Un studiu despre Alzheimer: dieta mediteraneană ar putea proteja împotriva pierderilor de memorie și demenței


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În boala Alzheimer, neuronii din creier se distrug progresiv. În mare parte, responsabile de moartea neuronilor sunt anumite depozite de proteine ​​în celule: așa-numitele proteine ​​beta-amiloide. Cauzele acestor depozite sunt încă neclare. În plus, la persoanele afectate poate fi observată o atrofie rapid progresivă, adică o scădere a volumului creierului. Consecințele sunt pierderea memoriei, dezorientarea, agitația și comportamentul dezinhibat.

Oamenii de știință de la DZNE conduși de prof. Michael Wagner, șeful unui grup de cercetare la DZNE și psiholog senior la clinica de memorie a Spitalului Universitar din Bonn, au descoperit acum într-un studiu că dieta regulată de tip mediteranean, cu un aport relativ mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale, pește și acizi grași mononesaturați, cum ar fi din uleiul de măsline, pot proteja împotriva depunerilor de proteine ​​în creier și atrofia acestuia. Dieta are un aport scăzut de produse lactate, carne roșie și acizi grași saturați.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Un total de 512 subiecți cu o vârstă medie de aproximativ șaptezeci de ani au luat parte la studiu. 169 dintre ei erau sănătoși din punct de vedere cognitiv, în timp ce 343 au fost identificați ca având un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer – din cauza afectării subiective a memoriei, a afectării cognitive ușoare, care este precursorul demenței sau a relației de gradul I cu pacienții diagnosticați cu boala Alzheimer. Au analizat dacă participanții la studiu mănâncă în mod regulat o dietă mediteraneană – și dacă acest lucru ar putea avea un impact asupra sănătății creierului.

Participanții au completat mai întâi un chestionar în care au indicat ce porțiuni din 148 de alimente diferite au consumat în ultimele luni. Cei care au consumat frecvent alimente sănătoase tipice dietei mediteraneene, cum ar fi pește, legume și fructe și au consumat doar ocazional alimente precum carnea roșie, au obținut un scor mai ridicat.

Oamenii de știință au investigat apoi atrofia creierului: au efectuat examene de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a determina volumul creierului. În plus, toți subiecții au efectuat diferite teste neuropsihologice în care au fost examinate abilitățile cognitive, cum ar fi funcțiile de memorie. Echipa de cercetare a analizat, de asemenea, nivelurile biomarkerilor (valorile măsurate) pentru proteinele beta amiloide și proteinele tau în așa-numitul lichid cefalorahidian (LCR) a 226 de subiecți. Cercetătorii, conduși de Michael Wagner, au descoperit că cei care aveau o dietă nesănătoasă au avut mai multe niveluri patologice ale acestor biomarkeri în lichidul cefalorahidian decât cei care aveau în mod regulat o dietă mediteraneană.

În ceea ce privește testele de memorie, participanții care nu au aderat la dieta mediteraneană s-au comportat, de asemenea, mai prost decât cei care au consumat în mod regulat pește și legume. “A existat, de asemenea, o corelație pozitivă semnificativă între o aderență mai strânsă la o dietă asemănătoare mediteraneene și un volum mai mare al hipocampului. Hipocampul este o zonă a creierului care este considerată centrul de control al memoriei, și suferă modificări în sensul scăderii volumului devreme și sever în Alzheimer “, a explicat Tommaso Ballarini, dr.,autor principal al studiului.

Este planificată continuarea studiului nutrițional pentru cercetarea mecanismului  biologic care stă la baza acestuia, ei intenționează să reexamineze aceiași participanți la studiu în patru până la cinci ani pentru a explora modul în care nutriția lor – asemănătoare mediteraneene sau nesănătoase – afectează îmbătrânirea creierului în timp.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend