Tinitus: Zgomote sau bâzâituri în urechi? Terapia prin sunet este o opțiune


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Acel sunet recurent pe care îl auzi, dar nimeni altcineva nu-l aude? Nu e doar în capul tău. Ei bine, nu chiar.

Este posibil să fii unul dintre cele peste 50 de milioane de persoane care suferă de tinitus. Această afecțiune misterioasă provoacă un sunet în cap fără o sursă externă. Pentru mulți este un țiuit ascuțit, în timp ce pentru alții este un fluierat, un șuierat, un bâzâit, un bâzâit, un ciripit, un șuierat, un bâzâit, un răcnet sau chiar un țiuit.

Sunetul poate părea să vină de la o ureche sau de la ambele, din interiorul capului sau de la distanță. Poate fi constant sau intermitent, constant sau pulsatoriu. O abordare pentru gestionarea acestei afecțiuni este reprezentată de diferite forme de terapie prin sunet, menite să ajute oamenii să se deconecteze de la coloana sonoră internă a tinitusului.

Care sunt cauzele tinitusului?

Există multe cauze posibile ale tinitusului. Expunerea pe termen lung la zgomote puternice este adesea învinuită. Dar alte surse includ probleme ale urechii medii, cum ar fi o infecție, o tumoră sau un chist care ciupește nervii din ureche, sau ceva la fel de simplu ca și acumularea de ceară de ureche. Tinnitusul poate fi, de asemenea, un simptom al bolii Meniere, o tulburare a mecanismului de echilibru din urechea internă.

Chiar și îmbătrânirea poate duce la tinitus, apărând frecvent la persoanele cu vârsta de peste 55 de ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, nervul auditiv care leagă urechea de creier începe să se fragilizeze, diminuând sunetele normale.

“Neuronii (celulele nervoase) din zonele creierului care procesează sunetele compensează această pierdere a altor celule prin creșterea sensibilității lor”, spune Daniel Polley, director al Centrului Lauer Tinnitus Research Center din cadrul Massachusetts Eye and Ear, afiliat la Harvard. “Nivelele de sensibilitate sunt reglate atât de sus încât neuronii încep să răspundă la activitatea altor neuroni din apropiere. Acest lucru creează percepția unui sunet care nu există în mediul fizic. Este un exemplu clasic de buclă de feedback, similar cu scârțâitul unui microfon atunci când este prea aproape de un difuzor.”

În anumite momente, toată lumea experimentează percepția unui sunet fantomă. Dacă durează doar câteva secunde sau minute, nu este nimic îngrijorător. Cu toate acestea, dacă pulsează în sincron cu ritmul cardiac, este cu siguranță ceva ce trebuie verificat de un medic, spune Polley. Dacă este un sunet relativ continuu, ar trebui să consultați un audiolog sau un ORL-ist.

Poate terapia prin sunet să ajute la eliminarea tinitusului?


Nu există un tratament pentru tinitus, dar acesta poate deveni mai puțin deranjant în timp. Cu toate acestea, există modalități de a atenua simptomele și de a ajuta la eliminarea zgomotului și la minimizarea impactului acestuia. Tratamentele sunt o abordare de tip încercare și eroare, deoarece funcționează pentru unii oameni, dar nu și pentru alții.

O strategie adesea sugerată este terapia prin sunet. Aceasta folosește zgomotul extern pentru a modifica percepția sau reacția la tinitus. Cercetările sugerează că terapia prin sunet poate suprima eficient tinitus la unele persoane. Două tipuri comune de terapie prin sunet sunt mascarea și obișnuința.

  • Mascarea. Aceasta expune o persoană la zgomote de fundal, cum ar fi zgomotul alb, sunete din natură sau sunete ambientale, pentru a masca zgomotul tinitusului sau pentru a distrage atenția de la acesta. Ascultarea radiourilor sau a muzicii prin căști sau alte dispozitive poate oferi pauze temporare de la percepția tinitusului. Obiectele de uz casnic, cum ar fi ventilatoarele electrice, radiourile și televizoarele, de asemenea, pot ajuta. Multe persoane cu tinitus au, de asemenea, un anumit grad de pierdere a auzului. Aparatele auditive pot fi folosite pentru a masca tinitus-ul prin ridicarea volumului la zgomotele exterioare. Acest lucru funcționează deosebit de bine atunci când pierderea de auz și tinitus apar în aceeași gamă de frecvențe, potrivit Asociației Americane pentru Tinitus.
  • Obișnuința. Cunoscut și sub numele de terapie de reeducare a tinitusului, acest proces antrenează creierul să se obișnuiască mai mult cu tinitusul. Aici, asculțiun zgomot similar cu sunetul tinitusului pentru perioade lungi de timp. În cele din urmă, creierul ignoră tonul, împreună cu sunetul tinitusului. Este similar cu modul în care, în cele din urmă, nu te mai gândești cum simți ochelarii pe nas. Terapia se face cu îndrumarea unui specialist, iar perioada de timp variază în funcție de persoană, de obicei între 12 și 24 de luni.

Alte abordări suplimentare pot ajuta în cazul tinitusului

În funcție de diagnostic, medicul poate recomanda, de asemenea, abordarea problemelor care ar putea contribui la tinitus.

  • Factori musculo-scheletici. Încleștarea maxilarului, scrâșnirea dinților, rănirea anterioară sau tensiunea musculară la nivelul gâtului pot face uneori ca tinitus să fie mai vizibil. Dacă mușchii încordați fac parte din problemă, terapia prin masaj poate ajuta la ameliorarea acesteia.
  • Condiții de sănătate subiacente. Este posibil să reduci impactul tinitusului prin tratarea unor afecțiuni precum depresia, anxietatea și insomnia.
  • Gândirea negativă. Adoptarea terapiei cognitiv-comportamentale și a hipnozei pentru a redirecționa gândurile și emoțiile negative legate de tinitus poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.
  • Medicamente. Tinitus poate fi un efect secundar al multor medicamente, în special atunci când sunt luate în doze mari, cum ar fi aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și anumite antidepresive. Problema dispare adesea atunci când medicamentul este redus sau întrerupt.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend