Totul despre anticorpii monoclonali folosiți în tratamentul Covid-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Acest tratament inovator pentru COVID-19 poate reduce simptomele și durata bolii, precum și preveni spitalizarea.


Tratarea pacienților cu anticorpi monoclonali nu este ceva nou. De fapt, medicii îi folosesc de zeci de ani în tratamentul anumitor boli, cum ar fi cancerul.

Acum, acestea sunt folosite pentru a trata persoanele infectate cu COVID-19 care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire gravă – iar rezultatele sunt promițătoare.

Ce sunt anticorpii monoclonali?


Sistemul nostru imunitar creează în mod natural milioane de proteine, numite anticorpi. Acești anticorpi caută și se atașează la celulele străine (sau antigene) și ajută sistemul imunitar să lupte împotriva antigenelor dăunătoare, cum ar fi virușii.

Anticorpii monoclonali sunt proteine fabricate în laborator care imită capacitatea sistemului nostru imunitar de a lupta împotriva antigenelor, cum ar fi virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19.

Aceste tratamente unice cu anticorpi sunt administrate prin perfuzie intravenoasă pentru a ajuta la tratarea COVID-19.

“Ceea ce face ca anticorpii monoclonali să fie unici este faptul că reprezintă una dintre puținele opțiuni de tratament disponibile pentru oameni înainte ca aceștia să fie suficient de bolnavi pentru a necesita spitalizare”, spune Keith Boell, DO, director de calitate pentru inițiative populaționale la Geisinger.

Sunt anticorpii monoclonali eficienți împotriva COVID-19?


La fel ca alte tratamente sau terapii de urgență care au fost utilizate în timpul pandemiei de coronavirus, anticorpii monoclonali au primit autorizația de utilizare în regim de urgență din partea Administrației americane pentru alimente și medicamente.

“Acest lucru înseamnă că tratamentul este pus la dispoziție într-o capacitate limitată în timp ce cercetarea continuă”, explică Dr. Boell.

Până în prezent, studiile sugerează că pacienții cu COVID-19 care îndeplinesc criteriile și sunt tratați cu anticorpi monoclonali au mai puține șanse de a necesita spitalizare. De fapt, date recente arată că această terapie poate preveni spitalizarea la aproximativ 70% dintre pacienții cu risc ridicat.

“Vedem că anticorpii monoclonali pot ajuta la limitarea numărului de persoane care necesită spitalizare. Iar acest lucru ușurează presiunea asupra spitalelor și a personalului medical”, adaugă Dr. Boell.

Cercetările preliminare sugerează, de asemenea, că anticorpii monoclonali par a fi eficienți și împotriva variantelor COVID-19.

Cine poate beneficia de tratamentul cu anticorpi monoclonali?


Rezervele sunt limitate, astfel încât anticorpii monoclonali sunt administrați celor care au cele mai mari șanse de a beneficia de tratament.

“Acest tratament este utilizat pentru pacienții neinternați în stadii incipiente ale infecției cu COVID-19”, spune Dr. Boell. “Și există criterii specifice pentru a fi eligibil pentru tratament”.

Aceste criterii includ:

 • Să aibă un test pozitiv pentru virusul care provoacă COVID-19
 • Să aveți o afecțiune care vă expune la un risc ridicat de îmbolnăvire gravă din cauza COVID-19, cum ar fi:
  • Să aveți peste 65 de ani
  • Obezitate definită ca un IMC peste 25 (sau dacă aveți vârsta de 12-17 ani, un IMC peste percentila 85 pentru vârstă și sex)
  • Sarcina
  • Boală cronică de rinichi
  • Diabet
  • Boală imunosupresivă sau tratament imunosupresiv
  • Boală cardiovasculară sau hipertensiune arterială
  • Boală pulmonară cronică (de exemplu, BPOC, astm, boală pulmonară interstițială, fibroză chistică, hipertensiune pulmonară)
  • Boala celulelor secerătoare
  • Tulburări de neurodezvoltare
  • Dependență tehnologică legată de medicină
 • Nu se află în spital
 • Având o stare de rău ușoară până la moderată cu COVID-19 (ceea ce înseamnă fără oxigen nou sau cu oxigen crescut [dacă este deja pe oxigen])
 • Să poată începe tratamentul în termen de 10 zile de la debutul simptomelor COVID-19


“Evaluăm pacienții care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 la Geisinger pentru a vedea dacă sunt eligibili pentru a primi anticorpi monoclonali și îi contactăm în funcție de cantitatea de rezerve pe care o avem”, explică Dr. Boell. “Medicii pot, de asemenea, să trimită pacienți pentru tratament dacă sunt testați pozitiv pentru COVID-19 în afara Geisinger și îndeplinesc criteriile definite de autorizația de utilizare de urgență.”

Există efecte secundare?


Cu orice tratament sau terapie experimentală, este de înțeles să fii îngrijorat de potențialele efecte secundare. În timpul studiilor clinice ale anticorpilor monoclonali, au fost raportate puține efecte secundare.

“Cele mai frecvente efecte secundare sunt greața, diareea, amețelile, durerile de cap, iritațiile pielii și vărsăturile”, spune Dr. Boell. “Reacțiile alergice sunt posibile, dar rare.”

Ce urmează?


În timp ce anticorpii monoclonali sunt un instrument potențial pentru a preveni spitalizările și pentru a reduce presiunea asupra organizațiilor de asistență medicală, este esențial ca toată lumea să continue să ia măsuri pentru a evita contractarea COVID-19.

“Este important ca toată lumea să continue să ia măsuri de precauție, cum ar fi mascarea și distanțarea fizică în public și obținerea vaccinului COVID-19, pentru a contribui la încetinirea răspândirii COVID-19”, spune Dr. Boell. “Așteptăm cu nerăbdare momentul în care tratamentele cu anticorpi monoclonali vor fi mai ușor disponibile, astfel încât să poată fi oferite tuturor celor care pot beneficia de ele.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend