Supraviețuitorii severi ai COVID-19 au un risc de peste două ori mai mare de a muri în următorul an


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Covidul lung poate ucide? Descoperirile uimitoare prezentate într-un nou studiu publicat la Frontiers in Medicine arată că pacienții care supraviețuiesc unei forme severe de Covid-19 au un risc de peste două ori mai mare de a muri în anul următor, în comparație cu cei care suferă de o boală ușoară sau moderată sau care rămân neinfectați.

În mod neobișnuit, riscul sporit de deces a fost mai mare în cazul pacienților care au sub 65 de ani și doar 20% dintre pacienții cu Covid-19 sever care au murit au făcut-o din cauza complicațiilor tipice ale Covid, cum ar fi tulburările de coagulare sau insuficiența respiratorie. Studiul sugerează că Covid-19 sever poate afecta în mod semnificativ sănătatea pe termen lung și subliniază importanța prevenirii bolii severe prin vaccinare.

Realitatea Covidului de lungă durată


Covid-19 poate provoca simptome severe și decesul persoanelor vulnerabile, în special pacienților în vârstă și celor cu anumite afecțiuni de bază. Probabil că ați auzit și de Covid lung, în cazul în care simptome precum oboseala și dificultăți de respirație pot persista luni de zile după ce infecția a trecut.

Dar cum se descurcă pacienții cu Covid-19 pe termen lung? Cercetătorii au urmărit pacienții pentru a înțelege impactul pe termen lung al bolii.

Am realizat un studiu anterior care a arătat că pacienții cu Covid-19 sever care s-au recuperat au avut un risc semnificativ mai mare de a fi spitalizați în următoarele șase luni. Acest nou studiu a extins acest lucru pentru a investiga riscul de mortalitate în următoarele 12 luni.”

Arch Mainous, autor principal al studiului și profesor la Universitatea din Florida

Cercetătorii au urmărit dosarele electronice de sănătate a 13.638 de pacienți care au fost supuși unui test PCR pentru Covid-19 în cadrul sistemului de sănătate al Universității din Florida, 178 de pacienți au prezentat Covid-19 sever, 246 Covid-19 ușor sau moderat, iar restul au avut rezultate negative. Toți pacienții incluși în studiu s-au vindecat de boală, iar cercetătorii au urmărit rezultatele lor în următoarele 12 luni.

Trebuie să fim mai vigilenți

Studiul a constatat că pacienții care s-au vindecat de Covid-19 sever au avut o șansă semnificativ mai mare de a muri în următorul an, în comparație cu pacienții neinfectați și cu cei cu Covid-19 ușor sau moderat. Unele tendințe surprinzătoare au reieșit din date, pacienții cu Covid-19 sever cu vârsta sub 65 de ani demonstrând o creștere cu 233% a șanselor de deces, în comparație cu cei neinfectați. Acest lucru a fost mai mare decât șansa crescută de deces înregistrată de pacienții cu Covid-19 sever cu vârsta peste 65 de ani, comparativ cu cei neinfectați. Deoarece aceste decese au survenit frecvent la mult timp după ce infecția inițială a trecut, este posibil ca familiile sau medicii pacienților să nu fi făcut niciodată legătura cu Covid-19.

Mai mult, majoritatea deceselor care au survenit la supraviețuitorii Covid-19 severi nu au fost legate de complicațiile comune ale bolii, cum ar fi problemele respiratorii sau cardiovasculare. De fapt, 80% dintre aceste decese au survenit dintr-o mare varietate de motive care nu sunt asociate în mod obișnuit cu Covid-19. Acest lucru sugerează că pacienții au suferit un declin general al stării lor de sănătate care i-a făcut vulnerabili la diverse afecțiuni. Pacienții cu Covid-19 ușoară sau moderată nu au avut un risc de mortalitate semnificativ mai mare în comparație cu cei neinfectați, subliniind importanța reducerii șanselor de îmbolnăvire severă prin vaccinare.

“Din moment ce știm acum că există un risc substanțial de a muri din cauza a ceea ce ar fi probabil considerat a fi o complicație nerecunoscută a Covid-19, trebuie să fim și mai vigilenți în ceea ce privește diminuarea episoadelor severe de Covid-19”, a declarat Mainous. “A risca și a spera la un tratament de succes în spital nu transmite imaginea completă a impactului Covid-19. Recomandarea noastră în acest moment este să folosim măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de Covid-19.”

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend