Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Deși mușcăturile umane nu par grave sau severe, acestea pot provoca complicații care sunt foarte dăunătoare și dureroase. Deși acest tip de leziuni este asociat în mod obișnuit cu copiii, toată lumea – de la copii la adulți – este susceptibilă la urmările potențial periculoase.

Ce sunt mușcăturile umane?
Mușcăturile umane sunt exact ceea ce sună, deși sunt puțin mai periculoase decât ați putea crede. În comparație cu alte mamifere (cum ar fi câinii, urșii și pisicile mari), oamenii nu au cea mai puternică mușcătură. Cu toate acestea, dacă pielea este ruptă, tendoanele și articulațiile pot fi deteriorate. Deși este neobișnuit, acest scenariu este cel mai probabil să se întâmple la copiii care se luptă prin joacă.

Aproximativ 250.000 de mușcături umane sunt raportate în fiecare an, atât în rândul adulților, cât și al copiilor – 10% dintre copiii care sunt mușcați dezvoltă o infecție, rezultată din bacteriile care se găsesc în saliva umană, în special bacterii aerobe și anaerobe. Mușcăturile la nivelul feței reprezintă, de asemenea, un număr mic de cazuri în total, însă sunt foarte frecvente în rândul copiilor cu vârsta sub 10 ani. Deși copiii sunt cei mai susceptibili de a suferi una dintre aceste leziuni, ei transmit de obicei mai puține bacterii, ceea ce duce la mai puține infecții în aceste cazuri. Bărbații sunt, în general, mai afectați de mușcăturile umane decât femeile.

Există diferite tipuri de mușcături umane?
S-ar putea să fiți surprins să aflați că, da, există mai multe tipuri de mușcături umane. Există două tipuri diferite:

Mușcături de ocluzie: Acestea sunt cele la care vă gândiți în general când vă imaginați o mușcătură umană și sunt cel mai frecvent tip. Acestea apar atunci când dinții altcuiva se înfing în pielea ta cu suficientă forță pentru a străpunge suprafața pielii.
Mușcături cu pumnul încleștat sau închis: Acestea pot fi accidentale, deoarece apar atunci când pumnul cuiva intră în contact cu dinții altei persoane, perforând mâna în acest proces. Deși acest tip de mușcătură poate să nu fie la fel de intenționată, creează de obicei leziuni mai grave, deoarece articulațiile se deteriorează. Acest lucru poate duce la infecții la nivelul articulațiilor, tendoanelor și/sau oaselor degetului, împreună cu tendinită și rigiditate articulară.

Care sunt simptomele unei mușcături umane?
Este probabil că veți simți durere și sensibilitate acolo unde s-a produs rana. Locul rănii poate, de asemenea, să sângereze și să se umfle. Există anumite semne care vă pot spune dacă rana a fost infectată, printre care se numără:

Durere intensă și umflătură.
Puroi în jurul rănii.
Dacă rana este caldă la atingere (dacă este fierbinte, este probabil ca rana să fie infectată).
Înroșirea pielii (eritem) în zona rănită.
Febră, frisoane sau, în general, o stare de rău.
Dacă ați fost mușcat de deget și vă pierdeți senzația în vârful degetelor sau aveți probleme în îndoirea sau îndreptarea completă a degetului, este probabil un semn că v-ați deteriorat unele tendoane și/sau nervi.

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.