Tulburarea bipolară. Cauze. Factori de risc. Prevenție


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cauza exactă a tulburării bipolare este necunoscută, dar pot fi implicați mai mulți factori, cum ar fi:

 • Diferențe biologice. Persoanele cu tulburare bipolară par să aibă modificări fizice în creier. Semnificația acestor schimbări este încă incertă, dar în cele din urmă poate ajuta la identificarea cauzelor.
 • Genetica. Tulburarea bipolară este mai frecventă la persoanele care au o rudă de gradul I, cum ar fi un frate sau un părinte, cu această afecțiune. Cercetătorii încearcă să găsească gene care ar putea fi implicate în provocarea tulburării bipolare.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de a dezvolta tulburare bipolară sau pot acționa ca factor declanșator pentru primul episod includ:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!
 • O rudă de gradul I, cum ar fi un părinte sau un frate, cu tulburare bipolară
 • Perioade de stres ridicat, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau alt eveniment traumatic
 • Abuz de droguri sau alcool

Complicații

Lăsată netratată, tulburarea bipolară poate duce la probleme grave care afectează fiecare domeniu al vieții, cum ar fi:

-Probleme legate de consumul de droguri și alcool

-Sinucidere sau tentative de sinucidere

-Probleme juridice sau financiare

-Relații deteriorate

-Capacitate de muncă sau performanță școlară redusă

Nu există o modalitate sigură de a preveni tulburarea bipolară. Cu toate acestea, tratamentul la cel mai devreme semn al unei tulburări de sănătate mintală poate ajuta la prevenirea agravării tulburării bipolare sau a altor afecțiuni de sănătate mintală. Dacă ați fost diagnosticat cu tulburare bipolară, unele strategii pot ajuta la prevenirea simptomelor minore de a deveni episoade complete de manie sau depresie:d

 • Acordați atenție semnelor de avertizare.
 • Abordarea simptomelor devreme poate preveni agravarea episoadelor.
 • Este posibil să fi identificat un model al episoadelor dvs. bipolare și ce le declanșează. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă simțiți că e pe cale să se declanșeze un episod de depresie sau manie.
 • Implicați membrii familiei sau prietenii să urmărească semnele de avertizare.
 • Evitați drogurile și alcoolul. Consumul de alcool sau droguri recreative vă poate agrava simptomele și le poate face să revină.
 • Luați medicamentele exact așa cum vi se recomandă. Este posibil să fiți tentat să întrerupeți tratamentul – dar este total contraindicat. Oprirea medicamentelor sau reducerea dozei pe cont propriu poate provoca efecte de sevraj sau simptomele se pot agrava sau reveni.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend