Un studiu asupra ceasurilor interne “deteriorate” dezvăluie de ce lucrătorii în schimburi se îngrașă și dezvoltă diabet


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un studiu asupra ceasurilor interne “deteriorate” pare să fi furnizat dovezi pentru o teorie care explică de ce persoanele care lucrează până târziu sau cu ore neregulate sunt predispuse la creșterea în greutate și la diabet. Ratele ridicate de lucrători care lucrează în schimburi iau în greutate și dezvoltă diabet, ceea ce a fost atribuit unei nepotriviri între ceasurile lor interne și programul lor, astfel că cercetătorii de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania au creat o nepotrivire similară prin modificarea funcției unei molecule din creierul șoarecilor care le-a scurtat ritmul circadian de la 24 la 21 de ore. Acești șoareci s-au îngrășat mai mult, au avut un nivel mai ridicat de zahăr în sânge și ficat mai gras, toate acestea fiind corectate prin schimbarea mediului lor la o “zi” de 21 de ore.

Atunci când lumea exterioară nu se potrivește cu ciclurile interne ale organismului, metabolismul plătește prețul. Am văzut acest lucru în studiul nostru și credem că acest lucru se întâmplă în mod similar atunci când oamenii lucrează la ore ciudate care nu se aliniază cu modul în care sunt conectate corpurile umane.”

Mitchell A. Lazar, MD, PhD, autorul principal al studiului, director al Institutului pentru Diabet, Obezitate și Metabolism de la Penn Medicine și profesor Ware de Diabet și Boli Metabolice

Publicată astăzi în Science Advances, cercetătorii conduși de Lazar și de cercetătorul principal Marine Adlanmerini, PhD, cercetător post-doctoral în laboratorul lui Lazar, au căutat să exploreze desincronizarea circadiană, o teorie în care o întrerupere sau o alterare a ceasului intern, înnăscut al unei persoane, duce la rezultate slabe. Lucrătorii în schimburi – cei care pot lucra ore lungi, peste noapte sau cu perioade de odihnă neregulate între orele de lucru – sunt supuși la acest lucru, ceea ce ar putea fi motivul pentru care par să aibă un risc mai mare de obezitate, diabet și boli metabolice, inclusiv de a avea un ficat care reține mai multă grăsime.

Așadar, pentru a explora dacă desincronizarea circadiană este o explicație viabilă pentru acest lucru, cercetătorii au eliminat anumite molecule numite REV-ERB, care rezidă în celulele creierului șoarecilor și care par să controleze ceasul intern al organismului, menținându-l în jurul unor cicluri de 24 de ore. Atunci când REV-ERB a fost eliminat, a făcut ca ceasurile corpului șoarecilor să funcționeze cu aproximativ trei ore mai puțin, lucru pe care cercetătorii l-au determinat prin urmărirea modelului lor obișnuit de somn/veghea.

În timp ce ceasurile lor corporale funcționau mai repede, unii dintre acești șoareci au fost ținuți într-un ciclu tipic de 24 de ore pe zi, cu 12 ore de lumină și 12 de întuneric. Acei șoareci, atunci când au avut o dietă obișnuită, au reușit să își mențină greutatea sub control. Însă, atunci când li s-a administrat o dietă cu un conținut mai mare de grăsimi și zahăr – o dietă care nu este străină americanului tipic – aceștia s-au îngrășat mai mult și au avut mai multe afecțiuni adverse, precum diabet și ficat gras. Mai mult, șoarecii care încă aveau REV-ERB, dar cărora li s-a administrat dieta bogată în grăsimi și zahăr, nu au avut aceleași cantități ridicate de rezultate proaste.

“O posibilă explicație este că ceasul intern al șoarecilor cărora le lipsea REV-ERB funcționa în contradicție cu ziua de 24 de ore, ceea ce a dus la un stres metabolic asupra organismului”, a declarat Lazar.

Un mod în care acest lucru a fost “reparat” a fost atunci când cercetătorii au ajustat durata “zilei” șoarecilor în laborator pentru a se potrivi cu ceasul lor intern care funcționa defectuos: zile de 21 de ore cu cicluri de 10,5 ore de lumină și întuneric pentru a se potrivi cu ceasul lor intern de 21 de ore. Când s-a întâmplat acest lucru, șoarecii cu ceasuri modificate nu au mai fost la fel de sensibili la efectele nocive ale dietei nesănătoase.

Această corecție părea să se încadreze în teoria desincronizării circadiene: Odată ce ceasul intern și ziua s-au aliniat din nou, metabolismul părea să funcționeze la ritmul său normal, sănătos.

“Aceasta poate fi o lecție pentru modul de prevenire sau de reducere a obezității și a diabetului la lucrătorii în schimburi”, a explicat Lazar. “De exemplu, sincronizarea meselor pentru a se potrivi mai bine cu propriul ceas al lucrătorului în schimburi ar putea fi benefică. Acest lucru ar fi, de asemenea, în concordanță cu o serie de studii la șoareci și la oameni care au sugerat că mâncatul la anumite ore din zi poate îmbunătăți controlul greutății și metabolismul.”

Mergând mai departe, Lazar, Adlanmerini și echipa lor sunt de părere că ar fi esențial să se găsească potențial biomarkeri care ar putea fi testați și care să indice modul în care funcționează ceasul intern al unei persoane.

“Astfel de informații ar putea fi apoi asociate cu deciziile privind momentul în care trebuie să mănânce, la fel cum monitorizarea glicemiei poate ajuta un diabetic să înțeleagă când ar trebui să ia mai multă insulină”, a declarat Lazar.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend