Trecerea la dieta cu sare cu conținut redus de sodiu poate reduce riscul de accident vascular cerebral


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că 47% din adulții din Statele Unite, aproximativ 116 milioane de persoane, au tensiune arterială ridicată, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială.

Această problemă de sănătate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și boli de rinichi. CDC notează, de asemenea, că în 2019, hipertensiunea arterială a fost fie cauza principală, fie un factor care a contribuit la decesul a peste o jumătate de milion de persoane din SUA.

La nivel mondial, peste 1,28 miliarde de adulți au hipertensiune arterială, iar două treimi dintre aceștia trăiesc în țări cu venituri mici și medii, estimează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Printre cauzele care pot fi prevenite ale hipertensiunii arteriale se numără fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizică și excesul de greutate.

Nivelurile ridicate de sodiu și nivelurile scăzute de potasiu din alimentație sunt, de asemenea, asociate cu hipertensiunea arterială și cu un risc crescut de boli cardiovasculare și de deces prematur.

Există dovezi solide că limitarea sodiului în alimentație și administrarea de suplimente de potasiu pot reduce tensiunea arterială.

Oamenii pot atinge aceste două scopuri prin înlocuirea sării obișnuite pe care o adaugă în alimente cu sare cu conținut redus de sodiu. Sarea obișnuită este clorură de sodiu, în timp ce varietatea cu conținut redus de sodiu este un amestec de clorură de sodiu și clorură de potasiu.

Acest tip de sare de masă este disponibil pe scară largă și ieftin, iar gustul său este foarte asemănător cu cel al sării obișnuite.

Cu toate acestea, nu au existat dovezi concrete că persoanele care folosesc sare cu conținut redus de sodiu pentru a-și conserva și asezona alimentele au mai puține șanse de a face un accident vascular cerebral și de a muri prematur.

În plus, unii experți au fost îngrijorați de faptul că utilizarea sării cu conținut redus de sodiu ar putea crește cantitatea de potasiu din sânge la niveluri periculoase, o problemă de sănătate cunoscută sub numele de hiperkaliemie.

Acum, un studiu de amploare realizat în China rurală, care a investigat efectele pe termen lung asupra sănătății ale sării cu conținut redus de sodiu, sugerează că acest tip de sare nu numai că reduce riscul de accident vascular cerebral și de deces – dar este și sigur de utilizat.

Studiul s-a concentrat pe persoanele care au suferit un accident vascular cerebral și pe persoanele în vârstă cu antecedente de hipertensiune arterială.

Lucrarea care descrie rezultatele studiului, numit Salt Substitute and Stroke Study (Studiul privind substituirea sării și accidentul vascular cerebral, sau SSaSS), apare acum în The New England Journal of Medicine.

Cum a funcționat studiul


Oamenii de știință au recrutat 20.995 de persoane din 600 de sate din China rurală. Vârsta medie a participanților la începutul studiului a fost de 65,4 ani, iar aproximativ jumătate dintre ei erau femei.

În total, 72,6% dintre participanți suferiseră un accident vascular cerebral, iar 88,4% aveau antecedente de hipertensiune arterială.

Cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu jumătate dintre ei să continue să folosească sare obișnuită – grupul de control – iar cealaltă jumătate să folosească o sare cu conținut redus de sodiu, care conținea 75% clorură de sodiu și 25% clorură de potasiu în greutate.

La fiecare 12 luni, cercetătorii au vizitat unele dintre sate pentru a verifica dacă participanții foloseau tipul corect de sare. Pentru a confirma acest lucru, ei au măsurat, de asemenea, cantitatea de sodiu și potasiu excretată în urina participanților și au măsurat tensiunea arterială.

După o perioadă medie de urmărire de 4,74 ani, rata accidentelor vasculare cerebrale în satele în care participanții au folosit sare cu conținut redus de sodiu a fost cu 13% mai mică decât în satele în care se folosea sare obișnuită.

Mai exact, rata accidentelor vasculare cerebrale a fost de 29,14 evenimente la 1.000 de persoane-an pentru grupul cu sare cu conținut redus de sodiu și de 33,65 evenimente pentru grupul cu sare obișnuită.

Rata mortalității a fost de 39,28 decese la 1.000 de persoane-an pentru grupul cu sare cu conținut redus de sodiu și 44,61 evenimente pentru grupul cu sare obișnuită, ceea ce echivalează cu o reducere a riscului de 12%.

În plus, nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește ratele evenimentelor adverse grave atribuite hiperkaliemiei în grupul cu conținut redus de sodiu, comparativ cu grupul de control.

Utilizarea la nivelul întregii populații?


Autorii notează că amploarea protecției a fost similară cu cea presupusă într-un studiu recent de modelare, care a estimat că utilizarea la nivelul întregii populații a unui înlocuitor de sare în China ar putea preveni 365.000 de accidente vasculare cerebrale și 461.000 de decese premature.

Ei adaugă că substituirea sării ar putea fi o intervenție practică și cu costuri reduse în populațiile cu venituri mici și defavorizate, în care oamenii adaugă cantități mari de sare în timpul preparării și gătitului alimentelor.

Cercetarea a fost realizată în zonele rurale din China, unde mulți oameni își prepară singuri mâncarea în loc să cumpere alimente procesate și prefabricate.

Medical News Today l-a întrebat pe autorul principal al studiului, profesorul Bruce Neal, de la The George Institute for Global Health, din Newtown, Australia, dacă este posibil ca rezultatele să se aplice și altor populații.

În Statele Unite, de exemplu, CDC raportează că americanii obțin aproximativ 70% din aportul de sodiu alimentar din alimentele procesate și din restaurante.

“Beneficiile scăderii sodiului, creșterii potasiului și reducerii tensiunii arteriale sunt susceptibile de a fi foarte generalizabile, oriunde [sunt] obținute în lume”, a declarat profesorul Neal.

Dar beneficiile utilizării sării cu conținut redus de sodiu ar fi probabil cele mai mari în locurile în care oamenii au cel mai mare control asupra cantității și tipului de sare din alimente, a subliniat el.

“Rezultatul studiului oferă un argument puternic și indirect pentru reducerea sodiului și maximizarea potasiului în alimentele procesate”, a adăugat el.

Ca măsură de precauție pentru siguranță, studiul a exclus orice persoană care folosea un tip de diuretic care reduce excreția de potasiu, care lua un supliment de potasiu sau care suferea de boli renale grave.

Prof. Neal a negat că acest lucru a subminat concluzia studiului că sarea cu conținut redus de sodiu este sigură.

“Am realizat intervenția în siguranță și în mod eficient, cerându-le oamenilor să se autoidentifice și să se excludă dacă erau expuși riscului de hiperkaliemie”, a spus el.

“Aceasta a fost o abordare simplă și extrem de pragmatică, care ar putea fi reprodusă cu ușurință oriunde pentru a exclude persoanele cu risc”, a adăugat el.

Rezultate impresionante


Într-un editorial însoțitor, Dr. Julie R. Ingelfinger, pediatru și consultant senior în nefrologie pediatrică, la Massachusetts General Hospital, din Boston, a salutat rezultatele.

Prof. Ingelfinger scrie:

“Rezultatele SSaSS par impresionante. Dacă strategia este fezabilă în timp, abordarea de substituire a sării ar putea avea o consecință majoră pentru sănătatea publică în China și, posibil, în alte părți”.

Cu toate acestea, ea identifică unele limitări ale studiului, în special în ceea ce privește riscul potențial de hiperkaliemie.

“De exemplu, monitorizarea în serie a nivelurilor de potasiu nu a fost efectuată în cadrul studiului și este posibil ca episoadele hiperkaliemice să nu fi fost detectate”, scrie ea.

“În plus, persoanele cu antecedente de afecțiuni medicale care pot fi asociate cu hiperkaliemia (de exemplu, boala cronică de rinichi) nu au fost studiate”, a adăugat ea.

Prof. Ingelfinger notează, de asemenea, că cercetătorii nu au investigat efectul înlocuitorilor de sare cu niveluri mai mari sau mai mici de clorură de potasiu.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend