Tot ce trebuie să știi despre sinuzită


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Problemele sinusale și simptomele legate de acestea sunt motive frecvente pentru care oamenii merg la medic. Poate ai resimțit o durere la nivelul frunții sau între ochi (la baza nasului), durere de dinți, senzație de presiune la nivelul pomeților, sub ochi, nas înfundat și congestionat.

Știi ce sunt sinusurile?

Sinusurile sunt spații aeriene din craniu și oasele feței, care alcătuiesc partea superioară a căilor respiratorii, de la nas până la gât. Sinusurile se află dincolo de frunte (sinusurile frontale), în interiorul pomeților (sinusurile maxilare) și în spatele nasului (sinusurile etmoidale și sfenoidiene).

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Ce este sinuzita?

Inflamația țesuturilor care căptușesc sinusurile se numește sinuzită. Infecțiile cu virusuri, bacterii sau alergiile provoacă cele mai multe cazuri de sinuzită.

Majoritatea cazurilor de sinuzită încep cu inflamația provocată de un virus, cum ar fi un virus comun al răcelii. Această inflamație poate duce la colonizarea bacteriană și poate provoca o infecție supraadăugată a sinusului.

Simptome ale sinuzitei

Presiunea și durerea la nivelul sinusurilor (în diferite zone ale feței- la nivelul frunții, tâmplelor. sub ochi, baza nasului sau din spatele ochilor) sunt principalele simptome ale sinuzitei.  Infecțiile mai severe pot duce la secreții nazale de culoare galben-verzui, dureri în gât, cefalee, febră și o senzație generală de oboseală.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Ce te poate ajuta?

Sprayurile nazale și decongestionantele pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei acute. Aceste medicamente ajută la reducerea inflamației și permit secrețiilor și aerului să treacă mai ușor. Atenție! Unele trebuie utilizate numai timp de maximum trei zile. După aceasta, țesuturile pot deveni mai inflamate și pot duce la o tulburare numită rinită medicamentoasă. Consultă medicul înainte de a utiliza orice medicament pentru tratamentul infecției sinusale. Combinațiile de medicamente orale și antiinflamatoare nazale pot fi opțiuni mai bune pentru tratarea sinuzitei.

Antibioticele – de obicei inutile. Majoritatea cazurilor de sinuzită sunt declanșate de virusuri precum virusul unei răceli banale sau rhinovirusul. Inflamația sinusală declanșată de virusuri nu răspunde la antibiotice. Antibioticele trebuie utilizate numai în cazurile de sinuzită în care un agent patogen bacterian este suspicionat de medic sau documentat prin teste specifice.

Sursa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_tabs el_id=”Simptome severe”][vc_tab gutter_size=”2″ column_padding=”2″ title=”Simptome severe” tab_id=”1622356560131-0-8″][vc_column_text]Vizitează-ți medicul dacă simptomele sinuzitei includ:

 • Febră
 • Durere de cap
 • Tulburări de vedere sau vedere dublă
 • Ochi umflați 
 • Rigiditate a gâtului
 • Dureri severe în gât
 • Secreții nazale galbene / verzi

[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab gutter_size=”2″ column_padding=”2″ title=”Prevenție” tab_id=”1622356560153-0-7″][vc_column_text]

Prevenție

Nu poți evita complet apariția sinuzitei, dar există modalități de a o preveni în unele cazuri.

 • Nu fuma
 • Evită mediile uscate
 • Folosește un umidificator atunci când este necesar
 • Bea multe lichide
 • Tratează alergiile cronice, care pot declanșa inflamația sinusală

[/vc_column_text][/vc_tab][/vc_tabs][/vc_column][/vc_row]

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend