Te-ai gândit vreodată că poți să recunoști o boală după…miros?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ei bine, anumite boli sau afecțiuni severe pot fi recunoscute imediat după anumite mirosuri specifice ale gurii / pielii și nu au nicio legătură cu igiena. Dacă, în ciuda igienei riguroase corporale și dentare, simți mirosuri dubioase, e timpul să mergi la medic de urgență.

Mirosul de mere putrede / acetonă – poate indica o stare cetoacidozică ce apare în diabet- frecvent se întâlnește în debutul unui diabet de tip 1 ( un copil cu un astfel de miros apărut deodată, asociat cu alte semne poate indica această patologie) sau persoanele cu diabet dezechilibrat. Această halenă cetonică ( halenă = miros neplăcut al respirației ) poate indica și etilism acut ( intoxicație cu alcool)

Mirosul amoniacal apare în stări uremice, sau mai este cunoscut ca foetor hepatic în stările de ciroză avansată.

Mirosul de migdale amare apare tipic în intoxicația cu cianuri.

Un miros înțepător de ouă alterate este caracteristic intoxicației cu hidrogen sulfurat.

Mirosul neplăcut de pește poate indica insuficiență hepatică. Uneori această afecțiune este asociată și cu mirosul de ridichi de pământ.

Intoxicația cu arsenic și compuși organo-fosforici ( de exemplu – insecticide) este asociată cu miros de usturoi.

Mirosul de sirop de arțar al urinii poate indica leucinoză, o boală ereditară caracterizată prin tulburarea metabolismului acizilor din organism, cu alterarea conștienței, mișcări anormale ale corpului și ochilor, retard mental, comă.

Nu uita să îți iei din SHOP mai multe cărți cu informații medicale.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend