Tipuri de intoleranță la lactoză, cauze și factori de risc


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauze

Intoleranța la lactoză apare atunci când intestinul subțire nu produce suficientă enzimă (lactază) pentru a digera zahărul din lapte (lactoză). În mod normal, lactaza transformă zahărul din lapte în două zaharuri simple – glucoza și galactoza – care sunt absorbite în sânge prin mucoasa intestinală. Dacă aveți deficit de lactază, lactoza din alimentele dvs. se mută în colon în loc să fie procesată și absorbită. În colon, bacteriile normale interacționează cu lactoza nedigerată, provocând semnele și simptomele intoleranței la lactoză.

Există trei tipuri de intoleranță la lactoză. Diferenți factori determină deficitul de lactază care stă la baza fiecărui tip.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Intoleranță primară la lactoză

Persoanele care dezvoltă intoleranță la lactoză primară – cel mai frecvent tip – încep viața producând suficientă lactază. Sugarii, care își alimentează toată laptele, au nevoie de lactază. Pe măsură ce copiii înlocuiesc laptele cu alte alimente, cantitatea de lactază pe care o produc în mod normal scade, dar de obicei rămâne suficient de mare pentru a digera cantitatea de lactate dintr-o dietă tipică pentru adulți. În cazul intoleranței la lactoză primară, producția de lactază scade brusc până la vârsta adultă, ceea ce face ca produsele lactate să fie greu digerate.

Intoleranță secundară la lactoză

Această formă de intoleranță la lactoză apare atunci când intestinul subțire scade producția de lactază după o boală, un prejudiciu sau o intervenție chirurgicală care implică intestinul subțire. Bolile asociate cu intoleranța secundară la lactoză includ infecția intestinală, boala celiacă, creșterea bacteriană excesivă și boala Crohn. Tratamentul tulburării de bază ar putea restabili nivelul lactazei și poate îmbunătăți semnele și simptomele, deși poate dura ceva timp.

Intoleranță la lactoză congenitală sau de dezvoltare

Este posibil, dar rar, ca bebelușii să se nască cu intoleranță la lactoză cauzată de lipsa lactazei. Această tulburare este transmisă din generație în generație într-un model de moștenire numit recesiv autozomal, ceea ce înseamnă că atât mama, cât și tatăl trebuie să transmită aceeași variantă de genă pentru ca un copil să fie afectat. Copiii prematuri pot avea, de asemenea, intoleranță la lactoză din cauza unui nivel insuficient de lactază.

Factori de risc

Factorii care vă pot face pe dumneavoastră sau copilul dumneavoastră mai predispuși la intoleranță la lactoză includ:

  • Vârsta în creștere. Intoleranța la lactoză apare de obicei la vârsta adultă. Afecțiunea este mai puțin frecventă la bebeluși și copii mici.
  • Etnie. Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă la persoanele de origine africană, asiatică, hispanică și indiană americană.
  • Naștere prematură. Sugarii născuți prematur ar putea avea niveluri reduse de lactază, deoarece intestinul subțire nu dezvoltă celule producătoare de lactază până târziu în al treilea trimestru.
  • Boli care afectează intestinul subțire. Problemele intestinului subțire care pot provoca intoleranță la lactoză includ excesul de bacterii, boala celiacă și boala Crohn.
  • Anumite tratamente pentru cancer. Dacă ați avut radioterapie pentru cancer în stomac sau aveți complicații intestinale de la chimioterapie, riscul de a dezvolta intoleranță la lactoză crește.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend