Tratamentul hipertensiunii arteriale în sarcină pare sigur, previne riscurile cardiace materne


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tratamentul pentru hipertensiunea arterială în timpul sarcinii pare sigur pentru multe femei și poate reduce riscul matern de hipertensiune arterială severă fără a crește riscurile fetale și neonatale, potrivit unei noi declarații științifice a Asociației Americane a Inimii, publicată astăzi în revista Hypertension a asociației.

O declarație științifică este o analiză de specialitate a cercetărilor actuale și poate informa viitoarele ghiduri de practică clinică. În această declarație, “Hipertensiunea arterială în sarcină: Diagnosis, Blood Pressure Goals, and Pharmacotherapy”, experți în obstetrică și ginecologie, medicină materno-fetală, cardiologie, nefrologie, hipertensiune arterială și medicină internă au revizuit și analizat studii de calitate axate pe hipertensiunea arterială în timpul sarcinii, inclusiv hipertensiunea gestațională și preeclampsia/eclampsia.

Cele mai recente statistici ale Asociației Americane a Inimii indică faptul că hipertensiunea în timpul sarcinii, definită ca o presiune sistolică (cifra de sus a tensiunii arteriale) de 140 mm Hg sau mai mare, este a doua cauză principală de deces matern la nivel mondial. Cazurile severe sunt asociate cu riscuri crescute de complicații cardiovasculare pentru mame imediat sau la scurt timp după naștere, precum și pentru ani de zile după sarcină. Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii a crescut riscurile de complicații pentru descendenți, cum ar fi nașterea prematură, vârsta mică pentru vârsta gestațională și greutatea mică la naștere. Ratele de hipertensiune arterială în timpul sarcinii sunt în creștere la nivel mondial, iar datele indică faptul că aceasta afectează în mod disproporționat femeile care provin din diverse medii rasiale și etnice din SUA, în special cele de culoare, indiene americane sau native din Alaska.

Obiectivele tratamentului în timpul sarcinii includ prevenirea hipertensiunii severe și prevenirea nașterii premature pentru a permite fătului să aibă timp să se maturizeze înainte de naștere.

“Timp de zeci de ani, beneficiile tratamentului tensiunii arteriale pentru femeile însărcinate au fost neclare. Și au existat preocupări cu privire la bunăstarea fătului ca urmare a expunerii la medicamente antihipertensive”, a declarat președintele grupului de redactare a declarației, Vesna D. Garovic, M.D., Ph.D., profesor de medicină, președinte al diviziei de nefrologie și hipertensiune arterială, cu o numire comună în cadrul departamentului de obstetrică și ginecologie de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota. “Prin intermediul analizei noastre cuprinzătoare a literaturii existente, este reconfortant să vedem dovezi emergente că tratarea hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii este sigură și eficientă și poate fi benefică la praguri mai mici decât se credea anterior. Acum, avem declarația actuală axată pe hipertensiunea arterială în timpul sarcinii pentru a ajuta la informarea tratamentului optim și a cercetărilor viitoare.”

Potrivit declarației, în rândul țărilor cu venituri ridicate, Statele Unite au una dintre cele mai mari rate de mortalitate maternă legată de hipertensiunea arterială. Bolile cardiovasculare, care includ accidentele vasculare cerebrale și insuficiența cardiacă, reprezintă acum până la jumătate din toate decesele materne din SUA, iar spitalizările pentru accidente vasculare cerebrale legate de sarcină au crescut cu peste 60% din 1994 până în 2011. Preeclampsia, care apare atunci când hipertensiunea în timpul sarcinii este însoțită de semne de probleme hepatice sau renale, cum ar fi proteine în urină, afectează între 5% și 7% dintre sarcini și este responsabilă pentru peste 70.000 de decese materne și 500.000 de decese fetale în lume în fiecare an, potrivit Asociației Americane a Inimii.

“Având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de hipertensiune în timpul sarcinii, împreună cu complicațiile legate de hipertensiune, problema a devenit o criză de sănătate publică, în special în rândul femeilor din medii rasiale și etnice diverse”, a declarat Garovic.

În timp ce definiția hipertensiunii arteriale pentru populația generală este stabilită la 130/80 mm Hg, conform ghidului din 2017 din cadrul Colegiului American de Cardiologie (ACC)/ Asociației Americane a Inimii (AHA) pentru prevenirea, detectarea, evaluarea și gestionarea hipertensiunii arteriale la adulți, majoritatea ghidurilor din întreaga lume definesc hipertensiunea arterială în timpul sarcinii ca fiind de 140/90 mm Hg.

Există o lipsă de consens cu privire la momentul în care trebuie început tratamentul hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii, din cauza preocupărilor legate de modul în care medicamentele pot avea un impact asupra fătului. Mai multe grupuri de susținere a sănătății recomandă începerea tratamentului atunci când măsurile tensiunii arteriale în timpul sarcinii sunt cuprinse între 140/90 mm Hg (ghidurile canadiene) și 160/110 mm Hg (ghidurile americane).

Noua declarație evidențiază dovezile conform cărora terapia de scădere a tensiunii arteriale pentru hipertensiunea în sarcină reduce semnificativ incidența hipertensiunii arteriale severe. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina măsura în care tratarea hipertensiunii la un prag mai scăzut poate diminua complicațiile hipertensive grave, și anume leziunile de organ și urgențele hipertensive. Reducerea hipertensiunii severe poate fi deosebit de importantă în comunitățile care nu dispun de resurse și expertiză pentru a răspunde urgențelor hipertensive, scriu autorii declarației.

“Studiile viitoare ar trebui să abordeze dacă scăderea pragului pentru tratarea hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii ar putea permite un control sigur și în timp util al tensiunii arteriale și evitarea unei nașteri grăbite b

“Studiile viitoare ar trebui să abordeze dacă scăderea pragului pentru tratarea hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii ar putea permite un control sigur și în timp util al tensiunii arteriale și evitarea unei nașteri grăbite din cauza hipertensiunii necontrolate”, a spus Garovic.

Până în prezent, cele mai recente cercetări indică faptul că tratarea hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale nu pare să aibă un impact negativ asupra creșterii sau dezvoltării fetale. Prevenirea hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii sprijină sănătatea maternă atât în timpul sarcinii, cât și după sarcină. Este binecunoscut faptul că cele care au hipertensiune în timpul sarcinii sunt mai susceptibile de a dezvolta hipertensiune arterială susținută după sarcină la o rată mai mare în comparație cu cele a căror tensiune arterială a fost normală în timpul sarcinii. Declarația întărește cercetările recente care sugerează că modificările stilului de viață înainte și în timpul sarcinii au potențialul de a îmbunătăți rezultatele materne și fetale:

  • Modificările alimentare înainte și în timpul sarcinii pot limita creșterea în greutate și pot îmbunătăți rezultatele sarcinii.
  • Exercițiile fizice în timpul sarcinii pot reduce riscul de hipertensiune gestațională cu aproximativ 30% și riscul de preeclampsie cu aproximativ 40%.


Declarația evidențiază, de asemenea, aceste domenii de îngrijorare:

  • Există dovezi emergente conform cărora hipertensiunea arterială după naștere (postpartum) poate fi asociată cu probleme semnificative de sănătate maternă.
  • Știința actuală sugerează că medicii ar trebui să individualizeze deciziile de tratament, luând în considerare factorii de risc și preferințele pacientei.
  • Îngrijirea femeilor cu hipertensiune arterială în timpul sarcinii este adesea complexă, iar o echipă multispecializată de profesioniști din domeniul sănătății poate fi benefică.


“Sunt necesare studii clinice viitoare pentru a răspunde întrebărilor legate de momentul în care trebuie început tratamentul pentru hipertensiunea arterială în timpul sarcinii”, a spus Garovic. “De asemenea, o colaborare strânsă între Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi va fi esențială pentru optimizarea diagnosticului și tratamentului hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii și pentru îmbunătățirea rezultatelor imediate și pe termen lung pentru multe femei care dezvoltă hipertensiune arterială în timpul sarcinii.”

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend