Studiu: simptomele pe termen lung la persoanele care se recuperează după o infecție cu COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Acest nou studiu al Universității din Oxford și al Centrului de cercetare biomedicală (BRC) al Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate (NIHR) Oxford Health a investigat simptomele COVID de lungă durată la peste 270.000 de persoane care se recuperează în urma unei infecții cu COVID-19, utilizând date din rețeaua de evidență electronică a sănătății TriNetX din SUA.

Studiul raportează cât de frecvent au fost diagnosticate nouă simptome principale ale COVID de lungă durată și cum a fost comparată această rată cu cea a persoanelor care se recuperează de gripă. Cele nouă simptome core long-COVID, care apar la 90-180 de zile după ce COVID-19 a fost diagnosticat, cuprind:

  • Respirație anormală – 8%.
  • Simptome abdominale – 8%
  • Anxietate/depresie – 15%.
  • Dureri toracice/gât – 6%.
  • Probleme cognitive (“brain fog”) – 4%.
  • Oboseală – 6%
  • Dureri de cap – 5%.
  • Mialgie (dureri musculare) – 1,5%.
  • Alte dureri – 7%.
  • Oricare dintre caracteristicile de mai sus – 37%


Ratele mai mari au fost observate dacă a fost inclusă întreaga perioadă de 1-180 de zile după infectarea cu COVID-19.

Gravitatea infecției, vârsta și sexul au influențat probabilitatea de apariție a simptomelor de lungă durată ale COVID: simptomele de lungă durată ale COVID au fost mai frecvente la cei care fuseseră spitalizați și au fost ușor mai frecvente la femei. Acești factori au influențat, de asemenea, care dintre simptome era cel mai probabil ca oamenii să experimenteze. De exemplu, persoanele în vârstă și bărbații au avut mai multe dificultăți de respirație și probleme cognitive, în timp ce tinerii și femeile au avut mai multe dureri de cap, simptome abdominale și anxietate/depresie. Mulți pacienți au avut mai mult de un singur simptom de lungă durată, iar simptomele au avut tendința de a apărea mai des pe măsură ce trecea timpul.

Studiul a analizat, de asemenea, aceleași simptome la persoanele care se recuperează după gripă. Simptomele Long-COVID au apărut după gripă, dar au fost de 1,5 ori mai frecvente după COVID-19.

Acest studiu nu explică ce cauzează simptomele de lungă durată post COVID, nici cât de severe sunt acestea, nici cât timp vor dura. Rezultatele nu iau în considerare persoanele care au avut COVID-19, dar care nu au fost diagnosticate, de exemplu, pentru că erau asimptomatice și nu au fost testate, și nici supraviețuitorii COVID-19 cu simptome de lungă durată COVID care nu au fost înregistrate în dosarele lor de sănătate.

NIHR Academic Clinical Fellow, Dr. Max Taquet, care a condus analizele, de la Universitatea din Oxford, a declarat: “Rezultatele confirmă faptul că o proporție semnificativă de persoane, de toate vârstele, poate fi afectată de o serie de simptome și dificultăți în cele șase luni de la infectarea cu COVID-19. Aceste date completează constatările din sondajele de auto-evaluare și arată că medicii diagnostichează pacienții cu aceste simptome. Avem nevoie de servicii configurate în mod corespunzător pentru a face față nevoilor clinice actuale și viitoare.

Este nevoie urgentă de cercetări de diferite tipuri pentru a înțelege de ce nu toată lumea se recuperează rapid și complet în urma COVID-19. Trebuie să identificăm mecanismele care stau la baza diverselor simptome care pot afecta supraviețuitorii. Aceste informații vor fi esențiale dacă se dorește prevenirea sau tratarea eficientă a consecințelor pe termen lung ale COVID-19 asupra sănătății.”

Paul Harrison, șeful studiului și profesor, Departamentul de Psihiatrie, Universitatea din Oxford

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend