Cum funcţionează un transplant?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Când o persoană are nevoie de un transplant de organe, aceasta se datorează faptului că unul dintre organele sale funcționează foarte prost sau chiar deloc. A fi supus unui transplant de organe poate prelungi viața unei persoane și le permite celor cu o boală cronică să ducă o viață normală.

Mulți oameni au nevoie de un transplant de organe din cauza unei afecțiuni genetice, cum ar fi boala renală polichistică, fibroza chistică sau un defect cardiac.

Infecțiile, cum ar fi hepatită, leziunile fizice ale organelor și leziunile cauzate de afecțiuni cronice, precum diabetul, pot determina, de asemenea, necesitatea unui transplant.

La ce să te aştepţi

În majoritatea cazurilor, o persoană va muri dacă nu realizează un transplant de organ. În medie, 20 de persoane mor în fiecare zi în așteptarea unui organ.

În alte cazuri, un transplant de organ îmbunătățește calitatea vieții unei persoane, cum ar fi prin eliminarea nevoii de dializă sau restabilirea vederii cu un transplant de cornee.

Deoarece persoanele care au nevoie de organe au de obicei boli foarte grave, pot fi foarte bolnavi înainte de transplant.

Procesul va începe atunci când un medic introduce o persoană pe lista de transplant de organe. Trebuie ca un medic să examineze persoana, să diagnosticheze o afecțiune gravă și să concluzioneze că este un candidat potrivit pentru un transplant de organ.

Transplantul de organe este un proces complex care necesită o potrivire strânsă între primitor și donator. De exemplu, donatorul și primitorul trebuie să aibă grupe de sânge compatibile. În funcție de organul implicat, pot fi relevanți și alți factori. De exemplu, donatorii de rinichi și primitorii acestora trebuie să aibă anticorpi compatibili și dimensiuni similare ale corpului.

Rețeaua de achiziții și transplanturi de organe supraveghează lista de așteptare. Poziția cuiva pe listă depinde de mulți factori, inclusiv de gravitatea bolii lor.

Odată ce o persoană ajunge în partea de sus a listei de așteptare, va primi un transplant atunci când următorul donator asociat devine disponibil.

Când este disponibil un organ, persoana care caută un transplant trebuie să răspundă rapid la apelul medicului său. Operația poate apărea în doar câteva ore de la acest apel, deoarece organele nu pot supraviețui mult timp în afara corpului.

După transplant, primitorul de organ va trebui să rămână în spital câteva zile, pe măsură ce medicii îi monitorizează starea. Durata șederii în spital va depinde de diverși factori, inclusiv de cât de bine a decurs intervenția chirurgicală și de starea generală a sănătății primitorului de organ.

Primitorii trebuie să ia medicamente anti-respingere, precum și alte tipuri de medicamente, pentru a-și susține sănătatea pe termen lung. Aceste medicamente previn respingerea prin slăbirea sistemului imunitar, care îi scade capacitatea de a combate infecții precum gripa, de aceea este important ca primitorul de organ să evite infecțiile.

Găsirea unui donator


Pentru persoanele care au nevoie de un organ, găsirea unui donator poate dura săptămâni, luni sau mai mult. Există două modalități legale de a obține un organ:

O persoană poate aștepta ca un donator să devină disponibil pe lista de transplanturi.
O persoană își poate găsi propriul donator. Acesta este de obicei un membru al familiei sau un prieten al persoanei care are nevoie de transplant, dar unele persoane sunt dispuse să doneze unor persoane pe care nu le cunosc. Unii oameni chiar fac publicitate pentru donatori folosind rețelele sociale sau panourile publicitare.

Există două tipuri de donatori:

Donatorii vii pot dona un rinichi, un plămân sau o porțiune din pancreas, ficat sau intestine. Trebuie să aibă o sănătate rezonabilă.
Donatorii decedați pot dona doi rinichi, doi plămâni, inima, pancreasul, corneea și intestinele. De asemenea, pot dona țesuturi, cum ar fi valvele cardiace, tendoanele sau pielea. Donarea mâinilor și a feței a devenit o opțiune în 2014.

Beneficii

Beneficiile unui transplant de organ depind de organul pe care îl primește o persoană. Unele beneficii pot include:

  • evitarea procedurilor medicale precum dializa
  • o viață mai lungă
  • o viață mai sănătoasă sau mai puțin dureroasă
  • obținerea unei calități a vieții îmbunătățite, cum ar fi atunci când un transplant de cornee restabilește vederea unei persoane
  • corectarea dizabilităților congenitale care pun în pericol viața unei persoane
  • mai puțin timp în spital, având nevoie de mai puține intervenții chirurgicale sau luând mai puține medicamente

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend