Un studiu evidențiază rolul major al consumului de polisubstanțe în riscul de supradozaj de droguri


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Chiar dacă epidemia de opiacee a dominat atenția națională în ultimul deceniu, rata deceselor prin supradoză care implică cocaină, metamfetamină și alți stimulenți s-a triplat, sugerează un nou studiu realizat în rândul veteranilor.

Mai mult de jumătate dintre cei 3.631 de veterani care au murit din cauza supradozelor care au implicat aceste medicamente între 2012 și 2018 aveau și alte substanțe în organism, constată studiul. În acest grup, cele mai multe dintre aceste alte substanțe erau opioide, inclusiv opioide sintetice și de prescripție medicală.

Dar cealaltă jumătate dintre supradozele fatale ale veteranilor care au implicat stimulanți au rezultat din supradozajul de stimulanți fără prezența opioidelor. Dintre acele supradoze care implicau stimulanți și alte substanțe non-opioide, trei sferturi au inclus alcoolul ca factor în decesul lor.

Cei mai mulți dintre veteranii ale căror supradoze au fost incluse în studiu – 70% – nu primiseră niciun fel de tratament într-o clinică de tratare a dependenței în anul anterior decesului lor. Cu toate acestea, în concordanță cu atenția sporită acordată opioidelor, cei care au murit din cauza unei combinații de opioide și stimulente aveau mai multe șanse de a fi primit tratament pentru dependență sau de a fi fost diagnosticați cu o tulburare de consum de substanțe.

Studiul, publicat în Addiction de o echipă de la Centrul de Adicție al Universității din Michigan, Centrul de Prevenire a Rănirii U-M și Centrul VA pentru Cercetare în Managementul Clinic, arată rolul cheie al consumului de polisubstanțe de către cei care prezintă risc de supradozaj.

Autorii notează că este nevoie de un acces mai bun la tratament, în special pentru locuitorii din zonele rurale și pentru cei care au experimentat lipsa de adăpost, pentru veterani și nu numai. De asemenea, aceștia remarcă tratamentele limitate pe bază de medicamente pentru a ajuta persoanele să își reducă consumul de metamfetamină sau cocaină; mai multe tratamente pe bază de medicamente sunt disponibile pentru cei care au tulburări legate de consumul de opioide sau de alcool.

Studiul evidențiază, de asemenea, disparitățile în ceea ce privește riscul de supradozaj din cauza stimulanților. De exemplu, o treime din toate decesele prin supradoză care au implicat stimulente au fost la veteranii de culoare, la fel ca și două treimi din decesele cauzate doar de cocaină.

Rezidenții din mediul rural au fost mai predispuși să moară din cauza metamfetaminei singure sau în combinație cu alte substanțe; dacă erau prezente opioide, era mai probabil ca acestea să fie opioide eliberate pe bază de rețetă, mai degrabă decât opioide sintetice.

Ne-am concentrat atât de mult asupra opioidelor încât nu observăm creșterea extraordinară a numărului de persoane care utilizează mai multe substanțe, precum și a celor care utilizează doar stimulente, când știm că mulți oameni nu se limitează la o singură substanță. Faptul că atât de mulți dintre cei care au murit din cauza unei supradoze nu au beneficiat de tratament pentru tulburări de consum de substanțe este deosebit de îngrijorător.”

Lara Coughlin, PhD, profesor asistent, Departamentul de Psihiatrie, Universitatea din Michigan

Acest lucru este important, a explicat ea, deoarece tratamentele psihoterapeutice s-au dovedit eficiente pentru tulburarea de consum de stimulente, dar acestea sunt de obicei disponibile numai în cadrul tratamentelor pentru dependență.

Coughlin subliniază că persoanele care consumă metamfetamină sau cocaină pot suferi leziuni cardiace care le expun unui risc mai mare de deces, mai ales dacă folosesc și opioide, care deprimă sistemul respirator. Studiul a constatat că 62% dintre supradozele care au implicat stimulente au fost în rândul veteranilor cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.

“Trebuie să creștem o mai bună conștientizare a rolului stimulanților ca factor de risc pentru supradoze și a necesității ca cei care au tulburări legate de consumul de stimulanți să fie trimiși la tratament, indiferent dacă folosesc și opioide”, a declarat Coughlin. “Știm că acum este mult mai probabil ca cocaina și metamfetamina să fie falsificate cu fentanil sau alte opioide sintetice, așa că cei care le folosesc trebuie să fie echipați cu doze de salvare de naloxonă pe care să le folosească și trebuie să știe despre riscul de supradozaj în cazul în care ei sau cineva cu care sunt experimenta o reacție neașteptată, care le pune viața în pericol.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend