Top 7 sfaturi de care să ții cont pe timp de caniculă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Oricât de distractivă ar putea părea o canicula, va trebui să ai grijă la aceste 7 sfaturi de sănătate pentru a te asigura că depășești cu bine zilele călduroase de vară.

1. Ai grijă la stres

Când temperaturile cresc, cresc și nivelurile noastre de furie, stres și anxietate. Cercetările efectuate de Brain and Behavior Research Foundation au constatat că acest lucru se datorează faptului că ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, pe măsură ce corpul tău încearcă să se răcească. Combinația cu anxietatea care rezultă din deshidratare duce la o stare accentuată de stres în timpul caniculei.

Din fericire, există câteva modalități de a lupta cu asta. Ceaiul verde rece este un mare factor de ajutor în caz de căldură, deoarece conține aminoacidul teanină, care reduce anxietatea. La fel, un pic de ciocolată neagră te va calma atunci când ești încălzit. Cercetările publicate în Journal of Proteome Research au arătat că persoanele care consumă de obicei ciocolată neagră au niveluri mai scăzute de hormon de stres – cortizol.

2. Reduce alcoolul

Nu există nimic asemănător unei beri răcoritoare la soare, dar dacă vrei să te menții sănătos pe perioada verii, va trebui să limitezi cantitatea de alcool pe care o bei. Studiile arată că și consumul unei cantități mici de bere provoacă efecte diuretice care duc la deshidratare. De cele mai multe ori aceasta nu este o problemă – însă o canicula este o poveste diferită. Odată cu cantitatea de apă pe care o vei pierde din cauza transpirației, adăugarea de alcool la ecuație poate fi o rețetă pentru dezastru, ceea ce duce la vărsături și amețeli provocate de deshidratare.

3. Recunoaște semnele

Uită de tornade și inundații – căldura este ucigașul numărul unu când vine vorba de vreme. Acest lucru se datorează faptului că, de cele mai multe ori, semnele suferinței induse de căldură sunt ignorate până când este prea târziu. Primele semne pe care trebuie să le observi în timpul caniculei sunt amețeli, stare de greață și transpirații excesive. Toate acestea sunt semne ale insolației, care pot fi tratate prin adăpostirea la umbră și prin consumul multor lichide. Insolația este o problemă gravă și are ca rezultat o creștere drastică a temperaturii corpului, probleme de respirație și chiar pierderea conștienței. Apelează imediat o ambulanță, deoarece lăsată netratată poate provoca leziuni ale creierului și chiar moarte.

4. Ține nivelurile de sare la nivel optim

Potrivit lui Claude Piantadosi, director al Centrului Duke pentru Medicina Hiperbarica si Fiziologie a Mediului, unul dintre principalele riscuri pentru sănătate ale caniculei este nivelul redus de sare. Când căldura și umiditatea sunt ridicate, corpul trebuie să transpire mai mult, ceea ce duce la pierderea de sare prin transpirație. Nivelurile scăzute de sare din mușchii pot provoca dureri și crampe extrem de incomode. Dacă observi astfel de dureri musculare în zile călduroase, încearcă să amesteci o cantitate mică de sare în apa pe care o bei pentru a umple nivelul de sare epuizat. 

5. Evită mașina

Crezi că este o idee bună să eviți căldura călătorind cu mașina în loc să ieși la soare? Mai gândește-te. Cercetările efectuate la Universitatea Stanford au constatat că timpul prelungit petrecut într-o mașină atunci când temperaturile sunt ridicate poate fi mortal, în special în rândul copiilor. În timpul studiului, cercetătorii au observat o creștere uimitoare a temperaturii în mașină de la 22 ° C la 47 ° C în mai puțin de o oră, chiar și cu fereastra deschisă. Acest tip de creștere rapidă a temperaturii este extrem de periculos, iar natura sa de ascensiune treptată presupune faptul că s-ar putea să nu o observi până nu începi să te simți rău. Dacă distanța o permite, o plimbare pe jos va fi mult mai bună dacă ești îmbrăcat corespunzător și rămâi la umbră acolo unde este posibil.

6. Ai grijă la aerul condiționat și ventilatoare

Dacă ești blocat într-un birou în timpul unei canicule, cred că ești disperat după un ventilator electric care să te răcorească puțin. Potrivit cercetătorilor de la Cochrane Collaboration, aceasta este o idee foarte proastă. Tot ce poate face un ventilator este să împingă aerul spre tine – dacă deja acel aer este fierbinte, tot ce vei face este să-ți crești temperatura corpului fără să-ți dai seama, mai ales dacă ventilatorul este lângă o fereastră. În loc să primești aer cald către tine, există anumite sprayuri de pulverizat pe suprafața ventilatoarelor, care au tocmai scopul de a asigura aerul rece.

7. Atenție la umiditate

Termometrul nu ar trebui să fie singurul lucru la care te uiți în timpul caniculei. Există un alt factor potențial mortal de care trebuie să fii precaut – umiditatea. Când corpul tău se încălzește, el încearcă să se răcească prin eliminarea căldurii prin vaporii de apă din transpirație. Dacă aerul este deja plin de umiditate, corpul tău se luptă să disipeze suficientă căldură prin transpirație, conform cercetărilor efectuate la Universitatea Națională Cheng Kung, care pot duce la creșterea temperaturii de bază la niveluri periculoase. Data viitoare când ieși în căldură, nu uita să verifici și umiditatea. Dacă este ridicată, mai bine amână plimbarea pe mai târziu, dacă este posibil.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend