Sunt primatele expuse riscului de expunere la SARS-CoV-2 prin contactul cu apele reziduale?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2) se răspândește de la om la om, în principal prin transmitere prin picături. ARN-ul viral poate fi detectat în secrețiile nazale și salivare, iar strănutul și tusea cu picături purtătoare de virus pot duce la infectarea persoanelor aflate la peste un metru distanță.

De asemenea, virusul poate rămâne în suspensie în aer timp de până la o oră. Metoda de transmitere, contagiozitatea ridicată a bolii și pericolul pe care îl reprezintă pentru persoanele la risc au determinat multe țări din întreaga lume să impună restricții în masă, inclusiv închideri, restricții de distanțare socială și obligativitatea folosirii măștilor de față în toate locurile publice.

SARS-CoV-2 se poate răspândi, de asemenea, prin fecale și ape reziduale. În țările mai dezvoltate din punct de vedere economic, sistemele moderne de salubritate și de tratare a apelor uzate reduc la minimum probabilitatea de transmitere și de afectare a ecologiei locale. Cu toate acestea, în țările cu mai puține opțiuni de tratare și eliminare a apelor uzate, există temeri că apele uzate evacuate în sistemele naturale de apă ar putea duce la expunerea primatelor neumane (NHPs) la SARS-CoV-2.

Boala a demonstrat deja o capacitate antropozoonotică, cu tulpini care infectează nurca, mai multe rozătoare și multe primate. Într-un studiu publicat în American Journal of Primatology, cercetătorii de la Universitatea Dalhousie din Halifax au investigat potențialul ca SARS-CoV-2 să se răspândească la PSN prin intermediul apelor reziduale.

Context


O mare parte din patogenitatea SARS-CoV-2 se datorează proteinei spike. Mai multe copii ale acestui homotrimer sunt prezente pe suprafața moleculei celulare virale. Proteina spike cuprinde două subunități: S1, care conține un domeniu de legare a receptorilor (RBD) care se poate lega de mai mulți receptori, dar care se leagă în principal de enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) pentru a permite intrarea celulei virale, și S2, care este responsabilă de fuziunea membranară. Multe variante de concern prezintă conformații diferite ale proteinei spike, ceea ce reprezintă o parte din motivul pentru care acestea provoacă un răspuns imunitar inițial mai scăzut atât la persoanele vaccinate, cât și la cele convalescente anterior.

Studiul


Cercetătorii au identificat mai multe primate despre care se crede că prezintă un risc deosebit de infectare cu SARS-CoV-2. Cimpanzeii au prezentat infecții cu coronavirusuri umane anterioare. Se preconizează că maimuțele/ maimuțele africane și asiatice sunt, de asemenea, susceptibile, prezentând secvențe ACE2 similare cu cele ale oamenilor. Din fericire, mutațiile cu sens greșit pot proteja o parte din populația lor. Maimuța verde din Africa de Vest/Caraibeea este un prim exemplu în acest sens: un missense comun în ACE2 la acest organism reduce probabil afinitatea RBD pentru ACE2. Alte modele au susținut până acum aceste previziuni, prezicându-se că maimuța comună are o probabilitate ridicată de a evita infecția – ceea ce a fost observat între timp. La maimuțele sensibile, modelele de boală variază, dar vârsta organismului pare să rămână un factor de risc important.


Deși există puține dovezi privind răspândirea actuală a SARS-CoV-2 la populațiile de PSN prin intermediul apelor uzate care pătrund în sursele naturale de apă, s-a demonstrat că PSN au fost infectați în trecut de boli umane prin intermediul apelor uzate. Cimpanzeii expuși la apele uzate din Parcul Național Gombe s-au confruntat cu infecții repetate cu Cryptosporidium.

Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează că apele reziduale care curg în sursele naturale de apă reprezintă o sursă puțin probabilă de infectare cu SARS-CoV-2 la PSN. Un studiu din 2020 a arătat că SARS-CoV-2 suferă o reducere de 90% a viabilității după numai 1,5 zile în apele reziduale la temperatura camerei și 1,7 în apa de la robinet.

La temperaturi mai ridicate, este probabil ca virusul să se degradeze și mai rapid. Având în vedere diluția enormă în urma apelor uzate care intră în lacuri și râuri mari, nu este realist să se răspândească boala în populațiile de PSN prin intermediul acestor vectori. SARS-CoV-2 nu a fost niciodată izolat din apele contaminate cu ape uzate. Cercetătorii susțin că îngrijorările inițiale cu privire la această cale au fost determinate de studii la scară mică pe celule în cultură și de neînțelegeri datorate cercetărilor timpurii.

Cu toate acestea, apele uzate proaspete din zonele dens populate rămân o preocupare. Multe forme de primate își caută reședința în orașele umane și au un contact semnificativ cu oamenii. În epidemia inițială de coronavirus al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-1), focarul din Amoy Gardens a fost legat de o defecțiune a instalațiilor sanitare. În Guangzhou, China, bălțile de canalizare de pe străzi au fost legate de focare și au fost testate pozitiv pentru această boală.

Concluzie


Cercetătorii evidențiază importanța PSN în cercetarea biomedicală și îndeamnă la luarea de măsuri pentru a-i proteja de apele uzate proaspete ale oamenilor. Ei susțin că, dacă se permite ca PSN să rămână un rezervor de variante SARS-CoV-2, rezultatele zoonotice secundare ar putea duce la răspândirea unei noi pandemii în viitor și propun mai multe măsuri, inclusiv monitorizarea apelor reziduale și, eventual, vaccinarea PSN pentru a proteja populația acestora.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend