Tulburarea bipolară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Persoanele cu tulburare bipolară au adesea cicluri de dispoziție ridicată și depresivă care se încadrează în descrierea “depresiei maniacale”. Atunci când boala unei persoane urmează acest tipar clasic, diagnosticarea tulburării bipolare este relativ ușoară.

Dar tulburarea bipolară poate fi vicleană. Simptomele pot sfida secvența maniaco-depresivă așteptată. Episoadele rare de manie ușoară sau hipomanie pot trece neobservate. Depresia poate eclipsa alte aspecte ale bolii. Uneori, simptomele depresiei și ale maniei pot apărea în același timp. Iar abuzul de substanțe, dacă este prezent, poate întuneca imaginea.

Luați împreună, acești factori fac ca tulburarea bipolară să fie dificil de diagnosticat atunci când simptomele nu sunt evidente. Câteva fapte despre tulburarea bipolară pe care poate nu le știți:

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Până la 20% dintre persoanele care se plâng de depresie la medic au de fapt tulburare bipolară.
Aproximativ jumătate dintre persoanele cu tulburare bipolară au consultat trei profesioniști înainte de a fi diagnosticate corect.
Este nevoie de o medie de 10 ani pentru ca oamenii să intre în tratament pentru tulburare bipolară după ce încep simptomele. Acest lucru este cauzat în parte de întârzierile în diagnosticare.
Majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară au afecțiuni psihiatrice suplimentare (cum ar fi abuzul de substanțe sau anxietatea) care pot face ca diagnosticarea generală să fie mai dificilă.

Tulburarea bipolară este adesea confundată cu “doar” depresia
Persoanele cu tulburare bipolară sunt frecvent diagnosticate greșit ca având doar depresie. În cazul tulburării bipolare II, forma mai ușoară, episoadele maniacale sunt ușoare și pot trece neobservate. Între timp, timpul petrecut cu simptome de depresie depășește timpul petrecut cu simptome hipomaniacale cu aproximativ 35 la unu la persoanele cu tulburare bipolară II.

Timpul petrecut cu simptome de depresie depășește, de asemenea, de obicei, timpul petrecut cu simptome de manie în tulburarea bipolară I cu aproximativ 3:1, deși mania mai severă din tulburarea bipolară I este, în general, mai ușor de identificat.

Tulburarea bipolară și abuzul de substanțe pot merge mână în mână
Abuzul de substanțe complică adesea diagnosticul și tratamentul tulburării bipolare. Abuzul de substanțe este partenerul de crimă al tulburării bipolare. Unele studii arată că până la 60% dintre persoanele cu tulburare bipolară abuzează și de droguri sau alcool. Abuzul de substanțe netratat poate face practic imposibilă gestionarea simptomelor de dispoziție ale tulburării bipolare dacă ambele tulburări sunt prezente. De asemenea, poate fi dificil să se pună un diagnostic sigur de tulburare bipolară atunci când cineva abuzează în mod activ de substanțe care provoacă schimbări de dispoziție.

Substanțe precum alcoolul și cocaina pot, de asemenea, să tulbure imaginea în cazul tulburării bipolare. De exemplu, persoanele drogate cu cocaină pot părea maniacale atunci când sunt de fapt intoxicate sau pot avea o depresie atunci când efectul drogului dispare. Unele persoane cu tulburare bipolară consumă droguri și alcool ca parte a impulsivității și imprudenței maniei. Alții pot avea o tulburare independentă de consum de substanțe, care necesită un tratament propriu. Abuzul de substanțe poate face ca episoadele bipolare (mania și depresia) să fie mai frecvente sau mai severe, iar medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării bipolare sunt, de obicei, mai puțin eficiente atunci când cineva consumă alcool sau droguri ilicite.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend