Transplantul de ficat de la donator viu


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un transplant de ficat de la un donator viu este o procedură chirurgicală prin care o porțiune de ficat de la o persoană sănătoasă este prelevată și plasată la o persoană al cărei ficat nu mai funcționează corespunzător.

Ficatul rămas al donatorului se regenerează și revine la dimensiunea, volumul și capacitatea sa normală în câteva luni de la operație. În același timp, porțiunea de ficat transplantată crește și restabilește funcția normală a ficatului la primitor.

De ce se face transplantul de ficat?


Numărul de persoane care așteaptă un transplant de ficat depășește cu mult numărul de organe disponibile de la donatori decedați. Transplantul de ficat cu donator viu oferă o alternativă la așteptarea unui ficat de la un donator decedat.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Faptul de a avea un donator de ficat viu permite, de asemenea, primitorului, să evite unele posibile complicații de sănătate în timpul așteptării unui transplant. Persoanele care au un transplant de ficat cu donator viu par să aibă mai puține probleme medicale după procedură decât cele care primesc un ficat de la un donator decedat, precum și o rată de supraviețuire mai mare a organului donat.

Transplantul de ficat cu donator viu este mai frecvent în rândul copiilor care au nevoie de un transplant de ficat decât în rândul adulților, deoarece organele compatibile de la donatori decedați sunt rare.

Majoritatea donatorilor de ficat vii sunt membri apropiați ai familiei sau prieteni ai candidaților la transplantul de ficat.

La ce vă puteți aștepta


Înainte de procedură
Pentru a fi luați în considerare pentru un transplant de ficat cu donator viu, atât donatorul, cât și primitorul trebuie să fie supuși unei evaluări amănunțite a stării de sănătate și psihologice la un centru de transplant. Echipe separate de transplant vor avea grijă de donator și de primitor în timpul procesului de evaluare și vor discuta în detaliu despre potențialele beneficii și riscuri ale procedurii.

De exemplu, în timp ce procedura poate fi adesea salvatoare pentru primitor, donarea unei porțiuni de ficat implică riscuri semnificative pentru donator.

Potrivirea ficatului donatorului viu cu primitorii se bazează pe vârstă, grupa sanguină, mărimea organului și alți factori.

În timpul procedurii
În ziua transplantului, chirurgii vor îndepărta o porțiune din ficatul donatorului pentru transplant printr-o incizie în abdomen. Partea specifică a ficatului donat depinde de mărimea ficatului donatorului și de nevoile primitorului.

Apoi, chirurgii îndepărtează ficatul bolnav și plasează porțiunea de ficat donată în corpul primitorului, conectând vasele de sânge și canalele biliare la noul ficat.

Ficatul transplantat la primitor și porțiunea rămasă la donator se regenerează rapid, ajungând la un volum și o funcție hepatică normală în câteva luni.

Persoanele care primesc un ficat de la un donator viu au adesea rate de supraviețuire pe termen scurt mai bune decât cele care primesc un ficat de la un donator decedat. Dar compararea rezultatelor pe termen lung este dificilă, deoarece persoanele care primesc un ficat de la un donator viu au, de obicei, o perioadă mai scurtă de așteptare pentru un transplant și nu sunt la fel de bolnave ca cele care primesc un ficat de la un donator decedat.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend