Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

În terapie intensivă, există 3 condiţii care, dacă sunt îndeplinite simultan, pot duce la deces. Acestea sunt cunoscute sub numele de „triadă morţii”: coagulopatia, acidoza şi hipotermia.

Atunci când are loc o traumă penetrantă, țesuturile sunt deteriorate. Pe măsură ce organismul pierde sânge, se produc și mai multe leziuni tisulare, deoarece celulele sunt lipsite de oxigenul pe care îl transportă sângele. Această lipsă de oxigen este cunoscută sub numele de hipoxie. Fără oxigen, celulele private de oxigen încep să ardă zaharuri (glucoză) în locul acestuia pentru a supraviețui, acest lucru este cunoscut sub numele de metabolism anaerob.

Unul dintre produsele secundare ale metabolismului anaerob este acidul lactic – pe măsură ce tot mai mult acid lactic intră în fluxul sanguin, apare ceea ce este cunoscut din punct de vedere medical sub numele de „acidoză”. Acidoza are o serie de efecte negative asupra organismului în ansamblu, dar motivul pentru care este deosebit de îngrijorător la pacientul cu traumatisme este că are un efect negativ asupra proteinelor din fluxul sanguin care sunt responsabile de coagularea sângelui și de oprirea hemoragiei ulterioare. Atunci când sângele este incapabil să se coaguleze singur, acest lucru este cunoscut sub numele de „coagulopatie”.

Acum, pe măsură ce devine din ce în ce mai dificil pentru sânge să se coaguleze, hemoragia continuă și apar mai multe leziuni tisulare, ceea ce determină agravarea acidozei. Pe măsură ce tensiunea arterială scade, cererea de sânge bogat în oxigen a țesuturilor depășește oferta, iar organismul intră în stare de șoc și încearcă să compenseze prin limitarea circulației la nivelul extremităților și menținerea circulației la nivelul organelor vitale. Ritmul cardiac și respirator crește, iar temperatura corpului începe să scadă. Scăderea temperaturii este agravată de mai mulți factori, inclusiv pierderea de căldură din cauza pierderii de sânge, schimbul de căldură cu mediul înconjurător și pierderea de căldură din cauza respirației (respirației) crescute. Această scădere a temperaturii corpului este denumită clinic „hipotermie”.

Scăderea temperaturii corporale continuă să aibă un efect negativ asupra capacității de coagulare a sângelui, iar sângerarea continuă. Pe măsură ce apar mai multe hemoragii, acidoza devine mai severă, provocând o agravare a șocului și o progresie a hipotermiei. Toți cei trei factori (hipotermie, acidoză și coagulopatie) continuă să contribuie unul la celălalt, pe măsură ce pacientul devine mai acidotic, mai hipotermic și mai puțin capabil să formeze cheaguri, sângerând astfel și mai mult. Fără tratament, pacientul va muri.

Sursa.

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.