Te gândești la rapelul vaccinului de COVID? Iată ce trebuie să știi


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Vaccinarea împotriva virusului care provoacă COVID-19 este cel mai important instrument de salvare a vieților pe care îl avem în această pandemie. Din fericire, vaccinurile autorizate în SUA s-au dovedit remarcabil de sigure și eficiente. Și am știut de la început că protecția puternică pe care o oferă va scădea probabil în timp.

Dar a scăzut protecția suficient de mult pentru a justifica vaccinurile de rapel? Studiile publicate în ultimele câteva luni de cercetători din Marea Britanie, Israel și SUA (analizate aici și aici) au ridicat această posibilitate, iar Israel și Marea Britanie au început deja programe ambițioase de rapel.

Să începem cu primele lucruri: Vaccinați pe toată lumea


După cum probabil știți, CDC și FDA au analizat necesitatea, siguranța și eficacitatea rapelurilor pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech și moderna. Până în prezent, acestea sunt singurele rapeluri disponibile, deși ambele agenții vor revizui datele pentru Johnson & Johnson în săptămânile și lunile următoare.

Dar, mai întâi, este important să nu trecem cu vederea acest fapt: vaccinarea celor nevaccinați ar trebui să fie o prioritate mult mai mare decât oferirea de injecții de rapel celor care au primit vaccinuri. Acest lucru este valabil pentru persoanele din SUA care nu au putut sau nu au vrut să se vaccineze, precum și pentru persoanele din locuri din întreaga lume cu acces limitat la vaccinuri.

Lărgirea bazinului de persoane cu vaccinări inițiale nu numai că ar salva mai multe vieți decât promovarea vaccinurilor de rapel, dar ar reduce, de asemenea, disparitățile de asistență medicală legate de COVID între țările mai bogate și cele mai sărace. Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat un moratoriu asupra dozelor de rapel. Între timp, administrația Biden a anunțat promisiunea de a dona încă o jumătate de miliard de vaccinuri în țările cu rate scăzute de vaccinare, ceea ce face ca angajamentul total al SUA să ajungă la 1,1 miliarde de doze donate. Administrația subliniază faptul că demararea unui program de rapel în SUA și sprijinirea altor țări pentru a-și vaccina cetățenii nu se exclud reciproc.

Există o diferență între o doză de rapel și o a treia injecție?


Nu este vorba de o formulare capcană: nu toate dozele suplimentare de vaccin sunt rapeluri. În august 2021, FDA a aprobat o a treia doză de vaccin Pfizer sau Moderna pentru persoanele care sunt imunocompromise. Aceasta include persoanele care au HIV și cele care primesc tratament pentru cancer care suprimă sistemul imunitar. Pentru aceștia, doza suplimentară nu este un rapel, ci este considerată parte din seria lor inițială de imunizare.

Alegerea momentului potrivit pentru rapelurile de vaccin


În mod ideal, rapelurile de vaccin nu se administrează mai devreme decât este necesar, dar cu mult înainte ca imunitatea protectoare generalizată să scadă. Riscurile unei așteptări prea lungi sunt evidente: pe măsură ce imunitatea scade, ratele de infecție, de boli grave și de deces pot începe să crească.

Dar există și dezavantaje în cazul în care se administrează rapelurile prea devreme:

  • Efectele secundare ar putea fi mai frecvente. Deși studiile publicate până în prezent sugerează că rapelurile sunt sigure, nu dispunem încă de date pe termen lung.
  • Beneficiul poate fi mic. Ar putea fi mai bine să se aștepte pentru rapeluri dacă majoritatea oamenilor sunt încă bine protejați de vaccinările inițiale.
  • Este posibil ca rapelurile actuale să nu acopere variantele viitoare. Dacă în lunile următoare apar noi variante îngrijorătoare, rapelurile pot fi modificate pentru a le acoperi.
  • Așteptarea mai lungă înainte de un rapel ar putea duce la un răspuns imunitar mai puternic. După cum a remarcat recent Dr. Anthony Fauci: “Dacă permiteți ca răspunsul imunitar să se maturizeze pe o perioadă de câteva luni, obțineți mult mai mult din vaccin”.

Recomandări pentru rapelurile de vaccin Pfizer/BioNTech


Pentru unii dintre beneficiarii vaccinului Pfizer/BioNTech, CDC și FDA au concluzionat că a sosit momentul pentru rapeluri. Se recomandă un rapel la cel puțin șase luni de la a doua doză pentru cei care sunt

  • 65 de ani sau mai în vârstă
  • între 18 și 64 de ani și care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire severă din cauza COVID, cum ar fi persoanele cu boli pulmonare cronice, cancer sau diabet zaharat
  • care trăiesc sau lucrează într-un mediu cu expunere ridicată, cum ar fi rezidenții din centrele de îngrijire pe termen lung, lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii și personalul din grădinițe, lucrătorii din magazinele alimentare și deținuții.


Deocamdată nu se recomandă niciun rapel Pfizer/BioNTech pentru populația generală. Aceasta deoarece dozele inițiale par să ofere încă o bună protecție împotriva bolilor grave și a decesului.

O mulțime de necunoscute


Publicarea acestor noi recomandări pentru rapelurile de vaccin Pfizer ridică o serie de întrebări:

-Cât de convingătoare sunt datele privind siguranța? Rapoartele de până acum sugerează că rapelurile sunt sigure, dar avem nevoie de mai multe cercetări și de date din lumea reală.
-Cât de curând se vor lua decizii cu privire la autorizarea boosterelor Johnson & Johnson?
-Ar trebui ca toate rapelurile să fie același vaccin ca și regimul inițial sau amestecul de vaccinuri oferă o protecție mai largă? Din nefericire, unele persoane amestecă singure vaccinurile – uneori susținând în mod fals că nu au avut un vaccin COVID pentru a obține un alt tip de vaccin. Dar nu există dovezi solide care să evalueze riscurile sau beneficiile acestei abordări.
-Dozele de rapel vor fi aceleași cu cele inițiale? Până în prezent, răspunsul este da pentru vaccinul Pfizer/BioNTech.
-Vor fi modificate rapelurile pentru a proteja împotriva variantelor emergente de interes?
-Vor fi necesare rapeluri suplimentare în viitor? Dacă da, cât de des?

Ce urmează?
Vă puteți aștepta ca FDA și CDC să revizuiască și să extindă recomandările de rapel pe baza revizuirii și analizei continue a cercetărilor în curs. Între timp, ar trebui să ne dublăm eforturile de a vaccina persoanele care nu au primit încă vaccinuri. Rapelurile pot juca un rol important în protejarea persoanelor. Dar, așa cum remarca directorul CDC, Dr. Rochelle Wallensky, “nu vom reuși să scăpăm de această pandemie cu ajutorul stimulentelor”.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend