Tumorile benigne de nervi periferici


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Nervii periferici fac legătura între creier și măduva spinării și alte părți ale corpului. Acești nervi vă controlează mușchii, astfel încât puteți merge, clipi, înghiți, ridica obiecte și face alte activități.

Apar mai multe tipuri de tumori nervoase. Deși cauza lor este de obicei necunoscută, unele sunt ereditare.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Majoritatea tumorilor nu sunt canceroase (maligne), dar pot duce la afectarea nervilor și la pierderea controlului muscular. De aceea, este important să vă consultați medicul atunci când prezentați orice umflătură neobișnuită, durere, furnicături sau amorțeală sau slăbiciune musculară.

Tipuri


Tumorile nervilor periferici afectează nervii prin creșterea în interiorul lor (tumori intraneurale) sau prin apăsarea împotriva lor (tumori extraneurale). Majoritatea sunt benigne. Diferitele tipuri de tumori benigne ale nervilor periferici includ:

Schwannomul.

Cea mai frecventă tumoare benignă a nervilor periferici la adulți, un schwannom poate apărea oriunde. De obicei, provine dintr-un singur fascicul (fascicul) din cadrul nervului principal și deplasează restul nervului.

Unele schwannoame se măresc și iau forme neobișnuite în interiorul coloanei vertebrale sau pelvisului, cum ar fi tumorile de tip halteră. Dacă dezvoltați un schwannom la nivelul unui braț sau al unui picior, ați putea observa o masă. Atunci când un schwannom se mărește, mai multe fascicule sunt în pericol, ceea ce face ca îndepărtarea să fie mai dificilă. În general, aceste tumori cresc încet.

Schwanoamele apar cel mai frecvent singuri, deși, ocazional, unii oameni au mai multe dintre ele în brațe, picioare sau corp, o afecțiune cunoscută sub numele de schwannomatoză.

Dacă aveți un schwannom rar în apropierea trunchiului cerebral, cunoscut sub numele de neuromă acustică, este posibil să aveți probleme cu echilibrul sau auzul. Cunoscut și sub numele de schwannom vestibular, acest tip de tumoare se formează de obicei fără a fi asociat cu un sindrom, dar câteva neuroame acustice sunt diagnosticate la persoanele cu neurofibromatoză 2 (NF2).

Neurinoamele acustice netratate care continuă să crească pot afecta nervii din apropiere și pot comprima trunchiul cerebral.

Neurofibromul.

Acest tip comun de tumoare benignă a nervilor tinde să se formeze în centrul nervului. Un neurofibrom poate apărea din mai multe fascicule nervoase și tinde să provoace simptome ușoare. Această tumoare se dezvoltă cel mai frecvent la persoanele care au neurofibromatoză 1 (NF1), o tulburare genetică care determină creșterea tumorilor pe nervi.

De obicei, medicii diagnostichează persoanele care au NF1 prin examinarea decolorărilor sau a tumorilor benigne de pe pielea lor. Unele persoane care au NF1 dezvoltă și alte afecțiuni, cum ar fi curbura coloanei vertebrale (scolioză), o altă deformare osoasă sau o tumoare a nervului ocular (gliom optic). Persoanele cu NF1 sunt expuse riscului de a dezvolta o tumoare malignă a tecii nervilor periferici.

Perineuriomul.

Această tumoră benignă rară a nervilor periferici se poate dezvolta și ca tumoare extraneurală. Un perineuriom intraneural apare cel mai frecvent la copii și adulți tineri și cauzează de obicei slăbiciune progresivă treptată și pierdere senzorială care implică un braț sau un picior.


Lipom.

Celulele adipoase cu creștere lentă cauzează aceste umflături benigne și moi care apar de obicei sub piele la nivelul gâtului, umerilor, spatelui sau brațelor. Un lipom în apropierea unui nerv îl poate comprima. De obicei, însă, acestea nu provoacă durere sau alte probleme. Este posibil ca medicul să dorească să îl monitorizeze prin controale regulate.


Chist ganglionar.

Unele dintre aceste chisturi provin în urma unei leziuni, dar majoritatea nu au o cauză cunoscută. Ele se formează de obicei în apropierea articulațiilor, cum ar fi încheietura mâinii, și pot provoca durere și interfera cu activitățile de zi cu zi. Unele dispar fără tratament, dar chisturile ganglionare care comprimă nervii vecini trebuie îndepărtate.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend