Un studiu arată schimbări aberante în timp în creierul persoanelor cu tulburare bipolară


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tulburarea bipolară (TB) este o tulburare psihiatrică debilitantă caracterizată prin perioade fluctuante de depresie și manie. Cercetătorii au suspectat de mult timp că BD poate fi însoțită de modificări structurale și funcționale anormale la nivelul creierului. Studii mici de imagistică cerebrală transversală a persoanelor cu BD au arătat indicii ale acestor modificări, dar capacitatea de a interpreta datele colectate într-un singur moment este limitată. Acum, un studiu longitudinal multicentric arată schimbări aberante în timp în creierul persoanelor cu BD. Unele schimbări au fost asociate în mod specific cu mai multe episoade de manie.

Raportul apare în Biological Psychiatry, publicat de Elsevier. Studiul a implicat o mare echipă internațională multicentrică formată din peste 70 de cercetători din cadrul Grupului de lucru ENIGMA pentru tulburare bipolară.

Raportul ENIGMA Bipolar Disorder Working Group ilustrează puterea colaborării multicentrice pe scară largă. Studiile longitudinale de neuroimagistică sunt extrem de dificil de realizat. În acest caz, prin combinarea datelor din 14 centre, obținem una dintre cele mai clare imagini pe care le avem despre impactul neurotoxic al tulburării bipolare, în special al episoadelor maniacale.”

John Krystal, MD, editor al revistei Biological Psychiatry

Cercetătorii au adunat date imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) și date clinice detaliate de la 307 persoane cu BD și de la 925 de controale sănătoase (HC) din 14 centre clinice din întreaga lume. Participanții au fost evaluați la două momente, la un interval de timp cuprins între șase luni și nouă ani.

Cea mai izbitoare constatare a fost că cortexul, stratul cel mai exterior al creierului, s-a subțiat în timp într-o măsură mai mare la persoanele care au avut mai multe episoade maniacale. Cei care nu au avut manie nu au prezentat subțierea cortexului sau chiar îngroșarea cortexului. Modificările au fost cele mai evidente în cortexul prefrontal (PFC), o zonă asociată cu controlul executiv și reglarea emoțiilor.

“Faptul că subțierea corticală la pacienți legată de episoadele maniacale subliniază importanța tratamentului pentru a preveni episoadele de dispoziție și este o informație importantă pentru psihiatri”, a declarat autorul principal Mikael Landén, MD, PhD, profesor și medic șef la Institutul de Neuroștiințe și Fiziologie, Universitatea din Gothenburg, Suedia. “Cercetătorii ar trebui să se concentreze asupra unei mai bune înțelegeri a mecanismelor progresive aflate în joc în tulburarea bipolară pentru a îmbunătăți în cele din urmă opțiunile de tratament.”

În comparație cu HC, persoanele cu BD au prezentat o mărire mai rapidă a ventriculilor cerebrali, cavități din creier care conțin lichid cefalorahidian. În zonele corticale din afara PFC, participanții la BD au prezentat de fapt o subțiere mai lentă decât participanții la HC.

Autorul principal Christoph Abé, PhD, profesor asistent, Karolinska Institutet, Suedia, a declarat: “Extinderile anormale ale ventriculilor și, ceea ce este important, asocierile dintre subțierea corticală și simptomele maniacale indică faptul că tulburarea bipolară ar putea fi, de fapt, o tulburare neuroprogresivă, ceea ce ar putea explica agravarea simptomelor bipolare la unii pacienți.”

O posibilitate de a explica de ce pacienții cu BD ar putea avea o subțiere mai lentă a cortexului în comparație cu HC este aceea că litiul, un medicament utilizat pentru tratarea BD, este cunoscut ca având efecte neuroprotectoare și ar putea susține grosimea corticală. Indiferent de aceasta, studiul oferă noi indicii despre efectele structurale ale BD asupra creierului în timp.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend