Tehnologia de monitorizare a glicemiei fără ace se apropie de realitate pentru persoanele cu diabet zaharat


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetătorii de la Auckland Bioengineering Institute (ABI), de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au adus mai aproape de realitate o tehnologie fără ace, care ar permite persoanelor cu diabet zaharat să măsoare nivelul de zahăr din sânge fără a fi nevoite să își înfigă un ac în vârful degetelor.

Cercetătorii și-au îndreptat atenția către injecția cu jet fără ace, o tehnică emergentă, dar bine dezvoltată, în care un medicament este administrat direct cu un jet îngust de fluid de mare viteză. Într-un studiu publicat în Journal of Diabetes Science and Technology, condus de cercetătorii ABI Jiali Xu și James McKeage, cercetătorii au demonstrat pentru prima dată că un injector cu jet ar putea fi utilizat și pentru a colecta probe de sânge de la oameni – adică pentru a elibera suficient sânge pentru prelevarea de probe de glucoză, fără ace.

Persoanele cu diabet zaharat trebuie, de obicei, să își măsoare concentrația de glucoză din sânge de mai multe ori pe zi. Ei fac acest lucru înțepându-și degetele cu un ac pentru a elibera o picătură de sânge. Un glucometru indică apoi câtă insulină este necesară pentru ca persoana să își mențină glicemia.

Vârfurile degetelor sunt locul preferat pentru prelevarea de sânge, deoarece acestea au o densitate mare de vase de sânge. Dar vârfurile degetelor sunt, de asemenea, sensibile, iar durerea, leziunile cutanate, vânătăile și riscul de infecție ca urmare a “înțepăturilor” regulate au determinat creșterea eforturilor de a dezvolta metode de testare a sângelui fără ace pentru persoanele cu diabet.

Injectarea cu jet a fost subiectul unor ani de cercetări efectuate de ABI Bioinstrumentation Lab din cadrul ABI, Universitatea din Auckland, care include dezvoltarea de injectoare cu jet pentru administrarea de medicamente precum insulina, nicotina și ca anestezic local pentru tratamentele dentare.Dna Xu și echipa sa au demonstrat că tehnologia ar putea fi utilizată și pentru a străpunge pielea cu un volum mic de soluție salină inofensivă, iar aceasta ar elibera suficient sânge pentru măsurarea concentrației de glucoză – adică pentru extragere mai degrabă decât pentru injectare.

Studiul a implicat 20 de participanți sănătoși, care au oferit voluntar câte patru vârfuri de degete, fiecare dintre acestea primind o înțepătură cu lanceta (acul standard) și o injecție cu jet prin trei duze de forme și dimensiuni diferite. “Acestea au fost concepute pentru a imita rana lăsată de o înțepătură cu lanceta, în anticiparea faptului că ar putea elibera sânge într-un mod similar cu o înțepătură cu lanceta”, spune dna Xu.

Studiul a arătat că, într-adevăr, așa a fost, unele forme de duze fiind mai performante decât altele – de exemplu, o duză în formă de “fantă” a eliberat mai mult sânge decât o duză în formă de cerc. Cele mai multe dintre diferitele duze de injecție cu jet au fost percepute, în general, ca fiind la fel de dureroase ca o lănțișoară standard, iar în unele cazuri, chiar mai puțin dureroase: participanții au fost orbiți de o barieră opacă care îi împiedica să vadă procedura, dar le permitea să comunice cu practicianul. De asemenea, li s-a cerut să completeze un chestionar 24 de ore mai târziu, pentru a reevalua nivelul durerii, al umflăturilor sau al vânătăilor.

“Atunci când știi că nu există un dispozitiv care să te înțepe în piele, ai putea specula că oamenii vor găsi injecția cu jet mai acceptabilă”, spune profesorul Andrew Taberner, șeful Laboratorului de Bioinstrumentație de la ABI și supervizorul dnei Xu. “Dar nu avem dovezi care să susțină acest lucru. Asta nu a făcut parte din acest studiu. Am încercat mai întâi să aflăm dacă a funcționat, și a funcționat”.

El a fost mulțumit, dar nu surprins. “Mecanicii diesel știu de ani de zile că nu trebuie să pui niciodată degetul în fața unui injector de combustibil, pentru că acesta îți va injecta combustibil în deget. Au aflat acest lucru pe calea cea mai grea. Dar noi profităm de ceea ce mecanicii diesel au descoperit accidental cu ani în urmă, cu o cantitate foarte mică de lichid inofensiv, pentru a elibera sânge în mod deliberat.”

Echipa investighează acum dacă pot folosi injecția cu jet nu doar pentru a elibera sânge, ci și pentru a aspira înapoi, pentru a extrage lichidul. Acest lucru ar permite proiectarea unei duze și mai mici. Ei dispun de tehnologie, deoarece au dezvoltat primul dispozitiv de injecție cu jet din lume care utilizează motoare electrice pentru a presuriza medicamentul – acest lucru permite un control mai precis decât injectorul cu jet acționat de arcuri, mai obișnuit.

“Tehnologia noastră are capacitatea de a administra și de a retrage fluidul. Nicio altă tehnologie de proiecție cu jet nu are această capacitate.”

Profesorul Andrew Taberner

Cercetarea în domeniul injecțiilor fără ace este un joc de lungă durată, la fel ca și potențiala comercializare a tehnologiei, spune el, dar crede că cercetările dnei Xu vor contribui la obiectivul final, acela de a dezvolta o singură tehnologie reversibilă fără lănțișoare, care va permite atât prelevarea de sânge, cât și administrarea de insulină pe baza măsurării glucozei într-un singur dispozitiv. “Sper că această cercetare va contribui la acest lucru și la îmbunătățirea asistenței medicale umane, în special în ceea ce privește gestionarea diabetului”, spune dna Xu.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend