Țintirea și inhibarea unei proteine ar putea oferi un tratament mai eficient pentru cancerul cerebral


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetătorii de la Universitatea McGill identifică proteinele care conduc celulele stem canceroase. Țintirea și suprimarea unei anumite proteine numite galectin1 ar putea oferi un tratament mai eficient pentru glioblastom, în combinație cu radioterapia.

Din cauza rezistenței sale la terapie, glioblastomul este cea mai frecventă și agresivă tumoră canceroasă a creierului la adulți. Aceasta crește rapid și se răspândește cu repeziciune. În timp ce tratamente precum chirurgia, radioterapia și chimioterapia pot ajuta la ameliorarea simptomelor timp de câteva luni, în majoritatea cazurilor celulele tumorale se recreează după tratament și cancerul recidivează.

Potrivit cercetătorilor, indiferent cât de jos sunt tăiate buruienile, dacă nu sunt smulse rădăcinile, buruienile vor crește la loc.

Ajungerea la rădăcina problemei

Dintre toate celulele canceroase, unele acționează ca celule stem care se reproduc și susțin cancerul, la fel cum celulele stem normale se reînnoiesc și susțin de obicei organele și țesuturile noastre, spun cercetătorii. Vizând modul în care funcționează aceste celule, ei au descoperit o nouă modalitate de a întrerupe producția de noi tumori.

Cercetătorii au descoperit că o proteină numită galectină1 interacționează cu o altă proteină numită HOXA5 pentru a controla programele genetice care determină comportamentul celulelor stem canceroase. Prin suprimarea galectinei1 în modelele preclinice, aceștia au constatat o îmbunătățire semnificativă a răspunsului tumorii la radioterapie, ceea ce a dus la extinderea duratei de viață.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, bazele de date ale pacienților și au descoperit că pacienții cu glioblastom cu expresie scăzută a proteinelor galectin1 și HOXA5 au avut cel mai bun prognostic. Împreună, aceste proteine, împreună cu o alta numită STAT3, activează mecanisme care promovează un tip de glioblastom deosebit de agresiv.

Deschiderea drumului pentru noi terapii

Descoperirea aruncă lumină asupra mecanismelor care reglează celulele stem canceroase. Descoperirile oferă dovezi că țintirea proteinei galectin1, în combinație cu radioterapia, poate deschide calea pentru viitoarele studii clinice pentru tratarea tumorilor de glioblastom. Următorul pas este compararea eficienței diferitelor abordări pentru suprimarea complexului galectin1 și HOXA5 în creier, cu progresele în terapia genică prin tehnologia CRISPR.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend