Ulcerele de presiune – escarele


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Escara – numită și ulcer de decubit – este o leziune a pielii și a țesuturilor subiacente care rezultă în urma unei presiuni prelungite asupra pielii. Escara de decubit se dezvoltă cel mai adesea pe pielea care acoperă zonele osoase ale corpului, cum ar fi călcâiele, gleznele, șoldurile și coccisul.

Persoanele cele mai expuse riscului de a suferi de escare au afecțiuni medicale care le limitează capacitatea de a-și schimba pozițiile sau le determină să petreacă cea mai mare parte a timpului într-un pat sau scaun.

Escarele de decubit se pot dezvolta în decurs de câteva ore sau zile. Cele mai multe răni se vindecă cu tratament, dar unele nu se vindecă niciodată complet. Puteți lua măsuri pentru a ajuta la prevenirea escarelor de pat și pentru a le ajuta să se vindece.

Simptome
Semnele de avertizare ale escarelor de decubit sau ale ulcerelor de presiune sunt:

 • Modificări neobișnuite ale culorii sau texturii pielii
 • Umflături
 • Scurgere asemănătoare cu puroi
 • O zonă de piele care se simte mai rece sau mai caldă la atingere decât alte zone
 • Zone sensibile


Escara se încadrează într-unul din mai multe stadii, în funcție de profunzime, gravitate și alte caracteristici.

Gradul de afectare a pielii și a țesuturilor variază de la pielea roșie, neîntreruptă, până la o leziune profundă care implică mușchi și oase.

Locuri comune ale ulcerelor de decubit


În cazul persoanelor care folosesc scaune cu rotile, escarele de decubit apar adesea pe pielea de pe următoarele locuri:

 • Coada spinării (coccis) sau fesele
 • Omoplații și coloana vertebrală
 • Spatele brațelor și al picioarelor, acolo unde se sprijină de scaun


În cazul persoanelor care trebuie să stea în pat, escarele pot apărea pe:

 • Spatele sau părțile laterale ale capului
 • Omoplații
 • Șoldul, partea inferioară a spatelui sau coccisul
 • călcâiele, gleznele și pielea din spatele genunchilor

Cauze
Escara este cauzată de presiunea exercitată asupra pielii, care limitează fluxul sanguin către piele. Mișcarea limitată poate face ca pielea să fie vulnerabilă la deteriorare și poate duce la apariția escarpelor de decubit.

Trei factori primari care contribuie la apariția escarelor de decubit sunt:

Presiunea. Presiunea constantă asupra oricărei părți a corpului poate diminua fluxul sanguin către țesuturi. Fluxul de sânge este esențial pentru a furniza oxigen și alte substanțe nutritive către țesuturi. Fără acești nutrienți esențiali, pielea și țesuturile din apropiere sunt deteriorate și pot muri în cele din urmă.

În cazul persoanelor cu mobilitate limitată, acest tip de presiune tinde să apară în zonele care nu sunt bine căptușite cu mușchi sau grăsime și care se află deasupra unui os, cum ar fi coloana vertebrală, coada, omoplații, șoldurile, călcâiele și coatele.

Frecarea. Frecarea apare atunci când pielea se freacă de îmbrăcăminte sau de așternut. Aceasta poate face pielea fragilă mai vulnerabilă la rănire, mai ales dacă pielea este și umedă.
Tăietura. Forfecarea apare atunci când două suprafețe se mișcă în sens opus. De exemplu, atunci când un pat este ridicat la nivelul capului, puteți aluneca în jos în pat, pielea de deasupra osului ar putea rămâne pe loc – în esență, trăgând în direcția opusă.


Factori de risc


Riscul de a dezvolta escare este mai mare dacă aveți dificultăți de mișcare și nu vă puteți schimba ușor poziția în timp ce sunteți așezat sau în pat. Factorii de risc includ:

 • Imobilitate. Acest lucru s-ar putea datora unei stări de sănătate precare, unei leziuni ale măduvei spinării și altor cauze.
 • Incontinența. Pielea devine mai vulnerabilă odată cu expunerea prelungită la urină și scaun.
 • Lipsa de percepție senzorială. Leziunile măduvei spinării, tulburările neurologice și alte afecțiuni pot duce la o pierdere a senzațiilor. Incapacitatea de a simți durerea sau disconfortul poate avea ca rezultat faptul că nu sunteți conștient de semnele de avertizare și de necesitatea de a schimba poziția.
 • Nutriție și hidratare necorespunzătoare. Oamenii au nevoie de suficiente lichide, calorii, proteine, vitamine și minerale în alimentația zilnică pentru a menține pielea sănătoasă și pentru a preveni degradarea țesuturilor.
 • Afecțiuni medicale care afectează fluxul sanguin. Problemele de sănătate care pot afecta circulația sângelui, cum ar fi diabetul și bolile vasculare, pot crește riscul de deteriorare a țesuturilor, cum ar fi escarele.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend