Tipuri de hipotensiune arterială


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Medicii împart adesea tensiunea arterială scăzută (hipotensiune) în categorii, în funcție de cauze și de alți factori. Unele tipuri de tensiune arterială scăzută includ:

Tensiunea arterială scăzută la ridicarea în picioare (hipotensiune ortostatică sau posturală).

Aceasta este o scădere bruscă a tensiunii arteriale atunci când vă ridicați din poziția șezut sau după ce vă culcați.

Gravitația face ca sângele să se adune în picioare atunci când vă ridicați. În mod normal, corpul dumneavoastră compensează prin creșterea ritmului cardiac și prin contractarea vaselor de sânge, asigurându-se astfel că suficient sânge revine la creier.

Dar la persoanele cu hipotensiune ortostatică, acest mecanism de compensare eșuează și tensiunea arterială scade, ceea ce duce la amețeli, stări de amețeală, vedere încețoșată și chiar leșin.

Hipotensiunea ortostatică poate apărea din diverse motive, inclusiv deshidratare, odihnă prelungită la pat, sarcină, diabet, probleme cardiace, arsuri, căldură excesivă, vene varicoase mari și anumite tulburări neurologice.

O serie de medicamente pot provoca, de asemenea, hipotensiune ortostatică, în special medicamentele utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială – diuretice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu și inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) – precum și antidepresivele și medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson și a disfuncției erectile.

Hipotensiunea ortostatică este deosebit de frecventă la adulții în vârstă, dar afectează, de asemenea, persoanele tinere, altfel sănătoase, care se ridică brusc în picioare după ce stau cu picioarele încrucișate pentru perioade lungi de timp sau după ce s-au ghemuit pentru o perioadă de timp.

Tensiunea arterială scăzută după ce ați mâncat (hipotensiune postprandială).

Această scădere a tensiunii arteriale apare la una sau două ore după ce a mâncat și afectează mai ales adulții în vârstă.

Sângele este direcționat către tractul digestiv după ce mâncați, pentru a stimula digestia. În mod normal, corpul dumneavoastră crește ritmul cardiac și contractează anumite vase de sânge pentru a ajuta la menținerea unei presiuni arteriale normale. Dar la unele persoane aceste mecanisme nu funcționează, ceea ce duce la amețeli, leșin și căderi.

Hipotensiunea postprandială este mai probabil să afecteze persoanele cu tensiune arterială ridicată sau cu tulburări ale sistemului nervos autonom, cum ar fi boala Parkinson.

Consumul de mese mici, sărace în carbohidrați; consumul de mai multă apă; și evitarea alcoolului ar putea ajuta la reducerea simptomelor.

Tensiunea arterială scăzută din cauza unor semnale defectuoase ale creierului (hipotensiune arterială mediată neural).

Această tulburare, care provoacă o scădere a tensiunii arteriale după ce stai în picioare pentru perioade lungi de timp, afectează mai ales adulții tineri și copiii. Se pare că apare din cauza unei comunicări greșite între inimă și creier.
Tensiunea arterială scăzută din cauza afectării sistemului nervos (atrofie multiplă a sistemului cu hipotensiune ortostatică). Denumită și sindromul Shy-Drager, această afecțiune rară are multe simptome asemănătoare bolii Parkinson. Ea provoacă leziuni progresive ale sistemului nervos autonom, care controlează funcțiile involuntare, cum ar fi tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația și digestia. Este asociată cu faptul de a avea tensiunea arterială foarte ridicată în timp ce stai întins.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend