Studiul deschide o fereastră pentru noi abordări terapeutice în cazul cancerului ovarian


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un studiu al Ludwig Cancer Research a descoperit o interacțiune celulară esențială pentru capacitatea limfocitelor T citotoxice ale sistemului imunitar de a distruge tumorile ovariene și a arătat că implicarea acesteia ar putea ajuta la determinarea eficacității imunoterapiei cu blocarea punctelor de control într-o varietate de cancere.

Studiul, condus de directorul Ludwig Lausanne, George Coukos, și publicat în numărul curent al revistei Cancer Cell, descrie modul în care limfocitele T infiltrate (TIL) care sunt cel mai bine capabile să distrugă celulele canceroase rezidă în insulele din tumorile ovariene. Acești insulițe găzduiesc în plus celule imune cunoscute sub numele de celule prezentatoare de antigen (APC). Coukos și echipa sa arată, în culturi celulare și experimente pe șoareci, că APC, care ajută la direcționarea TIL către celulele canceroase și le susțin activitatea, stimulează o proteină cunoscută sub numele de CD28 pe TIL pentru a stimula și susține funcționalitatea acestora. Atunci când sunt tratate cu anticorpi de blocare a punctelor de control anti-PD-1-;care dezactivează frânele impuse asupra funcției TIL-;această interacțiune este cea care “licențiază” TIL-urile pentru a distruge celulele tumorale.

“Știind de ce au nevoie TIL-urile pentru a susține un atac imunitar asupra tumorilor și ce le aduce în această stare, se deschide o fereastră pentru noi abordări terapeutice pentru cancerul ovarian, precum și pentru o serie de alte tipuri de cancer, care au rezistat mult timp imunoterapiei”, a declarat Coukos.

Un studiu condus de Coukos în 2003 a raportat pentru prima dată că cancerele ovariene infiltrate cu cele mai multe TIL-uri sunt asociate cu cele mai lungi perioade de supraviețuire pentru pacienți. Cu toate acestea, acest tip de cancer, la fel ca majoritatea celorlalte, s-a dovedit, de asemenea, relativ rezistent la imunoterapia cu blocaj anti-PD-1 checkpoint blockade.

Explorând acest fenomen, Coukos și echipa sa au profilat TIL-urile din eșantioane de cancer ovarian seros de grad înalt (HGSOC), cea mai frecventă și agresivă formă a bolii. Ei au descoperit că cele mai eficiente TIL anti-tumorale se aflau în insulele din interiorul tumorilor, nu la periferia acestora. Aceștia arată că TIL-urile din aceste tumori există într-un spectru de stări – de la activate și pregătite pentru atac, trecând prin diferite grade de epuizare, până la epuizare terminală, o stare de ineficacitate permanentă.

Analiza microscopică și moleculară a arătat că TIL-urile cele mai capabile să atace tumorile se angajează într-o asociere bidirecțională în interiorul insulelor -;angajând antigene canceroase cu receptorii lor specializați, pe de o parte, și APC-uri precum celulele dendritice și macrofagele, pe de altă parte.

Descoperirile noastre explică de ce prezența TIL-urilor, în special în interiorul insulelor tumorale, a fost asociată de mult timp cu un prognostic mai bun pentru pacientele cu cancer ovarian. Mai mult, acestea arată că co-stimularea CD28 a celulelor T de către APC nu este o chestiune exclusivă a ganglionilor limfatici, ci are loc și în inima tumorii, în interiorul insulelor tumorale, unde celulele T angajează celulele tumorale pentru a le distruge. Credem că această interacțiune este esențială pentru susținerea unui atac imunitar de succes și arată pentru prima dată în tumorile umane că celulele T de succes nu sunt singure, ci mai degrabă susținute de nișe mieloide.”

George Coukos, directorul Ludwig Lausanne

Cercetătorii au mai descoperit că cele mai capabile TIL-uri exprimă și molecula PD-1, care impune o frână în activitatea lor de țintire a tumorilor. Această frână este dezactivată de blocarea anti-PD-1 checkpoint. Dar ferocitatea și durabilitatea atacului TIL în urma unui astfel de tratament depinde în mare măsură de asocierea lor cu APC.

Studiile au arătat că APC-urile activează TIL-urile din aceste insule prin implicarea CD28. De fapt, capacitatea blocadei PD-1 de a activa TIL pare să depindă de co-stimularea concomitentă a acestora prin CD28.

Aceste constatări ar putea avea relevanță dincolo de cancerul ovarian. Cercetătorii identifică o semnătură de expresie genetică asociată cu activarea eficientă a TIL în tumorile ovariene și arată că aceasta este, de asemenea, asociată cu cancere cunoscute ca fiind mai receptive la imunoterapia anti-PD-1, cum ar fi melanomul și cancerul pulmonar cu celule non-mici. În schimb, semnătura este mai puțin frecventă în tumorile care nu răspund la această terapie, cum ar fi cele de cancer de colon. Mai mult, o semnătură genetică separată care reflectă activarea APC în tumori este asociată cu răspunsuri pozitive la blocarea punctelor de control într-o varietate de tipuri de tumori.

Coukos și colegii săi au descoperit, de asemenea, că imunoterapia anti-CTLA-4, care vizează o frână separată pe celulele T, îmbunătățește imunoterapia anti-PD1, permițând stimularea CD28 pe TILs. Mergând mai departe cu această descoperire, ei au arătat că adăugarea unui stimulator al APC, cunoscut sub numele de CD40L, în combinație cu blocarea anti-PD-1 și anti-CTLA-4 a restabilit activitatea antitumorală a TIL-urilor care nu răspund în culturile celulare.

Testând această abordare în cadrul unor studii pe șoareci implantați cu tumori ovariene, cercetătorii au demonstrat că o combinație a celor trei terapii a dus la un control mult mai bun al tumorii în modelul de șoarece decât o terapie unică sau dublă.

Deoarece terapiile examinate în acest studiu sunt deja utilizate pe scară largă sau în curs de dezvoltare clinică, concluziile acestui studiu ar putea fi supuse relativ rapid evaluării clinice.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend