Un studiu analizează potențialele consecințe ale anulării orei de vară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un studiu realizat de José María Martín-Olalla, de la Universitatea din Sevilla, a analizat retrospectiv și dintr-o perspectivă fiziologică potențialele consecințe ale anulării orei de vară, schimbarea bianuală a ceasurilor. În concluziile sale, acesta susține că menținerea aceleiași ore pe parcursul tuturor celor douăsprezece luni ar putea duce la o creștere a activității umane în primele ore ale dimineții în lunile de iarnă, cu potențialele repercusiuni asupra sănătății umane pe care le-ar implica acest lucru.

Practica schimbării ceasurilor a permis oamenilor de știință să analizeze influența acesteia asupra diferitelor aspecte ale fiziologiei umane și ale vieții sociale. În ultimii ani, multe dintre aceste studii au evidențiat riscurile acestei practici și au solicitat adesea eliminarea ei. Cu toate acestea, știința nu a reușit să analizeze din punct de vedere experimental ce consecințe ar avea anularea orei de vară.

Pentru a rezolva această problemă, profesorul Martín-Olalla a realizat o comparație între ritmul zilnic de muncă și ritmul zilnic de somn/veghe în Marea Britanie și Germania. Ambele țări au o latitudine și standarde de viață similare. În Regatul Unit, ora de vară este în vigoare din 1918. În schimb, Germania nu a aplicat ora de vară între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și 1980.

Comparația arată că Germania își începe ziua cu o jumătate de oră mai devreme decât Marea Britanie. Punctul culminant este că, în Regatul Unit, începutul activității se aliniază exact cu ora de răsărit a soarelui de iarnă, în timp ce în Germania se observă mai multă activitate umană înainte de această oră.

Martín-Olalla explică faptul că, printre alți factori sociali și preferințe, practicarea continuă a orei de vară în Regatul Unit a contribuit la menținerea acestei alinieri, care este optimă din punct de vedere cronologic. În Germania, absența orei de vară timp de 30 de ani a contribuit la mutarea activității umane mai devreme în cursul zilei, întrucât zorii de vară erau cu o oră mai devreme decât în Regatul Unit, se pare. În timpul iernii, acest început mai devreme al zilei a dus la o activitate umană la primele ore ale dimineții și a persistat datorită utilizării tot mai frecvente a luminii artificiale.


Acest factor ar trebui să fie luat în considerare în balanța riscurilor legate de ora de vară sezonieră. În timp ce britanicii au fost expuși la o schimbare de oră și la riscurile asociate acesteia două zile pe an, germanii s-au confruntat cu începerea activității zilnice în orele întunecate ale dimineții timp de trei luni pe an, cu riscurile pe care le implică acest lucru.

Aceleași rezultate au fost constatate atunci când ritmurile zilnice americane au fost testate în comparație cu ritmurile zilnice germane. Marile orașe din Statele Unite au practicat, de asemenea, ora de vară încă de la începutul secolului XX.

Extrapolat la timpurile noastre, cercetătorul de la Universitatea din Sevilla susține că, dacă ora de iarnă ar fi folosită pe tot parcursul anului, mai multe sectoare ale populației ar fi din nou dispuse să înceapă lucrul mai devreme primăvara-vara: dacă zorii par să vină mai devreme, mai mulți oameni vor fi gata să meargă mai devreme la serviciu. Dacă această preferință ar persista, ar duce la o creștere a activității matinale în timpul iernii, ceea ce nu este optim din punct de vedere fiziologic.

Autorul studiului subliniază, în final, că, la latitudini intermediare, nicio alternativă nu este lipsită de riscurile pe care anotimpurile le induc în societățile moderne a căror viață socială este guvernată de orare și că ora de vară este eficientă pentru a alinia începutul zilei de lucru cu răsăritul soarelui, reglând activitatea umană în funcție de anotimpuri, într-un mod similar cu cel din vremurile trecute.

Lucrarea profesorului Martín-Olalla, intitulată “A chronobiological evaluation of the risks of canceling daylight saving time”, a fost publicată în revista Chronobiology International. Acesta a publicat anterior alte șase lucrări de cercetare în reviste precum Current Biology, Scientific Reports și European Journal of Internal Medicine, care analizează în mod specific adaptarea activității umane moderne la ciclul sezonier de lumină și întuneric, inclusiv rolul pe care îl joacă ora de vară în această problemă.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend