Un studiu arată că pierderea somnului nu interferează cu capacitatea de a evalua situațiile emoționale


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Nu este un secret că lipsa somnului poate afecta starea de spirit a oamenilor, dar un nou studiu arată că acest lucru nu interferează cu capacitatea lor de a evalua situațiile emoționale.

Se presupune adesea că un sentiment mai negativ va colora experiența oamenilor cu privire la imaginile și evenimentele emoționale din mediul înconjurător. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au descoperit că, deși a sta 24 de ore fără somn a avut un impact asupra stării de spirit a participanților la studiu, nu le-a schimbat performanțele la testele de evaluare a capacității lor de a procesa cuvinte și imagini emoționale.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Oamenii devin mai puțin fericiți prin privarea de somn, dar nu afectează modul în care procesează stimulii emoționali din mediul lor“, a declarat Anthony Stenson, doctorand în psihologie la WSU și autor principal al studiului publicat în Plos One.

Constatările au implicații pentru furnizorii de servicii medicale, forțele de ordine și persoanele din alte profesii cu program prelungit de lucru, care trebuie să fie capabile să își controleze propriile emoții în timpul situațiilor stresante și solicitante din punct de vedere emoțional. Pierderea somnului nu este probabil să îi facă să devină insensibili la situațiile emoționale, au constatat cercetătorii, dar este probabil să îi facă mai puțin capabili să își controleze propriile reacții emoționale.

Pentru studiu, aproximativ 60 de participanți adulți au petrecut patru zile consecutive în Centrul de Cercetare a Somnului și Performanței din cadrul Colegiului de Medicină WSU Elson S. Floyd. Toți participanții au fost lăsați să doarmă normal în prima noapte și apoi li s-a administrat un set de teste de referință pentru a le evalua starea de spirit, precum și capacitatea de reglare și de procesare a emoțiilor. Apoi, cercetătorii i-au împărțit pe participanți în două grupuri: un grup de 40 de persoane a petrecut a doua noapte treaz, în timp ce unui grup de control de 20 de persoane i s-a permis o perioadă de somn normală. Testele au fost apoi readministrate la diferite intervale de timp.

Testele de reglare și de procesare a emoțiilor au presupus amândouă vizualizarea unei serii de imagini cu conotații emoționale pozitive și negative. În cadrul testelor de reglare emoțională, participanților li s-a dat un îndemn pentru a-i ajuta să recontextualizeze imaginile negative înainte de a le vedea și li s-a cerut să își controleze sentimentele. Grupul celor lipsiți de somn a avut dificultăți mai mari în reducerea emoțiilor pe care le simțeau atunci când au fost instruiți să facă acest lucru.

Testele de procesare au implicat răspunsul la cuvinte și imagini cu conținut emoțional, de exemplu, evaluarea emoțiilor transmise de o familie zâmbitoare, un câine care mârâie sau un copil care plânge Toți participanții au avut performanțe similare la aceste teste, indiferent dacă au fost sau nu privați de somn.

Distincția dintre a procesa conținutul emoțional al lumii din jur și a fi capabil să îți reglezi propriile reacții emoționale este una importantă, în special pentru anumite profesii, a declarat coautorul Paul Whitney, profesor de psihologie la WSU.

Nu cred că ne dorim ca primii noștri respondenți să fie amorțiți la natura emoțională a situațiilor pe care le întâlnesc, și se pare că nu este așa. Pe de altă parte, a reacționa normal la situații emoționale, dar a nu-și putea controla propriile emoții, ar putea fi unul dintre motivele pentru care pierderea somnului produce uneori erori catastrofale în situații stresante.”

Paul Whitney, profesor de psihologie la WSU

O mulțime de cercetări anterioare au analizat modul în care privarea de somn are un impact asupra așa-numitelor sarcini cognitive “reci” -; sarcini presupus neutre din punct de vedere emoțional, cum ar fi reamintirea faptelor. Aceste studii au constatat, de asemenea, că reglarea, care este considerată un proces cognitiv “de sus în jos”, este o problemă majoră în cazul sarcinilor cognitive reci. De exemplu, flexibilitatea mentală este compromisă de privarea de somn. Aceasta este abilitatea de care un medic de urgență ar putea avea nevoie pentru a schimba rapid tactica dacă un pacient nu răspunde la tratament.

Studiul actual arată că reglarea de sus în jos este o problemă și în cazul proceselor cognitive “fierbinți” sau emoționale. Sunt necesare cercetări viitoare pentru a înțelege dacă efectele pierderii somnului asupra celor două procese de sus în jos sunt legate.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend