Tipuri de tulburare bipolară. Simptome.


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Există mai multe tipuri de tulburări bipolare și pot include manie sau hipomanie și depresie. Simptomele pot provoca modificări imprevizibile ale dispoziției și comportamentului, rezultând în suferință semnificativă și dificultăți în viață.

Tulburare bipolară tip I.

Ați avut cel puțin un episod maniacal care poate fi precedat sau urmat de episoade hipomaniacale sau depresive majore. În unele cazuri, mania poate declanșa o ruptură de realitate (psihoză).

Tulburarea bipolară tip II.

Ați avut cel puțin un episod depresiv major și cel puțin un episod hipomaniacal, dar nu ați avut niciodată un episod maniacal.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Tulburare ciclotimică.

Ați avut cel puțin doi ani – sau un an la copii și adolescenți – cu multe perioade de simptome de hipomanie și perioade de simptome depresive (deși mai puțin severe decât depresia majoră).

Alte tipuri.

Acestea includ, de exemplu, tulburări bipolare și conexe induse de anumite medicamente sau alcool sau din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi boala Cushing, scleroza multiplă sau accident vascular cerebral.

Tulburarea bipolară II nu este o formă mai ușoară a tulburării bipolare I, ci un diagnostic separat. În timp ce episoadele maniacale ale tulburării bipolare I pot fi severe și periculoase, persoanele cu tulburare bipolară II pot fi deprimate pentru perioade mai lungi, ceea ce poate provoca afectări semnificative. Deși tulburarea bipolară poate apărea la orice vârstă, de obicei este diagnosticată în adolescență sau la începutul vârstelor de peste 20 de ani. Simptomele pot varia de la o persoană la alta și  în timp.

Mania și hipomania

Mania și hipomania sunt două tipuri distincte de episoade, dar au aceleași simptome. Mania este mai severă decât hipomania și provoacă probleme mai vizibile la locul de muncă, activități școlare și sociale, precum și dificultăți de relaționare. Mania poate declanșa, de asemenea, o ruptură de realitate (psihoză) și poate necesita spitalizare. Atât un episod maniacal, cât și un episod hipomaniacal includ trei sau mai multe dintre aceste simptome:

 • Anormal de optimist, exaltat sau extaziat
 • Creșterea activității, energiei sau agitației
 • Simț exagerat de bunăstare și încredere în sine (euforie)
 • Scăderea nevoii de somn
 • Vorbit extrem de mult
 • Fuga de idei, pierdere în gânduri multe și rapide
 • Distractibilitate
 • Capacitate slabă de luare de decizii – de exemplu, cheltuirea nechibzuită a banilor, asumarea riscurilor sexuale sau investițiile prostești

Episod depresiv major

Un episod depresiv major include simptome suficient de severe pentru a provoca dificultăți vizibile în activitățile de zi cu zi, cum ar fi munca, școala, activitățile sociale sau relațiile. Un episod include cinci sau mai multe dintre aceste simptome:

 • Stare deprimată, cum ar fi senzația de tristețe, gol, lipsă de speranță (la copii și adolescenți, starea de spirit deprimată poate apărea ca iritabilitate)
 • Pierderea marcată a interesului sau lipsa de plăcere pentru toate – sau aproape toate – activitățile
 • Pierderea semnificativă în greutate atunci când nu urmează diete, creșterea în greutate sau afectarea poftei de mâncare (la copii, eșecul de a crește în greutate așa cum era de așteptat poate fi un semn de depresie)
 • Fie insomnie, fie dormit prea mult
 • Fie neliniște sau comportament încetinit
 • Oboseala sau pierderea de energie
 • Sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție excesivă sau inadecvată
 • Scăderea capacității de gândire sau concentrare sau indecizie
 • Gânduri, planificări sau încercarea sinuciderii

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend