Tratamentul sindromului de iradiere


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tratament


Obiectivele tratamentului pentru boala de radiații sunt prevenirea contaminării radioactive ulterioare; tratarea leziunilor care pun viața în pericol, cum ar fi arsurile și traumatismele; reducerea simptomelor și gestionarea durerii.

Decontaminare
Decontaminarea presupune îndepărtarea particulelor radioactive externe. Îndepărtarea hainelor și a încălțămintei elimină aproximativ 90 la sută din contaminarea externă. Spălarea delicată cu apă și săpun îndepărtează particulele de radiații suplimentare de pe piele.

Decontaminarea împiedică materialele radioactive să se răspândească mai mult. De asemenea, scade riscul de contaminare internă prin inhalare, ingestie sau răni deschise.

Tratamentul pentru măduva osoasă deteriorată
O proteină numită factor de stimulare a coloniilor de granulocite, care promovează creșterea celulelor albe din sânge, poate contracara efectul bolii de radiații asupra măduvei osoase. Tratamentul cu acest medicament pe bază de proteină, care include filgrastim (Neupogen), sargramostim (Leukine) și pegfilgrastim (Neulasta), poate crește producția de celule albe din sânge și poate ajuta la prevenirea infecțiilor ulterioare.

Dacă aveți leziuni severe ale măduvei osoase, puteți primi, de asemenea, transfuzii de globule roșii sau de trombocite.

Tratamentul pentru contaminarea internă
Unele tratamente pot reduce deteriorarea organelor interne cauzată de particulele radioactive. Personalul medical ar folosi aceste tratamente numai dacă ați fost expus la un anumit tip de radiații. Aceste tratamente includ următoarele:

  • Iodură de potasiu (ThyroShield, Iosat). Aceasta este o formă niradioactivă de iod. Iodul este esențial pentru buna funcționare a tiroidei. Dacă sunteți expus la radiații semnificative, tiroida dvs. va absorbi iodul radioactiv (iod radioactiv) la fel ca și alte forme de iod. Radioiodul este eliminat în cele din urmă din organism prin urină. Dacă luați iodură de potasiu, aceasta poate umple “locurile libere” din tiroida și poate împiedica absorbția de iod radioactiv. Iodura de potasiu nu este un leac atotcuprinzător și este cel mai eficient dacă este luat în decurs de o zi de la expunere.
  • Albastru de Prusia (Radiogardase). Acest tip de colorant se leagă de particulele de elemente radioactive cunoscute sub numele de cesiu și taliu. Particulele radioactive sunt apoi excretate în fecale. Acest tratament accelerează eliminarea particulelor radioactive și reduce cantitatea de radiații pe care celulele o pot absorbi.
  • Acidul dietilenetriamin pentaacetic (DTPA). Această substanță se leagă de metale. DTPA se leagă de particulele elementelor radioactive plutoniu, americiu și curiu. Particulele radioactive ies din organism prin urină, reducând astfel cantitatea de radiații absorbite.


Tratamentul de susținere


Dacă suferiți de boală de radiații, este posibil să primiți medicamente sau intervenții suplimentare pentru tratament:

Infecții bacteriene
Dureri de cap
Febră
Diareea
Greață și vărsături
Deshidratare
Arsuri
Rănile sau ulcerele

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend