Suplimentul de zinc poate ajuta la prevenirea simptomelor infecțiilor tractului respirator, potrivit unei analize


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un supliment de zinc ar putea ajuta la evitarea simptomelor infecțiilor tractului respirator, cum ar fi tusea, congestia și durerile de gât, și la reducerea duratei bolii, sugerează o analiză combinată a dovezilor disponibile, publicată în revista cu acces liber BMJ Open.

Însă calitatea dovezilor pe care se bazează aceste concluzii este variabilă și nu este clar care ar putea fi formula sau doza optimă a acestui nutrient, avertizează cercetătorii.

Infecțiile tractului respirator includ răceala, gripa, sinuzita, pneumonia și COVID-19. Majoritatea infecțiilor se vindecă de la sine, dar nu toate. Iar acestea se dovedesc adesea costisitoare în ceea ce privește impactul asupra serviciilor de sănătate și timpul luat în concediu medical.

Zincul are un rol-cheie în imunitate, inflamație, leziuni tisulare, tensiune arterială și în răspunsurile țesuturilor la lipsa de oxigen.

Prin urmare, în timpul actualei pandemii, acesta a generat un interes considerabil pentru posibila prevenire și tratare a infecției COVID-19.

Ca răspuns la apelurile pentru evaluări rapide ale dovezilor pentru a informa autoîngrijirea și practica clinică, cercetătorii au evaluat zincul pentru prevenirea și tratamentul SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19, și alte infecții virale ale tractului respirator.

Când a fost publicată acea analiză, rezultatele mai multor studii clinice relevante nu erau încă disponibile, astfel încât această analiză actuală aduce la zi dovezile disponibile.

Revizuirea include 28 de studii clinice la care au participat 5446 de adulți, publicate în 17 baze de date de cercetare în limba engleză și chineză până în august 2020. Niciunul dintre studii nu a analizat în mod specific utilizarea zincului pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19.

Cele mai frecvente formulări de zinc utilizate au fost pastiluțele, urmate de spray-uri nazale și geluri care conțin fie acetat de zinc, fie săruri de gluconat de zinc. Dozele au variat substanțial, în funcție de formulare și de faptul dacă zincul a fost utilizat pentru prevenire sau tratament.

Analiza comună a rezultatelor a 25 de studii a arătat că, în comparație cu un tratament fictiv (placebo), pastilile de zinc sau spray-ul nazal au prevenit 5 infecții ale tractului respirator la 100 de persoane pe lună.

Aceste efecte au fost cele mai puternice în ceea ce privește limitarea riscului de apariție a unor simptome mai severe, cum ar fi febra și bolile asemănătoare gripei. Dar acest lucru se bazează doar pe trei studii.

În medie, simptomele au dispărut cu 2 zile mai devreme cu utilizarea fie a unui spray de zinc, fie a unei formule lichide administrate sub limbă (sublingual), decât atunci când s-a folosit un placebo.

În timpul primei săptămâni de boală, participanții care au folosit zinc sublingual sau spray nazal au avut aproape de două ori mai multe șanse de a se recupera decât cei care au folosit placebo: 19 adulți mai mulți din 100 aveau șanse să mai aibă simptome o săptămână mai târziu dacă nu foloseau suplimente de zinc.

În timp ce zincul nu a fost asociat cu o ameliorare a severității medii zilnice a simptomelor, acesta a fost asociat cu o reducere semnificativă din punct de vedere clinic a severității simptomelor în ziua 3.

Efectele secundare, inclusiv greața și iritarea gurii/nazului, au fost cu aproximativ 40% mai probabile în rândul celor care au folosit zinc, dar nu au fost raportate efecte secundare grave în cele 25 de studii care le-au monitorizat.

Cu toate acestea, în comparație cu placebo, zincul sublingual nu a redus riscul de a dezvolta o infecție sau simptome de răceală după inocularea cu rinovirus uman și nici nu au existat diferențe în ceea ce privește durata bolii între cei care au folosit suplimente de zinc și cei care nu au folosit.

Nici eficacitatea comparativă a diferitelor formulări și doze de zinc nu a fost clară. Iar calitatea, mărimea și designul studiilor incluse au variat considerabil.

“Beneficiile marginale, specificitatea tulpinii, rezistența la medicamente și riscurile potențiale ale altor medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală fac din zinc o alternativă “naturală” viabilă pentru autogestionarea [infecțiilor nespecifice ale tractului respirator], scriu cercetătorii.

“[Zincul] oferă, de asemenea, clinicienilor o opțiune de gestionare pentru pacienții care sunt disperați pentru un timp de recuperare mai rapid și care ar putea căuta o prescripție inutilă de antibiotice”, adaugă aceștia.

“Cu toate acestea, medicii și consumatorii trebuie să fie conștienți de faptul că persistă o incertitudine considerabilă în ceea ce privește eficacitatea clinică a diferitelor formulări, doze și căi de administrare a zincului, precum și de măsura în care eficacitatea ar putea fi influențată de epidemiologia în continuă schimbare a virusurilor care provoacă [infecții ale tractului respirator]”, avertizează aceștia.

Iar modul exact în care zincul și-ar putea exercita efectele terapeutice asupra infecțiilor respiratorii, inclusiv COVID-19, justifică cercetări suplimentare, concluzionează aceștia.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend