Tratamentul în leucemie


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Opțiunile de tratament vor depinde de tipul de leucemie pe care îl are o persoană, de vârsta acesteia și de starea generală de sănătate.

Tratamentul principal pentru leucemie este chimioterapia. O echipă de îngrijire a bolnavilor de cancer va adapta acest lucru în funcție de tipul de leucemie.

Dacă tratamentul începe devreme, șansele ca o persoană să ajungă la remisiune sunt mai mari.

Tipurile de tratament includ:

  1. Așteptarea vigilentă: Este posibil ca un medic să nu trateze în mod activ leucemiile cu creștere mai lentă, cum ar fi leucemia limfocitară cronică (LLC).

2. Chimioterapia: Un medic administrează medicamente pe cale intravenoasă (IV), folosind fie o perfuzie, fie un ac. Acestea țintesc și ucid celulele canceroase. Cu toate acestea, ele pot afecta și celulele necanceroase și pot provoca efecte secundare severe, inclusiv căderea părului, pierderea în greutate și greața.

Chimioterapia este principalul tratament pentru LMA. Uneori, medicii pot recomanda un transplant de măduvă osoasă.

3. Terapia țintită: Acest tip de tratament utilizează inhibitori de tirozin kinază care vizează celulele canceroase fără a afecta alte celule, reducând riscul de efecte secundare. Printre exemple se numără imatinib, dasatinib și nilotinib.

Multe persoane cu LMC au o mutație genetică care răspunde la imatinib. Un studiu a constatat că persoanele care au primit tratament cu imatinib au avut o rată de supraviețuire la 5 ani de aproximativ 90%.

4. Terapia cu interferon: Aceasta încetinește și, în cele din urmă, oprește dezvoltarea și răspândirea celulelor leucemice. Acest medicament acționează într-un mod similar cu substanțele pe care sistemul imunitar le produce în mod natural. Cu toate acestea, poate provoca efecte secundare severe.

5. Radioterapie: La persoanele cu anumite tipuri de leucemie, cum ar fi LLA, medicii recomandă radioterapia pentru a distruge țesutul măduvei osoase înainte de un transplant.

6. Intervenție chirurgicală: Intervenția chirurgicală implică adesea îndepărtarea splinei, dar acest lucru depinde de tipul de leucemie pe care îl are o persoană.

7. Transplantul de celule stem: În cadrul acestei proceduri, o echipă de îngrijire a cancerului distruge măduva osoasă existentă cu chimioterapie, radioterapie sau ambele. Apoi, ei infuzează noi celule stem în măduva osoasă pentru a crea celule sanguine necanceroase.

Această procedură poate fi eficientă în tratarea LMC. Persoanele mai tinere cu leucemie au mai multe șanse de a fi supuse unui transplant de succes decât adulții mai în vârstă.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend