus, aceștia sugerează că, pentru a preveni infecția încrucișată între oameni și pisici domestice, persoanele infectate ar trebui să păstreze distanța socială față de pisicile lor, să poarte măști atunci când se află în aceeași încăpere și, în general, să evite contactul apropiat. Cercetătorii recunosc că, întrucât toate probele au fost trimise la laboratoare de diagnostic veterinar pentru alte afecțiuni decât COVID-19, este posibil ca acestea să nu reprezinte pe deplin populația de pisici din Europa.

Cu toate acestea, acest studiu oferă o perspectivă valoroasă asupra răspândirii SAS-CoV-2 în rândul populațiilor feline și oferă instrumente pentru investigații ulterioare. Același concept utilizat pentru testul ELISA ar putea fi adaptat și pentru a investiga răspândirea la alte animale, care ar putea fi mai susceptibile de a prezenta infecții încrucișate cu oamenii. Pe măsură ce ratele de vaccinare în SUA și în Regatul Unit stagnează, se pare că boala va dura probabil mult mai mult decât s-a presupus inițial. Înțelegerea efectelor zoonotice și a răspândirii în rândul animalelor domestice ar putea fi extrem de importantă pentru a minimiza viitoarele epidemii.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend