Tratamentul cu factori de creștere pentru a repara inima


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O proteină a factorului de creștere poate promova autorepararea leziunilor provocate de un atac de cord, oferind o cale de ieșire din organ pentru celulele imunitare…

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu poate pompa sângele în organism în mod eficient, de obicei pentru că mușchiul cardiac a devenit prea slab sau rigid. Cea mai frecventă cauză este un atac de cord, care ucide o porțiune din mușchiul cardiac.

Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Investigation, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au reușit acum să identifice un posibil tratament pentru a regenera mușchiul cardiac după un atac de cord și, de asemenea, pentru a preveni apariția insuficienței cardiace.

În urmă cu câțiva ani s-a descoperit că vasele limfatice, care sunt responsabile de eliminarea celulelor imune, răspund la un atac de cord prin germinare și creștere. “Am început să ne uităm la sistemul limfatic din inimă în urmă cu câțiva ani – nu am fi putut ști niciodată cât de esențial s-ar putea dovedi a fi pentru repararea inimii”, spune cercetătorul principal Paul Riley, profesor de medicină regenerativă la British Heart Foundation.

În timpul unui atac de cord, inima este lipsită de oxigen, iar mușchiul cardiac este afectat. Răspunsul natural al organismului nostru după un atac de cord este de a trimite celule imune la inimă pentru a ajuta la eliminarea celulelor muribunde sau moarte ale mușchiului cardiac. Deși celulele imune ajută inima să se vindece, prea multe sunt eliberate pentru a încerca să repare daunele. Acest lucru duce la inflamație, care este ca o sabie cu două tăișuri, o cantitate mică de celule imune nu este suficientă pentru a elimina celulele musculare deteriorate, dar o cantitate prea mare poate provoca daune în sine.

Tratamentul la care a lucrat echipa lui Riley implică utilizarea unei proteine numite VEGF-C, sau factorul de creștere endotelială vasculară C, pentru a ajuta la promovarea creșterii unei rețele de vase limfatice. Acest lucru a permis vaselor să se debaraseze rapid de celulele imune după ce au ajutat la repararea și curățarea celulelor muribunde și moarte ale mușchiului cardiac.

Pentru a testa acest proces, șoarecilor care au suferit atacuri de cord li s-a injectat VEGF-C. Animalele tratate în acest fel au prezentat o reducere semnificativă a cantității de leziuni la nivelul mușchiului cardiac în comparație cu șoarecii care nu au fost tratați cu VEGF-C. De asemenea, la aceste animale, inima și-a recăpătat aproape în totalitate funcția de pompare.

Așadar, cum știm câte dintre celulele imune trebuie să eliminăm?

“Cred că aspectul referitor la diferitele tipuri de celule pe care le eliminăm este ceva ce încă trebuie să investigăm în mod corespunzător. Să înțelegem ce celule am eliminat, care au fost transportate în acești ganglioni limfatici, față de cele care au rămas în inimă, precum și echilibrul dintre celulele imune bune și cele rele. Așadar, mai este încă mult de lucru în acest domeniu”, spune Riley.

În timp ce tratamentul nu este în prezent investigat la om, Riley și echipa sa au reușit să creeze modele bazate pe celule umane într-o farfurie pentru a forma pseudo-vase. Pseudo-vasele pot fi apoi testate în diferite afecțiuni medicale. Următorul pas este de a folosi aceste cunoștințe pentru a dezvolta medicamente care să promoveze înmulțirea și creșterea vaselor limfatice în următorii 5-10 ani.

“Acum știm că nu este suficient să introducem doar celule imune vindecătoare în inimă”, continuă Riley. “Trebuie să stimulăm căile care elimină aceste celule imune după ce și-au făcut treaba, astfel încât acestea să nu înceapă să provoace mai mult rău și să contribuie în cele din urmă la daunele pe termen lung care duc la insuficiență cardiacă”.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: cord

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend