Un nou protocol reduce spitalizările și decesele pacienților transplantați de ficat și rinichi cu COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Beneficiarii de transplant de ficat și de rinichi prezintă un risc mai mare de COVID-19 sever și/sau de deces în cazul în care se infectează, deoarece medicamentele pe care le iau pentru a asigura succesul transplantului le suprimă sistemul imunitar.

Spitalul Keck al USC efectuează aproximativ 300 de transplanturi de ficat și rinichi în fiecare an și oferă îngrijire continuă pentru mii de pacienți post-transplant în regim ambulatoriu. În perioada de vârf a valului de COVID-19 din Los Angeles, medicii de la Keck Medicine of USC au pus în aplicare un nou protocol de monitorizare și gestionare a îngrijirii beneficiarilor de transplant de ficat și rinichi care au dezvoltat COVID-19, inclusiv terapia cu anticorpi monoclonali pentru pacienții eligibili.

Acum, un nou studiu arată că, în urma acestor eforturi, numărul de spitalizări și decese pentru pacienții gestionați cu noul protocol a scăzut cu 18%. Pentru cei care au primit terapia medicamentoasă, numărul de spitalizări a fost înjumătățit, iar decesele reduse la zero.

“Am adoptat o abordare foarte proactivă în gestionarea pacienților noștri cu risc, care a dus la îmbunătățirea semnificativă a rezultatelor”, a declarat Aaron Ahearn, MD, PhD, chirurg specializat în transplant de ficat, rinichi și pancreas la Keck Medicine, care este, de asemenea, cercetător principal și autor corespondent al studiului.

Răspuns rapid la o problemă urgentă


La începutul pandemiei, medicii de la Keck Medicine și-au dat seama că COVID-19 era mult mai letală pentru beneficiarii de transplanturi decât pentru populația generală. Până în decembrie 2020, punctul culminant al epidemiei din Los Angeles, ei tratau săptămânal 20 sau mai mulți beneficiari de transplant de ficat sau rinichi cu COVID pozitiv, mulți dintre ei grav bolnavi.

Am fost copleșiți de cazuri și ne-am dat seama că trebuie să facem ceva rapid pentru a-i ajuta pe acești pacienți.”

Aaron Ahearn, MD, PhD, chirurg de transplant de ficat, rinichi și pancreas, Keck Medicine

Ahearn și colegii săi au reunit o echipă multidisciplinară formată din specialiști în transplant, boli infecțioase, nefrologie, hepatologie și medicină de familie pentru a concepe un nou protocol pentru pacienți care includea:

  • Crearea unei baze de date pentru a urmări rezultatele COVID-19.
  • Educarea personalului cu privire la identificarea și monitorizarea simptomelor COVID-19.
  • Crearea unui sistem de triaj pentru a determina gravitatea bolii și nivelul adecvat de îngrijire.
  • Furnizarea de vizite de telemedicină de către medici interni și de familie.
  • Oferirea tuturor beneficiarilor de transplanturi recente a unui monitor de pulsoximetrie la domiciliu pentru a le urmări nivelul de oxigen.

În plus, pacienților eligibili care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 li s-a oferit terapia cu anticorpi monoclonali, pe care Administrația americană pentru Alimente și Medicamente o aprobase în noiembrie 2020 pentru utilizare în regim de urgență pentru tratarea COVID-19. Anticorpii monoclonali s-au dovedit a fi eficienți pentru tratarea bolii COVID-19 ușoară până la moderată la scurt timp după infectare.

Pacienții care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 în ultimele 10 zile, cu simptome care nu sunt suficient de grave pentru a fi spitalizați, au fost eligibili pentru terapia medicamentoasă. Tuturor pacienților care au îndeplinit acest criteriu li s-a oferit o singură perfuzie ambulatorie a uneia dintre cele două terapii cu anticorpi monoclonali.

Cum s-a desfășurat studiul


Pentru studiu, medicii au efectuat o analiză retrospectivă a tuturor receptorilor de transplant de ficat și rinichi care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 și au fost consultați la Spitalul Keck de la 1 februarie 2020 până la 28 februarie 2021, în total 226 de pacienți. Ei au analizat datele demografice ale pacienților, tratamentele COVID-19, spitalizările și ratele de supraviețuire.

Atunci când au comparat rezultatele tuturor pacienților înainte și după implementarea protocolului, autorii studiului au constatat că rata totală de spitalizare a scăzut de la 54% la 35%, iar decesele de la 20% la 9%.

De asemenea, au descoperit că protocolul a fost și mai eficient pentru pacienții care au fost identificați la începutul evoluției bolii și care, prin urmare, erau eligibili pentru terapia cu anticorpi monoclonali.

Un total de 34 (17 (17 transplantați de ficat sau transplantați de ficat/ rinichi combinat și 17 transplantați de rinichi) au primit terapia medicamentoasă. Pentru acest grup, spitalizările legate de COVID au scăzut de la 32% la 15%, iar decesele de la 13% la zero.

În plus, niciunul dintre pacienți nu a avut o reacție adversă majoră la terapii.

Ahearn consideră că aceste rezultate au implicații importante pentru continuarea tratamentului beneficiarilor de transplant hepatic și renal în epoca COVID-19.

“Deși toți pacienții au beneficiat de schimbarea noastră de protocol, cei care au primit anticorpii monoclonali au beneficiat cel mai mult”, a spus el. “Studiul nostru sugerează cu tărie că aceste terapii pot reduce progresia bolii la beneficiarii de transplant hepatic și renal cu COVID-19 și ar trebui luate în considerare pentru toți pacienții.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend