Un studiu dezvăluie o cauză nerecunoscută anterior a leziunilor vasculare în diabetul de tip 2


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Funcția alterată a celulelor roșii din sânge duce la afectarea vasculară în diabetul de tip 2. Rezultatele unui nou studiu efectuat pe celule de la pacienți cu diabet de tip 2 și de la șoareci arată că acest efect este cauzat de nivelurile scăzute ale unei molecule importante din globulele roșii. Studiul realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia a fost publicat în revista Diabetes.

Este bine cunoscut faptul că pacienții cu diabet de tip 2 prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare. În timp, diabetul de tip 2 poate deteriora vasele de sânge, ceea ce ar putea duce la complicații care pun viața în pericol, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, mecanismele bolii care stau la baza leziunilor cardiovasculare în cazul diabetului de tip 2 sunt în mare parte necunoscute și, în prezent, lipsesc tratamentele pentru a preveni astfel de leziuni.

În ultimii ani, cercetările au arătat că celulele roșii din sânge, a căror cea mai importantă sarcină este de a transporta oxigenul către organele corpului, devin disfuncționale în diabetul de tip 2 și pot acționa ca mediatori ai complicațiilor vasculare. În studiul actual, cercetătorii de la Karolinska Institutet au examinat, în celule de la pacienți cu diabet de tip 2 și de la șoareci, ce modificări moleculare ale globulelor roșii ar putea explica aceste efecte nocive în cazul diabetului de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile micii molecule microARN-210 au fost semnificativ reduse în celulele roșii din sângele a 36 de pacienți cu diabet de tip 2, comparativ cu celulele roșii din sângele a 32 de subiecți sănătoși. MicroARN-urile fac parte dintr-un grup de molecule care servesc drept regulatori ai funcției vasculare în diabet și în alte afecțiuni. Reducerea microARN-210 a provocat modificări ale nivelurilor specifice proteinelor vasculare și a afectat funcția celulelor endoteliale ale vaselor de sânge. În experimentele de laborator, restabilirea nivelurilor de microARN-210 în celulele roșii din sânge a prevenit dezvoltarea leziunilor vasculare prin intermediul unor modificări moleculare specifice.

“Descoperirile demonstrează o cauză nerecunoscută anterior a leziunilor vasculare în diabetul de tip 2”, spune Zhichao Zhou, cercetător la Departamentul de Medicină, Solna, Karolinska Institutet, care a realizat studiul în colaborare, printre alții, cu profesorul John Pernow de la același departament. “Sperăm că rezultatele vor deschide calea pentru noi terapii care să crească nivelul de microARN-210 din celulele roșii din sânge și să prevină astfel leziunile vasculare la pacienții cu diabet de tip 2.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend