Un nou antibiotic pe bază de metal distruge bacteriile rezistente la antibiotice


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou antibiotic pe bază de ruteniu, care distruge bacteriile rezistente, a fost dezvoltat de cercetătorii din Marea Britanie.

Bacteriile evoluează într-un ritm alarmant în ceea ce privește rezistența la arsenalul nostru de antibiotice. Această iminentă “apocalipsă a antibioticelor”, când nu mai există agenți eficienți, amenință să facă imposibile unele proceduri chirurgicale de rutină și ne-ar putea face victime ale unor infecții pe care le considerăm în prezent banale. Chiar și în prezent, o medie de 29.000 de cetățeni americani și 25.000 de cetățeni europeni mor în fiecare an din cauza rezistenței microbiene, cu o estimare de 10 milioane de decese în 2050.

Unul dintre factorii care stau la baza ascensiunii superbacteriilor este faptul că, în afară de modificarea structurilor suprafețelor lor pentru a deveni mai rezistente, aceste bacterii au dezvoltat și alte metode eficiente de a scăpa de antibiotice. “Ele pot dezvolta canale de-a lungul membranelor lor numite “pompe de eflux”, care pompează antibioticul”, explică Kirsty Smitten de la Universitatea Sheffield, membră a echipei care a creat noul agent antibiotic care poate viza atât bacteriile Gram pozitive, cât și cele Gram negative.

Această distincție este importantă. “Bacteriile Gram pozitive au o membrană celulară și apoi un perete celular, în timp ce bacteriile Gram negative au o membrană internă, peretele celular și apoi o membrană externă”. Această dispunere mai complexă a peretelui celular bacterian la bacteriile Gram negative, care provoacă pneumonii, infecții ale tractului urinar și infecții ale sângelui, este cea care face ca aceste bacterii să fie mai dificil de atacat cu agenți antibiotici.

Și, în ciuda costurilor masive preconizate ale rezistenței la antibiotice, în ultimii 50 de ani s-au făcut puține progrese semnificative în acest domeniu. Asta până când s-a demonstrat că compusul pe bază de ruteniu al lui Smitten nu numai că este capabil să pătrundă în stratul suplimentar de apărare al bacteriilor Gram-negative, ci și să pătrundă în interiorul celulelor bacteriene înseși.

O tehnică de microscopie a permis echipei să urmărească ce s-a întâmplat atunci când noul compus a fost adăugat la bacteriile E.coli rezistente la medicamente într-o farfurie. Compusul de ruteniu a făcut ca membranele celulelor bacteriene să se desprindă în straturi, distrugând celulele. Agentul pare, de asemenea, să blocheze pompele de eflux bacteriene, ajutând medicamentul să se concentreze în celulă și să asigure distrugerea completă.

La fel de important, testele inițiale pe celule animale arată că acest compus este selectiv pentru bacterii și nu afectează celulele nebacteriene; de asemenea, este activ la concentrații care ar putea fi ușor de obținut în organism.

Dar nu cumva bacteriile vor deveni pur și simplu rezistente la noul compus, așa cum au devenit la majoritatea celorlalte clase de antibiotice pe care le-am inventat? Smitten și echipa sa nu cred acest lucru. Bacteriile sunt capabile să producă o enzimă care atacă o componentă a structurii chimice comune antibioticelor de tip penicilină. Compusul testat de Smitten și echipa sa nu se bazează pe aceeași structură, ceea ce înseamnă că bacteriile nu sunt capabile să descompună compusul în același mod.

Bineînțeles, timpul va spune. Deocamdată, următorii pași sunt testele de siguranță și eficacitate pe animale, urmate de teste clinice pe oameni. Ceea ce este sigur este că rezultatele nu pot veni prea curând.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend