Tratarea atacurilor de cord cu colesterol


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O injecție cu particule care transportă colesterolul poate reduce daunele provocate de un atac de cord, au arătat noi cercetări.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

De ani de zile, colesterolul a fost condamnat ca fiind băiatul rău al metabolismului, responsabil de formarea de leziuni în artere și de producerea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Iar familia de medicamente statinice, unul dintre pilonii de bază ai reducerii riscului cardiac, acționează prin blocarea sintezei colesterolului în celule pentru a reduce nivelul colesterolului din sânge. Acest lucru, cred medicii, ajută la reducerea ritmului de progresie a bolii arteriale.

Dar nu toate formele de colesterol sunt rele. Răul, de fapt, este făcut în principal de formele de colesterol cu densitate mai mică, numite LDL. Omologul său cu densitate mai mare – colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL) – pe de altă parte, este protector împotriva bolilor de inimă. Și cu cât nivelul HDL din sânge este mai ridicat (până la un anumit punct), cu atât scade riscul de boli vasculare.

Acest lucru a stat la baza unui număr de studii clinice, care au explorat dacă ridicarea medicală a nivelului de HDL din sânge poate reduce rata atacurilor de cord. Din păcate, rezultatele au fost dezamăgitoare. Dar acest lucru înseamnă că există preparate HDL disponibile în clinică pentru a fi testate în continuare, iar acum oamenii de știință au descoperit că, administrată imediat după un atac de cord, o injecție cu HDL poate reduce în mod dramatic leziunile suferite de inimă.

Sarah Heywood, de la Baker Heart and Diabetes Institute din Melbourne, Australia, a descoperit că dimensiunea cicatricii care se dezvoltă în urma unui infarct miocardic (IM) poate fi redusă cu 20% dacă șoarecii experimentali primesc o perfuzie de HDL. Această reducere a formării cicatricilor este oglindită de o mai bună densitate a vaselor de sânge în țesutul lezat, de o reducere a formării ulterioare de țesut rigid și fibros și de o îmbunătățire generală a funcției cardiace în comparație cu animalele de control netratate.

Prezentate în revista Science Translational Medicine, rezultatele arată că HDL administrate imediat după un infarct miocardic stimulează absorbția și utilizarea glucozei de către celulele musculare cardiace, ceea ce duce la o mai bună viabilitate celulară și la o probabilitate redusă de insuficiență cardiacă ulterioară.

Datele lui Heywood sugerează că particulele de HDL în sine intră în contact cu un receptor de semnalizare numit Akt, care este exprimat pe suprafețele celulelor cardiace. Interacțiunea cu HDL activează receptorul, care este “conectat” din punct de vedere chimic la multe dintre aceleași căi metabolice din celulă care sunt activate în mod normal de insulina, hormonul care controlează zahărul. Aceste căi includ enzime care promovează arderea glucozei pentru a produce energie pe care celula o poate utiliza.

Obținerea glucozei în celulele cardiace amenințate de acest fel, crede Heywood, este esențială pentru supraviețuirea lor. “Întreruperea fluxului de sânge privează celulele de hrană, astfel încât acestea rămân fără energie și mor. HDL crește cantitatea de glucoză care poate ajunge în celule, oferindu-le mai multă energie, astfel încât mai multe dintre ele rămân viabile.”

Acesta este un aspect complet nou al biologiei HDL, cu o fațetă terapeutică unică și nouă, iar Heywood este foarte optimist în privința perspectivelor sale.

“Deoarece există deja două preparate HDL care trec în prezent prin studii clinice, deși pentru un scop terapeutic diferit, ar trebui să fie posibilă transpunerea acestei lucrări la oameni destul de rapid”, spune ea.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend