Tulburări ale comportamentului alimentar: bulimia, anorexia nervoasă, mâncatul compulsiv


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tulburările de alimentație sunt boli caracterizate prin comportamente nesănătoase, cum ar fi înfometarea, mâncarea în exces sau compulsivă.

Tipurile de tulburări alimentare

  • Binge eating (mâncatul compulsiv)
  • Anorexia nervoasă
  • Bulimia 
  • Sindromul alimentar de noapte
  • Pica
  • Ruminația

Fără tratament, multe dintre aceste afecțiuni pot duce la riscuri grave pentru sănătate.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


 Ce este binge eating?

Tulburarea alimentară excesivă este cea mai frecventă. Atât bărbații, cât și femeile sunt afectate, iar majoritatea sunt supraponderali sau obezi. Spre deosebire de bulimie, nu există nicio asociere cu încercarea de a elimina excesul de calorii prin vărsături, post sau exerciții intense.

Este mai mult decât simpla supraalimentare din când în când, persoanele care suferă de binge eating descriu o pierdere a controlului asupra alimentației. Ei pot mânca repede, foarte mult atunci când nu le este foame sau pot mânca până când au dureri. După un episod de mâncat compulsiv, bolnavii se pot simți vinovați, rușinați sau deprimați. Acest lucru poate provoca un ciclu vicios care duce la alte episoade de binging. Sentimentele de vinovăție îi determină adesea pe oameni să ascundă comportamentul, ceea ce face dificilă detectarea sau diagnosticarea corectă.

Ce este anorexia nervoasă?

Anorexia nervoasă este o afecțiune caracterizată de o frică anormală de a se îngrășa, care îi determină pe oameni să se înfometeze și să devină periculos de slabi. Este mai frecventă la femei, dar apare și la bărbați. Uneori, un eveniment traumatic poate fi asociat cu dezvoltarea bolii sau chiar cu dorința de a excela în sport.

Cei care suferă de anorexie adoptă numeroase strategii pentru a slăbi. Pe lângă faptul că se înfometează, aceștia pot abuza de diuretice sau laxative sau pot lua pastile de dietă. În ciuda faptului că par periculos de slabi, ei vor încerca în continuare să slăbească. Mulți oameni cu anorexie sunt obsedați de mâncare – se gândesc la asta constant, deși mănâncă puțin. Alte comportamente pot include cântărirea alimentelor, numărarea caloriilor, porționarea atentă a alimentelor sau consumarea unor cantități foarte mici de alimente restricționate. Persoanele care suferă de anorexie se văd de obicei ca fiind grase sau supraponderale, ele pot fi critice și perfecționiste în ceea ce le privește. Dorința de a obține un corp perfect poate deveni o obsesie care pune viața în pericol.

Ce este bulimia?

Bulimia se caracterizează prin episoade de mâncat compulsiv și încercarea ulterioară de a compensa mâncatul excesiv, de obicei vărsături auto-induse, dar poate include și utilizarea abuzivă a pastilelor pentru slabit, laxative, diuretice sau exerciții fizice excesive, diete exagerate, chiar clisme. Totodată, bulimicul va face exerciții fizice exagerate, până la epuizare, și va refuza complet mâncarea, pentru anumite perioade de timp.

Până la 90% dintre cei afectați sunt de sex feminin, iar afecțiunea se dezvoltă adesea la adolescenți și adulți tineri. Mâncatul compulsiv este asociat cu un sentiment de pierdere a controlului, iar cei care suferă pot încerca să ascundă comportamentele. Persoanele cu bulimie au o teama intensa de a se îngrășa. Spre deosebire de anorexie, cei cu bulimie sunt de obicei cu greutate normală sau ușor supraponderali, dar ei pot avea o imagine corporală distorsionată, crezând că sunt foarte supraponderali. Ei pot experimenta depresie sau anxietate. Alții se pot lupta cu abuzul de substanțe. Alte simptome pot include modificări ale dispoziției și izolarea socială.

Dacă ești expus riscului de tulburare alimentară, poți lua măsuri pentru a evita apariția acesteia. Ai grijă la sentimente precum vinovăția, rușinea sau impulsivitatea alimentației, precum și stima de sine scăzută. Dacă ai astfel de probleme sau dacă tulburările de alimentație apar în la alți membri ai familiei, discută cu un medic sau un terapeut.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend