Tratamentul bolii Crohn


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un remediu pentru boala Crohn care să ducă la vindecare nu este încă disponibil, dar boala poate fi gestionată și ținută sub control. Există o varietate de opțiuni de tratament care pot diminua severitatea și frecvența simptomelor.

Medicamente

Există mai multe tipuri de medicamente disponibile pentru tratamentul lui Crohn. Medicamentele antidiareice și antiinflamatorii sunt frecvent utilizate. Opțiunile mai avansate includ tratamentul biologic, care utilizează sistemul imunitar al corpului pentru a trata boala. Medicamentele sau combinația de medicamente de care aveți nevoie depind de simptomele dumneavoastră, de istoricul bolii, de severitatea afecțiunii și de modul în care răspundeți la tratament.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Medicamente antiinflamatoare

Cele două tipuri principale de medicamente antiinflamatoare pe care medicii le utilizează pentru tratarea lui Crohn sunt 5-aminosalicilații orali și corticosteroizii. Medicamentele antiinflamatoare sunt adesea primele medicamente pe care le luați pentru tratamentul bolii Crohn. De obicei, luați aceste medicamente atunci când aveți simptome ușoare, cu erupții ale bolii rare.

Corticosteroizii sunt utilizați pentru simptome mai severe, dar trebuie administrate doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Imunomodulatoare

Un sistem imunitar hiperactiv provoacă inflamația care duce la simptomele bolii Crohn. Medicamentele care interferează cu sistemul imunitar, numite imunomodulatoare, pot reduce răspunsul inflamator și pot limita reacția sistemului imunitar.

Antibiotice

Unii medici consideră că antibioticele pot ajuta la reducerea unora dintre simptomele Crohn și a unora dintre posibilele declanșatoare ale acestuia. De exemplu, antibioticele pot reduce drenajul și vindeca fistulele, care sunt conexiuni anormale între țesuturile pe care le poate provoca Crohn.

Terapii biologice

Dacă aveți o formă severă de Crohn, medicul dumneavoastră poate încerca una dintre numeroasele terapii biologice pentru a trata inflamația și complicațiile care pot apărea din cauza bolii. Medicamentele biologice pot bloca proteinele specifice care pot declanșa inflamația.

Interventie chirurgicala

Dacă tratamentele mai puțin invazive și modificările stilului de viață nu vă îmbunătățesc simptomele, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. În cele din urmă, aproximativ 75% dintre persoanele cu boală Crohn vor necesita intervenții chirurgicale la un moment dat în viața lor, potrivit CCFA. Unele tipuri de intervenții chirurgicale pentru Crohn includ eliminarea porțiunilor deteriorate ale tractului digestiv și reconectarea secțiunilor sănătoase. Alte proceduri repară țesutul deteriorat, gestionează țesutul cicatricial sau tratează infecțiile profunde.

Dietă

Alimentele nu cauzează boala Crohn, dar pot declanșa erupții. După diagnosticul Crohn, medicul dumneavoastră vă va sugera probabil să faceți o întâlnire cu un dietetician înregistrat (RD). Un nutriționist vă va ajuta să înțelegeți cum alimentele vă pot afecta simptomele și cum vă poate ajuta dieta. La început, vă pot cere să țineți un jurnal alimentar. Acest jurnal alimentar vă va detalia ce ați mâncat și cum v-a făcut să vă simțiți. Folosind aceste informații, nutriționistul vă va ajuta să creați un plan alimentar. Aceste modificări dietetice ar trebui să vă ajute să absorbiți mai mulți nutrienți din alimentele pe care le consumați, limitând în același timp orice efecte secundare negative pe care le pot provoca. Citiți mai departe pentru mai multe informații despre un plan alimentar pentru Crohn’s.

Tratamente naturale pentru Crohn’s

Unele persoane folosesc medicina complementară și alternativă (CAM) pentru a ajuta la gestionarea simptomelor diferitelor afecțiuni și boli, inclusiv a bolii Crohn. Administrația pentru alimente și medicamente nu le-a aprobat pentru tratament, dar unele persoane le folosesc pe lângă medicamentele obișnuite. Nu adăugați tratamente noi în planul curent de tratament fără a vă consulta medicul. Unele tratamente CAM pentru boala Crohn includ:

  • Probiotice. Acestea sunt bacterii vii care vă pot ajuta să înlocuiți și să reconstruiți bacteriile bune din tractul intestinal. Probioticele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea microorganismelor de a vă răsturna echilibrul natural al intestinului și de a provoca o erupție a lui Crohn. Datele științifice despre eficacitate sunt limitate.
  • Prebioticele. Acestea sunt materiale potențial benefice găsite în plante, cum ar fi sparanghelul, bananele, anghinarea și prazul, care ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin și la creșterea numărului acestora.
  • Ulei de pește. Uleiul de pește este bogat în omega-3. Potrivit unui studiu din 2017, cercetările sunt în curs de desfășurare cu privire la posibilul tratament al bolii Crohn. Peștii uleioși precum somonul și macroul sunt bogate în omega-3. Puteți găsi suplimente de ulei de pește online.
  • Suplimente. Mulți oameni cred că anumite plante, vitamine și minerale ușurează simptomele unei varietăți de boli, inclusiv inflamația asociată cu boala Crohn. Cercetările sunt în curs cu privire la care suplimente pot fi benefice.
  • Aloe vera. Unii cred că planta de aloe vera are proprietăți antiinflamatorii. Deoarece inflamația este una dintre componentele cheie ale bolii Crohn, oamenii o pot folosi ca antiinflamator natural. Cu toate acestea, nu există cercetări actuale care să sugereze că aloe vera ajută la Crohn.
  • Acupunctura. Aceasta este practica lipirii strategice a acelor în piele pentru a stimula diferite puncte ale corpului. Un studiu din 2014 a constatat că acupunctura, combinată cu moxibustia – un tip de medicină tradițională chineză care implică arderea ierburilor medicinale uscate pe sau în apropierea pielii – îmbunătățește simptomele bolii Crohn. Este nevoie de mai multe cercetări.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă utilizați tratamente CAM sau medicamente fără prescripție medicală. Unele dintre aceste substanțe pot afecta eficiența medicamentelor sau a altor tratamente. În unele cazuri, o interacțiune sau un efect secundar poate fi periculos sau chiar pune viața în pericol.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend