Supradozajul de Xanax


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Este posibilă supradozajul?

Xanax este numele de marcă pentru alprazolam, un medicament eliberat pe bază de rețetă folosit pentru tratarea anxietății și tulburărilor de panică. Este posibil să faceți supradozaj cu Xanax, mai ales dacă luați Xanax împreună cu alte medicamente. Amestecarea Xanax cu alcool poate fi, de asemenea, fatală.

Xanax face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub numele de benzodiazepine. Aceste medicamente acționează prin creșterea activității unei substanțe chimice numite acid gamma-aminobutiric (GABA) în creier. GABA ajută la calmarea nervilor prin inducerea unor sentimente de relaxare.

Cele mai multe cazuri de supradozaj sever sau fatal se întâmplă atunci când Xanax este luat cu alte medicamente – în special medicamente pentru durere opioide – sau alcool. Dacă luați Xanax, asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre orice alte medicamente pe care le luați. Aceștia pot recomanda o medicație alternativă.

Care este doza tipică prescrisă?

Cantitatea prescrisă variază de obicei de la 0,25 la 0,5 miligrame (mg) pe zi. Această cantitate poate fi împărțită în trei doze pe parcursul zilei. Medicul dumneavoastră vă poate crește treptat doza până când simptomele sunt controlate. În unele cazuri, cantitatea prescrisă poate fi la fel de mare la 10 mg pe zi.

Care este doza letală?

Suma care ar putea duce la un supradozaj variază foarte mult de la persoană la persoană. Depinde de mulți factori, inclusiv:

 • modul în care corpul dumneavoastră metabolizează medicamentul
 • greutatea ta
 • vârsta
 • dacă aveți afecțiuni preexistente, cum ar fi afecțiuni ale inimii, rinichilor sau ficatului
 • dacă l-ați luat cu alcool sau alte medicamente (inclusiv antidepresive)

În studiile clinice efectuate la șobolani, LD50 – doza care a determinat moartea a jumătate din șobolani – a variat între 331 și 2.171 mg per kilogram de greutate corporală. Acest lucru sugerează că o persoană ar trebui să ia de câteva mii de ori doza maximă prescrisă pentru a face supradozaj fatal. Cu toate acestea, rezultatele studiilor pe animale nu se traduc întotdeauna direct pentru specificațiile umane. Supradozajul este posibil la orice doză mai mare decât cantitatea prescrisă. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă un risc crescut de reacții adverse grave, inclusiv un supradozaj. Adulților mai în vârstă li se prescriu de obicei doze mai mici de Xanax, deoarece sunt mai sensibili la efectele sale.

Care sunt semnele și simptomele unui supradozaj?

Supradozajul cu Xanax sau alte benzodiazepine poate provoca simptome ușoare până la severe. În unele cazuri, moartea este posibilă. Simptomele dvs. individuale vor depinde de: cât ai luat Xanax, chimia corpului tău și cât de sensibil ești la medicamente, dacă ai luat Xanax împreună cu alte medicamente

Simptome ușoare

În cazuri ușoare, este posibil să aveți:

 • confuzie
 • mișcări musculare necontrolate
 • slaba coordonare
 • vorbire neclară
 • tremurături
 • reflexe lente
 • bataie rapida de inima

Simptome severe

În cazurile severe, este posibil să aveți:

 • halucinații
 • convulsii
 • dureri în piept
 • respiratie dificila
 • ritm cardiac anormal
 • comă

Efecte secundare frecvente ale Xanax

Ca și în cazul majorității medicamentelor, Xanax poate provoca reacții adverse ușoare chiar și la o doză mică. Cele mai frecvente efecte secundare includ:

-ameţeală

-somnolenţă

-durere de cap

-vedere încețoșată

-probleme cu somnul

Aceste efecte sunt de obicei ușoare și vor dispărea în câteva zile sau săptămâni. Dacă aveți aceste reacții adverse în timp ce luați doza prescrisă, nu înseamnă supradozaj. Cu toate acestea, trebuie să vă informați medicul cu privire la orice reacții adverse pe care le întâmpinați. Dacă sunt mai severe, medicul dumneavoastră ar putea dori să vă reducă doza sau să vă treacă la un alt medicament.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend