Tot ce trebuie să știi despre alergia la arahide și alune


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente cauze ale atacurilor alergice severe. Pentru unele persoane cu alergie la arahide, chiar și cantități infime de arahide pot provoca o reacție gravă care poate fi chiar mortală (anafilaxie).

Alergia la arahide a crescut în incidență la copii. Chiar dacă tu sau copilul tău ați avut doar o reacție alergică ușoară la alune, este important să vorbești cu medicul. Există încă riscul unei reacții viitoare mai grave.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Simptomele


Un răspuns alergic la alune apare de obicei în câteva minute după expunere. Semnele și simptomele alergiei la alune pot include:

Reacții cutanate, cum ar fi urticarie, roșeață sau umflături
Mâncărimi sau furnicături în sau în jurul gurii și gâtului
Probleme digestive, cum ar fi diaree, crampe stomacale, greață sau vărsături
Senzație de constricție a gâtului
Dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare
Congestia nasului


Anafilaxie: O reacție care pune viața în pericol


Alergia la arahide este cea mai frecventă cauză a anafilaxiei induse de alimente, o urgență medicală care necesită tratament cu un autoinjector de epinefrină (adrenalină) și o deplasare la camera de urgență.

Semnele și simptomele anafilaxiei pot include:

Constricția căilor respiratorii
Umflarea gâtului care face dificilă respirația
O scădere severă a tensiunii arteriale (șoc)
Puls rapid
Amețeală, vertij sau pierderea cunoștinței

Factori de risc


Nu este clar de ce unii oameni dezvoltă alergii, în timp ce alții nu. Cu toate acestea, persoanele cu anumiți factori de risc au o șansă mai mare de a dezvolta alergie la arahide.

Factorii de risc pentru alergia la arahide includ:

Vârsta. Alergiile alimentare sunt cele mai frecvente la copii, în special la copiii mici și sugari. Pe măsură ce îmbătrânești, sistemul tău digestiv se maturizează, iar organismul tău este mai puțin probabil să reacționeze la alimentele care declanșează alergii.
Alergia anterioară la alune. Unii copii cu alergie la alune pot scăpa de aceasta mai târziu. Cu toate acestea, ea poate să reapară chiar la mult timp după dispariția simptomelor.
Alte alergii. Dacă ești deja alergic la un aliment, este posibil să ai un risc crescut de a deveni alergic la altul. De asemenea, dacă aiun alt tip de alergie, cum ar fi febra fânului, crește riscul de a avea o alergie alimentară.
Membrii familiei cu alergii. Aiun risc crescut de a face alergie la arahide dacă în familia ta sunt frecvente alte alergii, în special alte tipuri de alergii alimentare.
Dermatită atopică. Unele persoane cu afecțiune a pielii dermatită atopică (eczeme) au, de asemenea, o alergie alimentară.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend