Studiul își propune să înțeleagă modul în care factorii prenatali și experiențele din primii ani de viață influențează dezvoltarea creierului copilului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cynthia Rogers, MD, vizitează un bebeluș în Unitatea de terapie intensivă pentru nou-născuți de la Spitalul de copii St. Louis. Rogers contribuie la conducerea unui studiu național care vizează înțelegerea modului în care factorii prenatali și experiențele din primii ani de viață influențează dezvoltarea creierului și comportamentul la sugari și copii mici.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis se alătură oamenilor de știință de la alte 24 de locații din întreaga țară pentru a realiza un studiu cuprinzător menit să înțeleagă modul în care factorii prenatali și experiențele de viață timpurii influențează dezvoltarea creierului și comportamentul la sugari și copii mici.

Cu o finanțare de peste 37 de milioane de dolari de la mai multe institute și centre din cadrul National Institutes of Health (NIH), studiul HEALthy Brain and Child Development (HBCD) anticipează recrutarea a peste 7.000 de femei însărcinate din întreaga țară. Studiul este condus de Institutul Național pentru Abuzul de Droguri din cadrul NIH. Cercetătorii vor urmări participantele la studiu pe tot restul sarcinii și la nașterea copiilor lor, iar apoi vor continua să colecteze date până în primii ani ai copilăriei. Primii câțiva ani de viață reprezintă o perioadă de creștere și dezvoltare exponențială a creierului.

Cercetătorii vor efectua studii de imagistică structurală și funcțională a creierului folosind RMN și înregistrări electroencefalografice (EEG); vor colecta informații despre istoricul familiei; vor colecta probe de sânge și alte specimene biologice; vor dobândi date colectate de biosenzori portabili; vor intervieva și evalua copiii și mamele pentru a colecta informații despre dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a copiilor.

Jumătate dintre femeile pe care le vom recruta vor fi femei gravide tipice, cu factori de risc tipici care se regăsesc în populația generală. Pentru cealaltă jumătate, vom încerca să recrutăm femei care fie consumă substanțe ilicite sau medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, fie care ar putea avea alte expuneri adverse, cum ar fi sărăcia, probleme de sănătate mintală sau alți factori de stres. Scopul nostru este de a înțelege dezvoltarea tipică a creierului, precum și de a înțelege ce se întâmplă atunci când creierul în curs de dezvoltare este expus la lucruri care, bănuim, alterează dezvoltarea tipică a creierului.”

Cynthia Rogers, MD, profesor de psihiatrie a copiilor și adolescenților și unul dintre principalii cercetători de la centrul de studiu din St. Louis

Studiul HBCD face parte din inițiativa HEAL (Helping to End Addiction Long-term) a NIH. Scopul noului studiu este de a înțelege mai bine efectele nocive ale expunerii prenatale și postnatale la droguri și la alți factori, în speranța de a limita sau chiar de a preveni eventualele probleme. Aceste probleme includ riscul de consum timpuriu de substanțe de către copii, tulburări psihiatrice și alte probleme de comportament și de dezvoltare.

Rogers, care este, de asemenea, director asociat al nucleului administrativ național pentru consorțiul de 25 de locații, va lucra îndeaproape cu co-cercetătorul principal Ryan Bogdan, PhD, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe Psihologice și ale Creierului, și va recruta aproximativ 300 de femei pentru a participa la locația din St. Louis. Louis. Ei vor studia mamele și copiii lor de dinainte de naștere până cel puțin la vârsta de 4 ani.

“Sperăm să analizăm modul în care factorii din aceste etape timpurii de dezvoltare ar putea influența copiii pe măsură ce cresc”, a spus Bogdan. “Plănuim să evaluăm în mod cuprinzător creierul și comportamentul acestor copii, precum și expunerile de mediu și dinamica familială care influențează dezvoltarea, astfel încât să putem determina ce factori prenatali și din primii ani de viață sunt asociați cu rezultate pozitive și negative.”

Informațiile colectate de la locurile de studiu vor fi trimise la un centru național de coordonare a datelor găzduit la Universitatea Washington pentru conservare și analiză. Christopher D. Smyser, MD, profesor asociat de neurologie pediatrică, este unul dintre cercetătorii principali la nivel național pentru centrul național de coordonare a datelor. Ceilalți cercetători principali pentru acest centru sunt Damien Fair, PhD, profesor de pediatrie la Universitatea din Minnesota, și Anders Dale, PhD, profesor de radiologie la Universitatea din California, San Diego.

“Vom colecta și vom efectua activități de asigurare a calității datelor din toate modalitățile de la site-uri – cu protecții adecvate pentru a menține confidențialitatea – și apoi vom furniza atât datele brute și analizate, cât și instrumentele de analiză aferente cercetătorilor din întreaga lume”, a declarat Smyser. “Cu 25 de situri, sarcina noastră este să ne asigurăm că achiziționăm și analizăm datele din toate aceste situri într-un mod care să ne permită să valorificăm dimensiunea și punctele forte ale cohortei, să menținem comunitatea științifică intim implicată și să determinăm cu exactitate efectele expunerii la substanțe ilicite și alte influențe de mediu.”

Cercetătorii consideră că, printr-o mai bună înțelegere a modului în care expunerile adverse afectează dezvoltarea creierului, ar putea fi posibilă prevenirea sau limitarea efectelor dăunătoare. De asemenea, ei se așteaptă să poată identifica factorii care îi fac pe unii copii mai rezistenți la aceste expuneri.

“Vom lucra în mod special pentru a identifica factorii legați de sincronizare”, a spus Rogers. “În ce moment al dezvoltării anumite lucruri au cel mai mare impact – pozitiv sau negativ? De aceea, este important ca acesta să fie un studiu longitudinal realizat pe parcursul mai multor ani și să fie reprezentată o mare varietate de copii. Vrem să determinăm cu adevărat ce afectează dezvoltarea creierului atât în mod pozitiv, cât și negativ.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend